Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanka zbog Sanadera

Šuker: Lažete! Stazić: Svi znamo kako je radila HDZ-ova Vlada

Ivan Šuker
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.06.2014.
u 12:44

– On to nije činio sam, odluke je donosila HDZ-ova vlada jednoglasno, nikoga nije bilo da ga upozori i kaže mu ''stanite, to ne ide tako'' – kazao je Stazić

Saborsko jutro počelo je HNS-ovim zahtjevom za stanku zbog pravomoćne presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu, a u tom zahtjevu pridružili su mu se i SDP, Hrvatski laburisti, Vesna Škare Ožbolt, Jadranka Kosor te Damir Kajin.

Podsjetimo, Sanader je pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, presudu je donio Vrhovni sud RH i time potvrdio Sanaderovu krivnju za primanje mita prilikom prodaje Ine MOL-u, te u slučaju Hypo.

"Veleizdaja s najviše političke pozicije u državi"

HNS-ova Nada Turina Đurić rekla je da njena stranka smatra da je u Saboru potrebno politički progovoriti o konačno izrečenoj presudi vezanoj za slučaj INA-MOL i presudi koja je išla u pravcu osude bivšeg premijera RH.

– Smatramo to izuzetno teškim slučajem koji se odrazio izravno na živote svih nas, politiku u cijelosti i naglasila bih ono što je rekao predsjednik RH Ivo Josipović – nažalost, riječ je o veleizdaji s najviše političke pozicije u državi. Ovo je sudski epilog vladavine HDZ-a koji je, busajući se u državotvornost, stavljajući ruku na srce, duboko posegnuo u džepove svih građana RH – rekla je Turina Đurić te dodala da je najviše zabrinjava sve što se događa posljednjih godina s Inom.

Sada se, dodaje, umjesto investicija najavljuju zatvaranja rafinerije u Sisku i Rijeci, potencijalni gubici radnih mjesta. – Želim dati podršku ovoj Vladi koja je od početka mandata rekla da će se suprotstaviti upravljanju Inom onako kako je to dogovoreno za vrijeme bivšeg premijera. Nadam se da će sada biti izrečeno sve ono što je pokrivano godinama, da će ovi sada pregovori s MOL-om biti transparentni i dajem punu podršku našim pregovaračima i Vladi u sasvim drugoj politici – dodala je HNS-ovka te podsjetila građane što će oni činiti i što čine kao Vlada, a što su to činili neki prije njih.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nije to činio sam, odluke je donosila HDZ-ova vlada jednoglasno"

SDP-ov Nenad Stazić smatra da je ova pravomoćna presuda puno više od presude jednom čovjeku, ona je svjedočanstvo jednog vremena o tome kako se vodilo Hrvatsku, tko je i kako dao podršku tom čovjeku. – On to nije činio sam, odluke je donosila HDZ-ova vlada jednoglasno, nikoga nije bilo da ga upozori i kaže mu ''stanite, to ne ide tako'' – kazao je Stazić, a HDZ-ov Ivan Šuker mu je iz klupa doviknuo da laže.

– Šuker mi dobacuje iz klupe da lažem, ali svi smo živjeli tada i znamo kako je radila ta Vlada – odgovorio mu je Stazić te podsjetio da je njegova stranka, dok je bila u oporbi, tražila istražno povjerenstvo o Ini.

– HDZ-ova većina zaključila da je sve u redu i na taj način pokrivala ono što je radio njihov premijer. Ova Vlada trudi se da tu štetu ispravi. Prodani su nacionalni interesi... Kolega Šuker, smeta vam istina, nemojte biti nervozni... Građani RH saznali su istinu jučer presudom Vrhovnog suda, a i vi ste sjedili u toj Vladi, prema tome ovo jest veleizdaja, ne samo jednog čovjeka – ustvrdio je Stazić te poručio da bi nakon ovoga građani trebali voditi računa kada drugi put budu odlučivali koga hoće na vlasti.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Gospođa iz Karlovca je kleknula i poljubila Sanadera u ruku"

Laburist Branko Vukšić primijetio je da je za vrijeme mandata Ive Sanadera vladala logika "mi sve možemo i smijemo".

– Sjećam se kad je Sanader predavao ostatke mirovine, gospođa iz Karlovca je kleknula i poljubila Sanadera u ruku na kojoj je bio sat od 40 tisuća eura, a ona je dobila 2000 kuna zaostatka mirovine za nekoliko godina – prisjetio se Vukšić te dodao da su se krale milijarde dok su se mediji zabavljali aferom "satovi". To je poruka svima nama da ne treba slušati one koji se sa saborske govornice predstavljaju kao bezgrešni i koji autokratski vladaju, kazao je laburist.

– Sjetite se bahatosti Sanadera, ona se ponavlja i u ovoj vlasti. Ako je to čin veleizdaje i ratno profiterstvo, što s Inom, što s ugovorom, onim iz 2003. i onim poslije, treba Vlada doći u Sabor i reći što će biti predmet arbitraže – tvrdi Vukšić koji smatra da treba reći da MOL ne može upravljati Inom jer se dogodio zločin koji je potvrdio Vrhovni sud RH.

– Jedna osoba uz podršku svoje stranke za šaku kuna ili eura prodala je nacionalne interese RH, no u svemu tome ima jedna dobra poruka, zločin se ipak ne isplati, pravda u RH je spora, ali nedostižna – poručio je Vukšić te ipak primijetio da su oni koji su u tom kriminalu podržavali Sanadera prošli bez ikakvih kazni.

"Tome u Saboru ne treba posvetiti 10 minuta, nego provesti kvalitetnu raspravu"

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt naglasila je da se ugovor koji je nastao na temelju koruptivnog kaznenog djela ne smatra pravovaljanim ni u jednoj zemlji.
- Taj ugovor u postupku arbitraže treba staviti na stranu. To je posao Vlade, Nadzornog odbora Ine i ministra gospodarstva. Ne bih voljela da se ponovo nakon nekoliko godina postavi pitanje sličnih političkih odluka. U Saboru moramo proučiti Vladinu strategiju i vidjeti što misli napraviti u odnosima s MOL-om. Tome u Saboru ne treba posvetiti 10 minuta, nego provesti kvalitetnu raspravu – kazala je Škare Ožbolt. Brinu je, dodaje, sukobi između ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i predsjednika NO Ine Siniše Petrovića.

Jadranki Kosor je presuda Vrhovnog suda dokaz da ona kao premijerka nije politički progonila Sanadera za što ju je on optuživao tijekom procesa.

- Dokaz je to da je tu bila riječ o snažnoj političkoj volji da se neovisnim institucijama omogući da rade svoj posao u skladu s Ustavom i zakonima – rekla je Kosor koja očekuje suspenziju MOL-ovih upravljačkih prava u Ini. Otvorila je temu nefunkcioniranja europskog uhidbenog naloga u slučaju predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, pa se zapitala kako je moguće da nalog funkcionira u jednoj zemlji članici EU, a u drugoj ne funkcionira.

Damir Kajin smatra da Inu na savjesti ima i trećesiječanjska administracija, koja je MOL-u prodala kontrolni paket Ininih dionica. - Ne likujem zbog presude Sanaderu, jer je ona presuda cjelokupnoj politici, ali i hrvatskim institucijama – zaključio je Kajin.

>>Vrdoljak: Svi u Hrvatskoj moraju poštovati pravomoćne presude, pregovori se nastavljaju

>>Josipović donio odluku o oduzimanju odlikovanja Sanaderu

>>Josipović: U slučaju Ina - MOL riječ je o veleizdaji!

Komentara 91

19
1995josip
11:14 16.06.2014.

Bome je Stazić diga glavu , ali je šutio kada su zatvarali sdp političare optužene za kriminal , razne kume i kumove Linića ili namještanja i kriminalne radnje rođaka velikog vođe , pa smjene jovanović i ostali nesposobnih sdp političara !

CB
Conan Barbarin
11:06 16.06.2014.

ovaj stazić je vjerojatno najomraženiji hrvatski političar, još nisam od nikog čuo lijepu riječ o njemu

AN
Anasta
11:13 16.06.2014.

Treba procesljati i osobe iz Racanove vlade koje su prodale sve nase banke. Neka se Stazic ne dici, jer sto bi rekli u Bosni, nije ni njihovo maslo za ramazana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije