Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službe za uhljebljivanje

Gabrić: Premijeru, ne budite kukavica, ukinite nepotrebne općine!

Nikica Gabrić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
22.04.2014.
u 11:49

Zahvaljujući politikama vođenim ranije, a zapečaćenima slabim radom ove Vlade, Hrvatska se nalazi na rubu ekonomskog sloma, napominje Gabrić

– U  sljedeća dva tjedna Vlada mora poslati Europskoj komisiji na ocjenu dokumentaciju u kojoj će biti popisane sve mjere kojima namjerava smanjiti proračunski deficit, uključujući i rebalans proračuna. Nažalost, osim popisa mjera kojima će dodatno opteretiti građane, Vlada se nema čime pohvaliti. Zahvaljujući politikama vođenim ranije, a zapečaćenima slabim radom ove Vlade, Hrvatska se nalazi na rubu ekonomskog sloma. Poduzetnici su obeshrabreni, porezna se politika neprestano mijenja, uvjeti poslovanja postavljeni su tako da svatko tko ima kakvu ideju želi otići u neku za poduzetnike gostoljubiviju zemlju od Hrvatske. Vlada nema viziju razvoja, pa to njezinu ekonomsku politiku svodi isključivo na rezanje radi rezanja – kaže Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma i nositelj Liste br. 12 na izborima za Europski parlament.

Gabrić navodi kako, na primjer, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić govori da broj željezničkih linija mora biti smanjen jer Hrvatska, sa svoja četiri milijuna stanovnika, ne može imati razvijen željeznički i zračni promet, s obzirom na to da ima visokorazvijene autoceste.

– Ministar nam dakle, poručuje da ne možemo imati sve. Istodobno, ni on ni ijedan drugi ministar u Milanovićevoj vladi, ne razmatra mogućnost ukidanja više od 400 općina koje Hrvatska ima na taj isti, skromni broj stanovnika. Mnoge od njih gotovo da i nemaju prihoda i bez dotacija iz državnog proračuna ne bi mogle opstati. To što su općine stvorene samo zato da bi stranke mogle u općinske urede smjestiti svoje uhljebe, političarima koji upravljaju Hrvatskom nikad nije bilo važno. Glavno da su njihovi zadovoljni, da imaju ured, tajnicu, fikus, da im se u garaži nađe službeni automobil... Da uistinu razmišlja hrabro i reformistički, da ne  vodi računa o interesima svoje i koalicijskih stranaka, premijer Milanović odavno bi pokrenuo transformaciju sustava lokalne  samouprave. Istraživanja pokazuju da bi odmah trebalo ukinuto 250 općina i 77 gradova,  jer ne mogu funkcionirati bez pomoći države, a 20 županija preoblikovati u pet regija. Premijeru, što čekate? Ne budite kukavica! Čega se bojite? Zar bi eventualni gubitak izbora bio tako velik problem da ste spremni dopustiti daljnje odlijevanje stotina milijuna kuna za održavanje apsurda, a istodobno gušite gospodarstvo promjenama stopa PDV-a, trošarinama, povećanjem doprinosa za zdravstvo...?  Ne mislite, valjda, da će  općinski načelnici otvoriti nova radna mjesta i pokrenuti gospodarstvo, pa da njih zato štedite, a poduzetnike kažnjavate?! Veliki se državnici prepoznaju po tome što su spremni politički izgorjeti za dobrobit države, ali vi to, očito i na našu žalost, niste – zaključuje Gabrić.

>>Gabrić: Gospodarska nam je politika svedena na cijeđenje iscijeđenog limuna

Komentara 3

CR
crocro
13:32 22.04.2014.

Nama bi u ovakvoj situaciji dobro došao političar kičme Viktora Orbana, koji gleda samo mađarske nacionalne interese i zemlju nuspješno vodi u pozitivnom poslovanju i to blizu 3 % godišnje. A kada će mo mi doći na tu razinu? Onoga trenutka kada Hrvatska i njezini građani postanu prioritet.

Avatar comparator
comparator
13:26 22.04.2014.

Bolje bi bilo donjeti zakon o samofinanciraju iz vlastitih izvora pa nek se koprcaju a u slučaju kad se proračun lokalne uprave nebi punio svi zaposlenici trebali bi raditi badave te čak za neuspjeh svoje politike odgovarati krivično. Proračun bi se po mojem trebao stvarati u lokalnoj zajednici od poreza i tek višak ostvaren u lokalnoj upravi bi se trebao preljevati u državni proračun. Uslučaju da je jedna lokalna uprava premala za stvaranje dobiti automatikom bi se ta prava prelijala na dvije ili više susjednih samouprava a osoblje i političari dotične nesposobne bi trebali ostati bez posla.

CR
crocro
13:28 22.04.2014.

Slagali se mi sa Gabrićem ili ne, on je rekao istinu. Da čujem i ostale stranke koje će javno reći da će odmah ukinuti 250 opčina, 77, gradova a županije preustrojiti u pet regija. To je samo jedan od imperativa koji će mora učiniti prije ili kasnije. I točno je da su politički uhljebi u tim lokalnim samoupravama, ali moramo znati tko će se izdignuti iznad osobnih interesa u korist Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije