Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Djecu srpske nacionalnosti nisu pustili da preuzmu darove za Božić

pokloni
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
19.12.2016.
u 20:00

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je oštro osudio ovakav postupak

Božićni poklon paketići za djecu vukovarske gradske četvrti Sajmište jučer su bili uručeni djeci hrvatske nacionalnosti ali ne i djeci srpske nacionalnosti iz OŠ Nikole Andrića. Radi se o paketićima koje je darovao gradonačelnik Splita Ivo Baldasar i koji su bili namijenjeni svoj djeci bez obzira na nacionalnost. Prema informacijama iz OŠ Nikole Andrića razlog tome činjenica je da je vodstvo škole zaduženo za program na srpskom jeziku tako odlučilo.

- Prošle godine paketići su dijeljeni u školi i bili su uručeni svoj djeci bez obzira na nacionalnost. Ove godine dodjela paketića trebala se održati u prostorijama Udruge branitelja Sajmišta u tome dijelu grada. Međutim, voditelji smjene na srpskom jeziku i pismu donijeli su odluku da djeca srpske nacionalnosti ne idu tamo. Pojasnili su to činjenicom da ima različitih roditelja koje prethodno nisu kontaktirali. Željeli su, kako je rečeno, na taj način izbjeći moguće neugodnosti, rečeno nam je u ovoj vukovarskoj školi.

Ravnateljica škole Josipa Kotromanović nije se javljala na telefon. Inače, ova vukovarska škola poznata je i kao jedina neobnovljena škola u Vukovaru. Trenutno broji oko 230 učenika od kojih je 125 učenika hrvatske nacionalnosti, a nešto više od sto su učenici srpske nacionalnosti. 

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je oštro osudio ovakav postupak odgovornih dok je njegov zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković rekao kako ovaj događaj predimenzionirati ali i da ga treba smjestiti u okvire grada Vukovara i sredine u kojoj živimo. Podsjetio je i da živimo u sredini u kojoj živimo i svega što se na prostoru Vukovara događalo pa i kada je u pitanju dvojezičnost.

>> Većina građana će za božićne darove potrošiti do 500 kuna

Komentara 169

DU
Deleted user
19:22 19.12.2016.

Zasto u naslovu ne stoji " sramotna odluka SDSS a " !

MO
mobitel20
19:55 19.12.2016.

Sada zamislite situqciju da im nisu ponudjeni darovi (jer su pravoslavci i ne slave Bozic kad i Zapadni svijet) i kakvi bi napadi bili ? Ma jednostavno ,Srbi ne zele integraciju, rade samosegregaciju i kroz posebne skole...ok, ali onda neka se ne bune kada u buducnosti njihova "znanja" ne budu komplementarna sa pptrebnim znanjima u neovisnoj Hrvatskoj...mislim poglavito na drustvene znanosti.

SD
sdpesticid
19:26 19.12.2016.

kada jedno dijete dobije poklon a drugo ne, ostati će im urezano u sjećanju kako su različiti što nije dobro. upravo suprotno je trebalo učiniti, darivati svu djecu za oba božića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije