Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HND:

'Povucite odluku i organizirajte sučeljavanje na HRT-u'

HRT
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.11.2015.
u 11:21

Javna televizija mora imati slobodu i autonomiju uređivanja programa prema profesionalnim novinarskim kriterijima, ali na temelju jasno donesenih pravila, kažu u HND-u

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apeliralo je na programsko vodstvo HRT-a da hitno promijeni svoju odluku i organizira za večeras najavljeno predizborno sučeljavanje te da na njega pozove sve predstavnike stranaka ili lista koje prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja imaju izgleda ući u Sabor.

– Javna televizija mora imati slobodu i autonomiju uređivanja programa prema profesionalnim novinarskim kriterijima, ali na temelju jasno donesenih pravila. Njezina je obveza građanima pružiti cjelovitu i objektivnu informaciju, a, u ovom slučaju, omogućiti im da tijekom televizijskog sučeljavanja čuju i vide sve one koji imaju izgleda ući u Sabor, kako bi i na temelju toga mogli donijeti odluku za koga će glasati na izborima. Kriteriji sučeljavanja moraju biti nedvojbeno jasni, jer će zadaća javnog servisa u demokratskim procesima biti dovedena u pitanje ako su ta pravila podložna različitim tumačenjima. Zato držimo da vodstvo HRT-a griješi kada upire prstom u Etičko povjerenstvo Državnog izbornog povjerenstva zbog navodnog pritiska na uredničku autonomiju HRT-a. Povjerenstvo je na prigovor jedne od nepozvanih stranaka samo donijelo mišljenje da HRT nije postupio ispravno kada nije na sučeljavanje pozvao sve koje bi trebao. Vodstvo HRT-a je, međutim, ustrajalo u svojim stajalištima te donijelo još problematičniju odluku od prethodne – ukinulo je već najavljeno sučeljavanje, što je odluka koja je u suprotnosti sa zadaćom javnog servisa – priopćio je HND.

– Zakon o HRT-u jasno definira funkciju javnog servisa, a to je promicanje pluralizma mišljenja i stavova. Zato još jednom naglašavamo, sučeljavanje se mora održati,  a na njega moraju biti pozvani predstavnici svih onih koji izgledno ulaze u Sabor. U protivnom, mislimo da oni koji su ovakve odluke donijeli ne bi smjeli biti na tako odgovornim dužnostima – stoji u priopćenju koje potpisuje Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u i Saša Leković, predsjednik HND-a.

>> HRT otkazao izborno sučeljavanje

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar abakus
abakus
11:45 06.11.2015.

Bezobraština HRT-a upravo je nevjerojatna. Upozoreni su da nisu postupili ispravo i oni kao uvrijeđena djeca odustaju od sučeljavanja koje su kao javna televizija, financirana novcem pretplatnika koji su i birači, DUŽNA organizirati! Sram vas bilo, hrt-ovci. Sramota je koliko je ona nula od Radmana uništila tu tv kuću u samo četiri godine svoga mandata. Dobivate naš novac, isplaćujete si plaće od onoga što vam mi, građani Hrvatske uplaćujemo, i niste u stanju napraviti ono za što vas plaćamo! Besramnici.

GU
gustirna
11:48 06.11.2015.

postavis na hrt kadar genocidne koljacke partije i onda imadu slobodu i autonomiju uređivanja programa.....postavis svoje udruzenje novinara i skoce kao klokan cim je udba ugrozena......

NO
novalastavica
12:02 06.11.2015.

Ako zive i propagiraju ideje propale jugodiktature i imaju puno manjinaca a sto su drugo nego jugosrpsko novinarsko drustvo a takva nam je i televizija i vec bivsa vlada. Zast niste iskreni i zasto vas cista istina smeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije