Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procjena troškova

Cijena arbitraže Ina - MOL oko 10,5 mil. $

Zgrada Ine
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
17.05.2016.
u 08:43

Uz standardne troškove postupka, postoje i troškovi arbitražnog sudišta, koji u prosjeku iznose 746.000 dolara za svaki proces

Prosječan trošak jednog arbitražnog postupka poput onoga koji se vodi između Republike Hrvatske i mađarske naftne kompanije MOL iznosi oko 4,5 milijuna američkih dolara, proizlazi iz analize koju je međunarodna odvjetnička kuća Allen & Overy napravila na temelju 221 predmeta pred arbitražnim sudovima u svijetu, u kojima su ulagači tužili države.

Prvu tužbu pokrenuo MOL

S obzirom na to da se između Hrvatske i MOL-a vode dva različita arbitražna postupka, a da upućeni izvori neslužbeno tvrde da su troškovi u svakom od ta dva postupka prosječni, to bi moglo značiti da će ukupni troškovi za Republiku Hrvatsku iznositi oko devet milijuna dolara. Povrh toga, postoje i troškovi samog arbitražnog sudišta, koji u prosjeku iznose 746.000 dolara, a u našem slučaju također puta dva, znači ukupno 1,49 milijuna dolara, što ukupan trošak arbitraže povećava na 10,5 milijuna dolara.

Nezakonitosti i korupcija

Prvu arbitražnu tužbu pokrenuo je MOL protiv Hrvatske u studenome 2013. godine, tražeći naknadu štete za nepoštovanje odredbi ugovora kojima se Hrvatska obvezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju plina, kao i otkupljivati cjelokupnu Ininu domaću proizvodnju plina po tržišnim cijenama u razdoblju od 15 godina. Hrvatska je Vlada u siječnju 2014. godine pokrenula drugi arbitražni postupak u kojem od UN-ove Komisije za međunarodno trgovačko pravo traži poništenje izmjena ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini, kao i naknadu štete nastalu tim ugovorom.

Kako neslužbeno doznajemo, druga tužba (Republika Hrvatska protiv MOL-a) odmakla je dalje od prve i u toj drugoj odluka arbitražnog suda može se očekivati potkraj ove ili početkom 2017. godine, dok se u prvoj arbitraži još ne nazire kraj postupka.

Hrvatska je dokazivala da su ugovori, čije poništenje traži, nastali na nezakonitim postupcima bivšeg, za korupciju optuženog premijera Ive Sanadera.

Arbitraže su uvijek tajne i javnost o njima ne zna gotovo ništa dok postupak traje, no neki izvori tvrde da Hrvatska stoji jako dobro u dokazivanju svojih argumenata.

>>Karamarko se ubuduće ne smije miješati u slučaj Ina - MOL

Komentara 8

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
09:45 17.05.2016.

Cijena arbitraže Ina - MOL oko 10,5 mil. $ ali to nije niš strašno za nas domoljubne prave hrvate jer platili smo 5. milijuna eura za EU arbitražu oko granice a onda uz Boga i domoljublje odustali kao svoji u svojoj balkanskoj naturi pa možemo to ponoviti i napraviti domoljubni arbitražni repete.

EU
eurobanana
11:35 17.05.2016.

Kao prvo .zasto se ne uhvati krivac koji je stetno prodao INU ??..................... kao drugo INa je sluzila svakoj politickoj garnituri kao samoposluga a jedino je Djurekovic zastopao kanalizaciju...............ao trece sve je steto sto radHDZ i SPD oko drzavnih divovava a trebaju biti stratesk interesi svake drzave

DE
Demokracija
12:24 17.05.2016.

Da li će se za 10-ak godina raditi arbitraže za sve firme i nekretnine koje država trenutno rasprodaje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije