Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izazvao paniku

Potres jačine 2,9 zatresao Zagreb, u dijelu grada nestalo struje

potres
15.09.2015.
u 22:19

- Zagreb godišnje pogodi oko 400 potresa koji se uopće ne osjete - kazao je pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić

Seizmološka služba Hrvatske objavila je da je Zagreb zatresao potres jačine 2,9 stupnjeva.

"U 20 sati i 41 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjereno jak potres s epicentrom na području grada Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V (četiri do pet) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice", izvijestila je Seizmološka služba.

Dodaju da se potres osjetio na širem gradskom području. Prema CSEM-u hipocentar potresa bio je na dubini od 2 kilometra. Epicentar je bio 5 kilometara zapadno od Zagreba i 6 kilometara istočno od Ježdovca.

"Nema razloga za paniku"

– Nema razloga za paniku, potres nije prejak, umjerene je jačine. Generalno se ne očekuju štete, ali budući da je potres bio ''odmah ispod grada Zagreba'' izazvao je veliko zanimanje i paniku kod građana – izjavio je seizmolog Vlado Kuk za HRT. Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić također tvrdi da se radi o manjem potresu da te ne bi trebalo biti bitnijih oštećenja. – Zagreb godišnje pogodi oko 400 potresa koji se uopće ne osjete – kazao je Kalinić. Smatra da bi oštećenja eventualno moglo biti na starijim zgradama. 

Iz HEP-a su priopćili kako je u Zagrebu na nekoliko lokacija nakon potresa nestalo električne energije. Ekipe na terenu saniraju kvarove, piše HRT.

"Poput dvije eksplozije"

– Potres se osjetio prilično jako na Savici. Poput dvije eksplozije – javlja nam čitateljica Sanja.

– Ja ovakav potres NIKADA u svojih x desetljeća života nisam doživio – komentira drugi čitatelj.

"Najprije snažan udarac, a onda podrhtavanje"

– Osjetilo se na Jarunu, u Novom Zagrebu i centru. Najprije snažan udarac, a onda podrhtavanje – javlja nam Sergej

– Prvo sam čuo zavijanje pasa u cijeloj zgradi, nakon toga se stan počeo tresti, uopće nije bilo ugodno, pogotovo na zadnjem katu zgrade – javlja Matej.

Čitateljica Mihaela iz Bukovačke ceste također je osjetila potres. – Više je ličilo na neko propadanje. Lusteri se uopće nisu zaljuljali, trajalo je sigurno 6-7 sekundi, ružan osjećaj – dodaje Mihaela.

Mladen Straman je napisao da je mislio da "prolazi veći kamion po ulici" te da se "tresla trokatnica", a čitateljica sa Svetica piše da joj se "zatresao cijeli stan". – Pod nogama mi se sve počelo toliko jako tresti da mi se televizor na stalku zamalo srušio. Zidovi i pod su počeli toliko podrhtavati da me je nakratko uhvatila jeza – napisala je čitateljica sa Svetica.

Na zidu se pojavila crta

– U Cvjetnom naselju i na Prisavlju u Zagrebu čulo se kao jaki prasak, kao eksplozija, kao sudar dvaju kamiona – napisao nam je čitatelj Dalibor i dodao da se na 2. katu u obiteljskoj kući "nije osjetilo ni tresenje ni vibracija". – Niti jedna stropna viseća svjetiljka se nije klatila. Čudno iskustvo i do sada nedoživljeno - napisao je Dalibor.

Čitatelj Dejan napisao je da se potres jako osjetio i u Zvonimirovoj ulici. – Na zidu koji dijeli stan od vanjskog dijela zgrade pojavila se crta, odnosno puknuće, dužine oko 2 metra – napisao je Dejan i dodao da se čulo kao "dvije eksplozije, jedna za drugom".

Čitatelji javljaju da je "pola Borongaja" ostalo bez struje. Na forumu CSEM-a oni koji su osjetili potres pišu da se "snažno i kratko treslo". "Malo se treslo ali je sve u redu", "Treslo se par sekundi, kao da juri voda niz brdo", "djelovalo je kao eksplozija", samo su neki od komentara na forumu CSEM-a.

Informacije i svoje dojmove o potresu šaljite nam na mail javi@vecernji.net.

>>Zajednička vježba 720 profesionalaca i dobrovoljaca kako djelovati nakon potresa

>>U prvih 8 mjeseci 2015. na području Zagreba 127 potresa

>>Slab potres 20-ak kilometara od središta Zagreba

Ključne riječi

Komentara 126

DA
dario2612
20:51 15.09.2015.

ne sjećam se kad smo se svi susjedi zadnji put ovako skupili na ulici

TR
Trnjanec
20:53 15.09.2015.

Ja ovakav potres NIKADA u svojih x desetljeća života nisam doživio. Ništa se nije treslo, samo nevjerojatno jaka eksplozija.

ZD
zdepar
20:51 15.09.2015.

pala vlada ?????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije