Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

I unajmljeni stanovi mogu biti dobro trajno stambeno rješenje

01.04.2009.
u 15:20

Kad bi u Hrvatskoj bilo dovoljno stanova u institucionalnom najmu, kao što ih je u zapadnoeuropskim zemljama u kojima tako stanuje približno polovica stanovnika, unajmljeni bi stanovi sigurno i kod nas bili u ravnopravnom statusu sa stanovanjem u vlastitom stanu. Smanjio bi se pritisak na kupnju stanova što bi stabiliziralo i cijene, a sadašnji način iznajmljivanja stanova ušao bi u legalnu tržišnu zonu.

Potvrđuje to i priča Zagrepčanke Snježana Podolšak koja se iz obiteljskih razloga iz obiteljske kuće na Trešnjevci preselila u Graweov unajmljeni trosobni stan od 69 kvadrata. Ona i suprug prezadovoljni su i ne razmišljaju o kupnji vlastitog stana.

Najam jeftiniji od kredita
– Ovo nam savršeno odgovara. U stanu možemo biti dokle god želimo, najamnina je 7 €/m2 i mjesečno plaćamo oko 3500 kuna i režije. Za kupnju ovakvog stana morali bismo uzeti kredit i 20-ak godina mjesečno plaćati barem 1500 eura. Ne vidim nikakav razlog da se za gotovo cijeli aktivan život opteretim kreditom. Usto, održavanje stana mnogo je jeftinije od održavanja kuće, u dnevnom radnom ritmu i mnogo lakše, a ne moram se zamarati ni pitanjima o održavanju zgrade jer se o tome brine vlasnik – kaže S. Podolšak.

Slično razmišlja i njezin susjed, mladi poslovni čovjek. Najam u Graweu je, kaže, dugoročan i jamči mu i stambenu sigurnost i udobnost, a novac kojim bi otplaćivao kredit ulaže u posao. Jednog će dana možda razmišljati o vlastitom stanu, ali tada neće ovisiti o kreditu.

Pilot-projekt
Austrijski koncern Grawe sagradio je tih 20 stanova na šestom i sedmom katu svoje poslovne zgrade u Ulici grada Vukovara u Zagrebu kao pilot-projekt tzv. institucionalnog najma u Hrvatskoj. Kako Grawe u Austriji iznajmljuje 550.000 kvadrata, što odgovara stambenoj površini grada poput Karlovca, u koncernu su smatrali da će zbog velikih stambenih potreba projekt izazvati zanimanje i u Hrvatskoj. I privukao je ljude, ali Grawe ga zasad ne namjerava razvijati jer za to nema ekonomske računice.

– Zemljište je skupo, doprinosi visoki, na stanove se plaća i PDV, a kako nema nikakvih olakšica, projekt je preskup jer se i inače takvo ulaganje vraća tijekom duljeg niza godina. Smatramo da bi lokalne samouprave trebale poticati investitore da grade takve stanove – kaže Irhad Meheljić, član uprave Grawe nekretnina.

Iako se o tome još ne razmišlja, možda će kriza, slaba kupovna moć velikog broja ljudi koji trebaju stan te model najma s pravom kupnje stana pridonijeti razvijanju projekata institucionalnog najma i u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?