Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S MANHATTANA

Iščekivanje liderstva

02.01.2009.
u 13:26

Kad bi netko slao rakete na grad u kojemu živim s Michelle i kćerima, i ja bih napravio sve što je potrebno da ih zaustavim.” Tim je riječima Barack Obama tijekom posjeta Izraelu u predizbornoj kampanji, slušajući domaćine koji su se požalili na palestinske napade, komentirao kako bi on reagirao kao otac i domoljub.

Naravno, Izraelci su bili oduševljeni spontanom ljudskom reakcijom. Sve javno izgovorene riječi karizmatičnog novog američkog predsjednika pomno se bilježe, jer za mnoge one su povijesne i ohrabrujuće. Nije stoga čudno što su iskusni diplomati izraelskog veleposlanstva u Washingtonu prvog dana napada na Gazu dostavili novinskim agencijama snimku te Obamine izjave. Njome su među ostalim opravdavali žestoke vojne udare po Hamasu.

Na molbu novinara neka komentira izraelski napad, Obama je rekao da Amerika nema dva, nego jednog predsjednika te da za mišljenje trebaju upitati Busha. Do 20. siječnja i službenog ustoličenja Obama će se pridržavati državničkih pravila i dopustiti da njegov prethodnik odradi dužnost u Bijeloj kući do posljednjeg trenutka. Usprkos trenutačno opravdanoj Obaminoj suzdržanosti, svi analitičari predviđaju da će upravo izraelsko-palestinski sukob biti prvi veliki vanjskopolitički izazov nove administracije. Neki tvrde da je Izrael iskoristio tranzicijsko predsjedničko razdoblje u Americi kako bi udario po Hamasu te s novih pozicija s novim ljudima u Washingtonu nastavio pregovaračku misiju s Palestincima. Tim problemom desetljećima se bavio veći broj američkih predsjednika s vrlo malim uspjesima.

U arapskom svijetu raste antiameričko i antiizraelsko raspoloženje te će se tražiti da Palestinci prekinu pregovore, a to bi produbilo krizu i vodilo u nove sukobe. Bush nema autoriteta ni vremena da državnički reagira osim priopćenjima da treba biti što manje žrtava, pa se vrući krumpir prebacuje Obami. Na žalost, do 20. siječnja i njegove selidbe u Bijelu kuću poginut će još puno ljudi na izraelskoj i palestinskoj strani. Američki građani umorni su od ratnih tema i od novog lidera traže da se koncentrira na rješavanje domaće gospodarske krize. Nakon saniranja životnih prioriteta, građani će razumjeti potrebu da se Obama posveti Bliskom istoku i povlačenju trupa iz Iraka. Obamin potpredsjednik Joe Biden upozorava da će morati izdvojiti vrijeme i za rješavanje situacije na Balkanu, a posebno je politički osjetljivo pitanje opstanka BiH.

Obama zna da je Daytonski ugovor donio mir, ali pita se je li njime postignuto trajno rješenje i treba li ga redefinirati. Među Bošnjacima, piše New York Times, sve više se razvija tradicionalno muslimanstvo uz podršku bogatih arapskih zemalja, a to je plodno tlo za radikalizam u srcu Europe. Republika Srpska otvoreno najavljuje mogućnost raspisivanja referenduma o budućem uređenju, odnosno o pripajanju Srbiji. Tu je i Kosovo pri čijem je rađanju Amerika bila babica, a novorođenče Bush ostavlja Obami da ga posvoji.

Pogriješio je Obama ako je samo na trenutak pomislio da s jugoistokom Europe neće biti problema za Ameriku jer to može rješavati EU ili prijatelji Englezi. Joe Biden morat će održati mnogobrojne instrukcije u Ovalnom uredu i objasniti šefu zašto Slovenija blokira Hrvatsku ili zašto Srbi više vole Moskvu i London od Washingtona. U 2009. godini novu američku administraciju na međunarodnom planu očekuju nagomilani politički čvorovi koje Obmama treba pokušati razmrsiti ne samo kako bi Americi bilo bolje i sigurnije nego i kako bi pozitivnu energiju kojom je došao na vlast iskoristio za dobrobit velikog dijela svijeta koji treba njegovu pomoć.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?