Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi broj 'oluje'

Pročitajte kako su šestorica Puma 5. kolovoza 1995. pisala povijest

'PRVI na tvrdjavi'
Foto:
1/6
27.07.2013.
u 20:15

Uspon na jarbol: 
Nakon točno osamnaest godina Pume otkrivaju da zadatak nije bio lak

Bio je peti dan kolovoza ratne 1995. godine, nešto poslije svitanja, kad su prvi hrvatski vojnici iz pravca Crvene zemlje kročili na prašnjave kninske ceste. Svakoj od postrojbi podijeljeno je ukupno 30 manjih hrvatskih zastava veličine jednog metra koje bi u svakoj osvojenoj ulici razvili i izvjesili pa onima koji dolaze iza njih nagovijestili da je češljanje terena završeno i da Hrvatska vojska napreduje prema središtu dotad okupiranog grada.

Pume ili Pauci?

Na dnu borbenog ruksaka samo dviju udarnih brigada, Četvrte i Sedme, čuvale su se, međutim, i dvije posebne, 20-metarske zastave, specijalno načinjene za dizanje na kninsku tvrđavu kao simbol ratne pobjede. Igrom slučaja, u tom vrtlogu rata zidina su se prvi domogli pripadnici Puma, njih šestorica.

Novi broj \"Oluje\", mjesečnika za branitelje donosi veliku priču upravo o njima – Mariju Bilaču, Edvardu Baltiću, Jasminu Hadžiću, Ivici Novoselcu, Elvisu Mihiću i Miljenku Hajsoku, braniteljima koji su pisali povijest. Osamnaest godina kasnije otkrili su da dizanje zastave nije bio ni upola lak zadatak kao što su se nadali.

Padali pa se dizali

Naime, na samome vrhu, do kojeg se tek trebalo uspeti po vrelini kolovoškog jutra, najprije je trebalo ukloniti ono čemu tamo nije bilo mjesto, zastavu Republike srpske krajine. Na jarbol se prvi popeo izvidnik Jasmin Hadžić. Uspio je otrgnuti metalni lanac kojim je krajinska zastava bila pričvršćena, no kada ga je pokušao ukloniti, pao je s jarbola, a dio lanca ostao je zaglavljen. Potom se pridigao, a na ramena mu se popeo Mario Bilač koji je, dok su ga suborci pridržavali, pokušao ukloniti zaglavljeni lanac sa zastavom, ali bez ikakva uspjeha. Metodom pokušaja i pogrešaka lokot je na kraju strgnuo Branko Žeželj.

Međutim, hrvatsku zastavu na polomljeni jarbol u tom trenutku više nije bilo moguće postaviti pa je odlučeno da se postavi barem na zidine.

Zastava se na kninskoj je tvrđavi zavijorila u 10.15 sati, a na jarbol je postavljena istog dana poslijepodne, čime je simbolički označena sloboda za Knin i pobjeda u operaciji Oluja.  

>> Novi broj magazina Oluje posvećen je junacima operacije Oluja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije