Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovori s mandatarom

Nakon Vrdoljaka, Orešković traži potporu i Lorencina

Tihomir Orešković
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
07.01.2016.
u 10:36

Mandatar je obavio i prve razgovore s kandidatima za ministre. Na razgovoru je bio dr. Ante Ćorušić (HDZ) i jedna Mostova kandidatkinja

Istovremeno s razgovorima o strukturi nove vlade, i šef HDZ-a Tomislav Karamarko i mandatar Tihomir Orešković vode i političke razgovore o što široj potpori novoj vladi, a Orešković i prve razgovore s kandidatima za ministre.

Tako je Karamarko jučer razgovarao sa svih osam manjinaca, a Orešković je obavio i prve razgovore s kandidatima za ministre. Na razgovoru je bio dr. Ante Ćorušić, HDZ-ov šef Odbora za zdravstvo i kandidat za ministra u tom resoru te čovjek koji je spojio Karamarka i Oreškovića. Na razgovoru je bila i jedna Mostova kandidatkinja za ministricu. Imena budućih ministara trebala bi biti poznata do kraja idućeg tjedna, a izgleda da će se s njima izaći u paketu, a ne svako malo s imenom ili dva. 

Osim toga, Orešković razgovara, kako doznajemo, i s pojedinim članovima IDS-a, poput ministra turizma u odlasku Darka Lorencina. Poznato je da je Orešković već obavio razgovor s Ivanom Vrdoljakom, HNS-ovim ministrom gospodarstva, te da će razgovarati i s još jednom HNS-ovkom, Ankom Mrak-Taritaš, ministricom graditeljstva.

Namjera je ojačati tanku parlamentarnu većinu (79 zastupnika), a prvi Oreškovićevi razgovori svode se na ljude s kojima je i prije imao kontakte, tu spadaju i Vrdoljak i Lorencin. Lorencina je, naime, upoznao još dok je on radio u Ministarstvu gospodarstva, a iz tog vremena zna i Vrdoljaka.  

HDZ je i ranije priželjkivao savezništvo s IDS-om, ali oni su se bili odlučili za Hrvatsku raste. Hoće li na neki način podržati buduću vladu, ostaje da se vidi. Kada je riječ o manjincima, Karamarko im je, doznajemo, obećao da će prava manjina biti u skladu s europskim standardom. A manjinci su, doznajemo, istaknuli da im je važna stabilnost vlasti. I Milorad Pupovac jučer je rekao da su manjinci čuli stav kako se prava neće smanjivati nego unapređivati. 

HDZ i Most slažu i ekspertne timove koji će usporedno s reformom državne uprave raditi na reformi lokalne samouprave. S HDZ-ove strane u tom su timu i Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan, te Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog. Budući da se osim racionalizacije ministarstava žele rezati i agencije, zavodi, javne ustanove, uredi državne uprave..., u HDZ-u tumače da je zato dogovoreno da se s tim reformama ide za šest mjeseci, a da se započne raditi po shemi od 20 ministarstava.

– Imali smo dvije solucije, nabrzinu ići u reformu ministarstava, a onda ići u reformu reforme, odnosno u rezanje agencija, zavoda..., ili uzeti vremena i to onda odraditi u paketu – rekao je naš sugovornik iz HDZ-a. 

Mandatar Tihomir Orešković jučer je pak na domjenku Srpskog narodnog vijeća rekao da se moramo pobrinuti da smanjimo javni dug kako bi se poboljšao hrvatski kreditni rejting.

>>Most, naravno, neće dobiti nadzor nad policijom i SOA-om

>>Petrov bi trebao biti potpredsjednik Vlade, a Karamarko zamjenik premijera

Komentara 76

SU
suncesmokvemaslina
11:01 07.01.2016.

je li traži potporu ili razgovara? naslov : Orešković razgovara s Lorencinom

LE
LeonardS
11:01 07.01.2016.

Ili ne mogu ili neznam vam odgovoriti na vaše opomene pa vam odgovaram na ovakav način, namjerno sam pisao velikim slovima jer možete provjeriti da mi se ta greška rijetko desi, ali komentar nije bio uvredljiv več na temu ii sa mojim stavom, ovo vam pišem jer jako često naiđem kod vas velika slova, uvredljive komentare pa i prečesto psovke koje vi ne brišete , dakle molio bih da o tome razmislite , hvala, za ovo se ne ljutim da obrišete jer nema veze sa člankom !

KO
kodamesepita
12:00 07.01.2016.

čovjek se samo " uljudno i civilizirano " ponaša . Razgovor nije i "imenovanje ministra " . Sasvim je normalno da u razgovoru želi saznati Šta je učinjeno i Šta je bilo planirano - kakvo gledanje probleme imaju bivši ministrii osobno ; može li se i na njihovu potporu glede reformi računati ... zašto bi čovjek stvarao umjetno neprijateljstva .... " ...drži svoje prijatelje blizu sebe ali neprijatelje još bliže ...."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije