Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.01.2016. u 11:45

Most će dobiti dio odgovornosti, uz to da Karamarku ide jaka funkcija lidera vladine Domovinske sigurnosti

Ako je Most sa Zoranom Milanovićem dogovarao diobu ministarstava po sistemu "podjele plijena", to s HDZ-om (Domoljubnom koalicijom) neće biti slučaj. Idućeg tjedna, kada počinje "pripetavanje" Petrova, Karamarka i Oreškovića oko sastavljanja vlade, neće se dijeliti i "vlasništva" nad ministarstvima, državnim institucijama ili agencijama. Plan je da će se dijeliti primarne ili sekundarne odgovornosti u vođenju i upravljanju. S time da će ministra iz jedne, nadzirati njegov doministar iz druge političke opcije.

Kad bi bilo drukčije, a ministarstva predstavljala političko-stranačka lena, mala kraljevstva s paradržavnim statusom unutar vlade – zajednička vlada unaprijed bi propala, pa čemu trud. To da stranke ne dobivaju ministarstva u privatno vlasništvo, naravno ne znači da će izostati borba oko nadležnosti, pa se već danima javlja kako Petrov i Most "inzistiraju da uz pravosuđe dobe i MUP, čak i tajnu službu, SOA-u". Ili da Most "traži potpunu kontrolu nad represivnim aparatom". Navodno, s motivom da bi taj aparat služio isključivo u svrhe nacionalne sigurnosti i za suzbijanje korupcije i kriminala. Ovakvi su natpisi uzburkali mnoge, jer postavilo se pitanje – a s kojim to stručnim ljudima Most misli preuzeti nadzor nad represivnim aparatom? Postavilo se i pitanje – ako HDZ prepusti upravljanje policijom, PNUSKOK-om, tajnim službama Mostu, a što će mu onda ostati za upravljanje, s obzirom da će financije biti pod striktnom kontrolom Tima Oreškovića, a on, ipak jest nestranački čovjek, bez obzira što ga se "sjetio" HDZ? I, pitaju se svi – zar će Karamarko "dozvoliti" Mostu da preuzme nadzor nad tako vrijednim i moćnim aparatom, u kojem, uostalom Karamarko pliva kao riba, jer je kvalificiran upravo za policijske i poslove nacionalne sigurnosti? Poslove na kojima je radio 20-tak godina.

Kad bi, dakle, podjela nadležnosti i bila po sistemu podjele plijena, Most ne bi mogao dobiti puno od tog sustava kao svoje "leno", a nikako čitav sustav. A najmanje moguće SOA-u, koja, uostalom i ne može biti predmetom političkog trgovanja, jednako kao niti Vrhovni sud RH. Upravljanje SOA-om jest stručan, nestranački posao, premda, istina, politika odlučuje tko će Agenciju voditi. HDZ i Most će, stoga moći usuglasiti sunadzorništvo, a neće moći privatizirati represivni aparat.

Tenzija oko kadroviranja ovdje ne bi trebalo biti, pogotovu ako se krene s realizacijom plana da se pri vladi osnuje Ured Domovinske sigurnosti, kao mjesto središnje koordinacije kompletnog sigurnosno-obavještajnog aparata zemlje. Bude li Karamarko zamjenik premijera ili prvi potpredsjednik vlade zadužen za Domovinsku sigurnost, ujedno će držati i jednu od politički najbitnijih funkcija u državi, ne samo u vladi. Domovinska sigurnost kao koncept proaktivne zaštite države, podrazumijeva uključenost diplomacije, sigurnosno-obavještajnih agencija, vojske, policije, itd, i mjesto je s kojega se svakodnevno upravlja sustavom, a ne samo u vrijeme kriza i opasnosti.

Zauzme li Karamarko tu poziciju, imat će pod nadzorom cijeli sustav, upravljao njegovim dijelovima Most, HDZ ili nestranačka osoba, svejedno. A s te se pozicije onda Karamarko može s izgledima uputiti i u unutarstranačke izbore. Ne ostvari li funkciju u vladi te jačine, morat će se, na proljeće ove godine upustiti, naprotiv u neizvjesniju bitku za stranački vrh. I zbog toga Most, vjerojatno, neće biti u prilici "preuzeti potpunu kontrolu nad represivnim aparatom".

Komentara 14

NO
Nolte
12:41 03.01.2016.

Jel netko otvorio postizborno natjecanje za najveceg uvlakaca? ... kao riba u vodi ... :)

BA
bakulušić
13:45 04.01.2016.

Grmoja je zagrizao više nego može progutati!

LU
lunar777
10:32 04.01.2016.

Ma nemoj! Tko tebe pita...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije