Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari zahtjev

Ustavni sud održao prvi radni sastanak u vezi sa zakonom o pobačaju

pobačaj
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
10.10.2016.
u 21:30

"To je jedno toliko duboko svjetonazorsko pitanje, koje je izazivalo podjele u hrvatskom društvu", kazao je Miroslav Šeparović

Ustavni suci u ponedjeljak su počeli rad na 25 godina starom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona iz 1978. koji ženama daje pravo na pobačaj. Tu je informaciju RTL-u potvrdio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

"Kao što sam i najavio nakon što sam postao predsjednik, Ustavni sud će u mom mandatu riješiti to pitanje. Danas smo počeli s prvim radnim sastankom na kojem smo imalio jedan radni materijal, predreferat i vodili smo raspravu o tome," rekao je Šeparović, kojemu je mandat predsjednika Ustavnoga suda počeo u lipnju ove godine.

Bit će mišljenja medicinskih stručnjaka, stručnjaka za obiteljsko pravo, zatim ćemo konzultirati međunarodne dokumente, praksu europskih sudova, razne udruge, koje o tome imaju svoja mišlenja, sve ćemo to staviti na stol, sve argumente razmotriti i onda donijeti odluku, kazao je.   

 Smatra da je predmet tako dugo stajao na Sudu jer se radi o duboko svjetonazorskom pitanju.

 "To je jedno toliko duboko svjetonazorsko pitanje, koje je izazivalo podjele u hrvatskom društvu, da su dosadašnji predsjednici po mom mišljenju opravdano zaključili da nije bilo sazrelo vrijeme da se ta tema stavi na dnevni red jer bi takve rasprave produbile dodatno društveni sukob. Ustavni sud mora djelovati umirujuće. Mislim da je danas Hrvatska dovoljno zrela država, da su se promijenile okolnosti, i da je sad vrijeme da Ustavni sud donese takvu odluku", rekao je Šeparović.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine podnijela je 1991. udruga "Hrvatski pokret za život i obitelj". 

Kako doznaje RTL, nakon toga će prioritetne teme Ustavnog suda biti valutne klauzule i krediti u "švicarcima". 

>> Očekujemo od DORH-a da odredi istragu i utvrdi je li bilo curenja informacija iz bolničkog sustava

Komentara 20

BA
bakulušić
22:58 10.10.2016.

Mislim da nitko u Republici Hrvatskoj nema hrabrosti ni snage da promijeni komunistički zakon o pobačaju unatoč činjenici da je jedan od europskih sudova presudio da život počinje začećem, znanost porvrđuje da život počinje začećem i zdrav razum kaže da nitko nema pravo oduzeti život drugome. Žena ne raspolaže samo svojim tijelom nego i tijelom djeteta, odnosno, njegovim životom. A dame na slici sa svojim jajnicima mogu raditi što požele, demokracija je.

CR
CROLINDA
08:25 11.10.2016.

i oni koji ne vjeruju u Boga svejedno će Mu odgovarat za ubojstvo bespomoćnog djeteta ako imaju ikakve veze s pobačajem - svi muškarci i žene koji to čine ili pomažu ili izglasavaju ili podržavaju ili nagovaraju ili nisu učiniliinili sve da to spriječe ako ih se osobno tiče - dijete nije nikakav dio nečijeg tijela nego zasebna ljudska jedinka sa vlastitim pravima koja ne smiju biti manja od prava njegovih bioloških roditelja - Bog je stvorio i tebe i tvoje jajnike i dijete i sve ostalo što postoji - sve je njegovo i sve će njemu polagati račun - uostalom kakav je to perverzni moral ne dati vlastitom djetetu pravo na život a samome sebi dati pravo na ubijanje djeteta

Avatar samo Istina
samo Istina
22:43 10.10.2016.

Pred Vama je odluka života! Imate jedinstvenu priliku koju više nikad nećete imati da unesete svjetlo u ovu državu i svoj narod i što je najvažnije - da svaki od Vas bude na strani svjetla, a ne tame i too je jedino što je bitno. Sud/osuda čovjeka je nebitna. Kad Vaš zadnji čas na ovom svijetu dođe, onih zadnjih pet minuta, ova odluka bit će nešto čega će te sjetiti. Budite sigurni u to i ono što ćete osjetiti u tom trenutku je Mir ili strah, ovisno o tome kakvu ćete odluku sada donijeti. Nagrada za ispravnu odluku je neizreciva Ljubav od Stvoritelja i to je vrijedno svake žrtve na ovom grebenom svijetu. Imajte hrabrosti do kraja, do kraja. Bog Vam svima dao mudrost i snagu da donesete jedinu ispravnu odluku da je život od početka/začeća život i da ga svi skupa štitimo do zadnjeg daha. Bog Vas blagoslovio kolege!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije