Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koja je pozadina?

Zeleni blokiraju projekte: Zbog borova ne gradi se hotel, zbog šišmiša – hidroelektrana

Zelena akcija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.02.2015.
u 17:08

Gubimo milijune i radna mjesta pa se postavlja pitanje jesmo li izgubili doticaj sa stvarnošću ili se iza ekopokreta kriju razne igre

Poslovičnu Hrvatsku nesklonost ulagačima i novim projektima zamijenio je relativno novi val ekoaktivizma kojim se pod okriljem zaštite okoliša i održanja najviših ekoloških standarda blokiraju projekti koji bi mogli pokrenuti hrvatsko gospodarstvo. Plomin C, hidroelektrana Ombla, ali i istraživanje nafte i plina u Jadranu projekti su oko kojih se vodi velika polemika u kojoj aktivisti za zaštitu čiste Hrvatske pretpostavljaju interes rijetkih životinjskih i biljnih vrsta razvoju i novim radnim mjestima.

Nakon šeste godine krize i najave neosjetnog oporavka ili novog pada BDP-a u 2015. godini postavlja se pitanje jesmo li u Hrvatskoj izgubili doticaj sa stvarnošću ili se iza ekopokreta kriju političke igre i manipulacije.

Plašenje incidentima

Legendarna bitka za zaštitu šišmiša u Vilinoj špilji kod Omble zaustavila je razvoj hidroelektrane Ombla vrijedne 154 milijuna eura. Tipičan je to primjer blokade projekata zbog razloga neobjašnjivih ekonomskom logikom. Da bi problem bio veći, Hrvatska je plaćala penale Europskoj banci za obnovu i razvitak jer nije na vrijeme počela konzumirati kredit veći od 130 milijuna eura koji je banka pod iznimno povoljnim uvjetima rezervirala za taj projekt. Neke od teorija kažu i da tih šišmiša koje se moralo zaštititi na toj lokaciji uopće nije ni bilo sve do 1997., kada je HEP iskopao umjetni tunel u koji su se šišmiši na kraju i uselili.

– Kada dostignemo BDP od 20.000 eura po glavi stanovnika, osobno ću braniti šišmiše od Hrvatske elektroprivrede. Hrvati se moraju odlučiti želimo li postati bogato društvo ili želimo i dalje nerazvijenu ekonomiju. Tek kada budemo stvarno bogati, onda se možemo ponašati poput Finske, kako neki pokušavaju – kaže Domagoj Ivan Milošević (HDZ). A priori odbacivati nove projekte i razvoj zbog implikacija na okoliš u situaciji iznimne nezaposlenosti i visokog javnog duga praćenog konstantnim deficitom u javnim financijama Milošević ne smatra opravdanima.

Novac ili oblak dima

Slično misle i u Ministarstvu gospodarstva koje je u posljednje vrijeme najčešća meta napada aktivista zbog istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu. Aktivisti Eko Kvarnera namjeravaju pokrenuti referendum u Hrvatskoj na temu tog projekta koji je već u fazi odobrenja dozvola za istraživanje uglednim naftnim kompanijama. Iako su na natječaju primijenjeni visoki standardi ekološke zaštite, a istraživačke se platforme ne vide s plaže niti su na putu nautičarima kako se ne bi ugrozio turizam, ekoaktivisti plaše javnost najavljujući scenarij iz Meksičkog zaljeva.

Argument da Italija samo nekoliko kilometara od morske granice s Hrvatskom u istom moru ima oko 1300 bušotina, od kojih i 40-ak naftnih eksploatacijskih, ne smiruje uvjerenje ekoskupina da je ekološka katastrofa pred nama ako najuglednije kompanije sektora koje buše u cijelom svijetu dotaknu hrvatsko podmorje. Zaustavljanje takvih projekata na kraju poluči veliku financijsku štetu poput one u Kaštelima, gdje je projekt obnove hotela koji je nositelj turizma u tom gradnju novih kapaciteta spriječen zbog nekoliko borova. Dok se dilema zbog bora razriješila, počela je kriza pa se umjesto 2005. projekt najavio tek za 2015. Donekle opravdani primjer za kontraargument zaustavljanje je TE Ploče, ako je istina da bi zbog 1,2 milijarde eura Ploče živjele pod oblakom dima.

>>Možemo li doista postati energetsko čvorište

>>Ravno Vrdovo, prvi privatni projekt gradnje hidroelektrane

Komentara 50

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:27 06.02.2015.

I u Njemačkoj postoje zeleni, ali se zna da njihova nije posljednja kada se radi o investicijama. Uz poštovanje zakona i zaštite prirode, svatko ima pravo na mišljenje - ali NEMAJU svi pravo odlučivanja.

IV
ivanlovin
18:04 06.02.2015.

Ekogrupe su na drzavnom proracunu kao i svaka udruga. Ti ljudi jos kao glavni prihod rade za drzavu i jos su u tim udrugama. Te ljude nije briga za zaposljavanja jer oni dobro zive, a ljude manipuliraju lazima. Pogledajmo malo zakon o golf terenu kazu zeleni unistiti cemo sume. Pa Hrvatska ima 54% zemlje pokriveno sumom Smatra se da je u zemlji najbolji omjer 30 sumskog 30 poljoprivrednog 30 urbanog zemljista u postotku. Znaci Hrvatska je zaostala zemlja. Drugo tko nezna nasi Ekolozi su u Naturu 2000 (to vam je strogo zasticeno podrucje) stavili 20% Hrvatskog teritorija, englezi imaju 5% a njemci 8%. Cijeli sliv rijeke Drave je zasticen, a to vam znaci kad se pokvare nase hidroelektrane ne smijemo ih vise popravljati nego micati. Kad nam sutra bude struja duplo skuplja i nebudemo vise imali cime je placati zahvalimo se zelenima. Jer bitno da Drava ostane kao i prije 300 godina. Sve zemlje iskoristavaju svoje potencijale samo Hrvatska ne. Jos mi je najbolje kako nedamo nista kod nas. Npr. Da dode stranac i zeli napraviti Termoelektranu ili nuklearku u Slavoniji. Naravno necemo mu dopustiti jer je to nezdravo i sta vec. On ode u Bosnu, Srbiju ili Madarsku i napravi je uz samu granicu. To je za nas super zrak i smrad poznaje drzavne granice i nece na nasu stranu. pogledajte Brodane u smradu zive a od toga kuna nemaju. Izvlacenje nafte iz Jadrana odlican primjer, nemojmo mi izvlaciti to ce za nas uciniti Talijani, albanci i crnogorci, a ako dode do katastrofe mi smo sigurni jer nafta zna sta je drzavna granica. Mi smo jako pametan narod, mi vec 25 godina pokusavamo zivjeti po onoj Milasovoj sta ce nama industrija imamo turizam, a svake godine sve siromasniji . Jadno

PR
propalismoFranjoskroz
17:52 06.02.2015.

a vrhunac licemjerja je grčevita borba da se spriječi bilo kakva izgradnja industrije,a na drugoj strani grčevita borba protiv zatvaranja Sisačke rafinerije ili Kutinske Petrokemije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije