Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan i Marija Kozarac

Poslije obnovljene kuće napravljen i spomenik vinkovačkim Romeu i Juliji

Vinkovci: Izdana dozvola za rušenje rodne kuće Ivana Kozarca
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
09.05.2016.
u 17:45

Njihova ljubav nije bila moguća zbog njihovih rodbinskih veza. Radi te ljubavi u Vinkovcima ih se vrlo često naziva i „šokačkim Romeom i Julijom“.

Prema najavama s današnje konferencije za novinare održanoj u Vinkovcima 21. svibnja biti će svečano otkriven spomenik Mariji i Ivanu Kozarcu koji će se nalaziti ispred prošle godine obnovljene rodne kuće Ivana Kozarca na obali Bosuta. Prema riječima predsjednika Vinkovačkih šokačkih rodova Zvonimira Liščića, koji i stoje iza projekta, izgradnja spomenika bila je logičan nastavak nakon što je obnovljena rodna kuća Kozarca.

-Spomenik smo platili 172 tisuće kuna i nedostaje nam još oko 25 tisuća kuna. Ne sumnjam da će financijska konstrukcija vrlo brzo biti u cijelosti zatvorena, rekao je Liščić.

Inače, ideju za izgradnju spomenika dao je bračni par iz Vinkovaca, Katarina i Bosljko stanić poznati i kao vlasnici lanca trgovina „Boso“. Oni su i rodnu kuća Ivana Kozarca obnovili u izvornom obliku.

Ivanu Kozarcu Marija je bila sestričina u koju je poznati književnik bio platonski zaljubljen. Njihova ljubav nije bila moguća zbog njihovih rodbinskih veza. Radi te ljubavi u Vinkovcima ih se vrlo često naziva i „šokačkim Romeom i Julijom“. Njih dvoje rođeno je u ulici koja danas nosi naziv po Ivanu Kozarcu. On je umro 1910. godine od tuberkuloze sa svega 25 godina  života. Marija je umrla 1979. godine u svojoj 69 godini života.

-Marija i Ivan Kozarac prikazani su u sjedećem položaju na šokačkoj klupi. Jedno pored drugog su iako to u njihovo doba, zbog običaja koji su tada vladali, ne bi bilo moguće. Kako se radi o platonskoj ljubavi nadam se da će i skulptura odisati tom idejom, rekao je autor spomenika vinkovački akademski kipar Dejan Duraković.

Između ostaloga Ivan Kozarac poznatog je po romanu "Đuka Begović" i pjesmi "Milovo sam garave i plave", koju je uglazbio splitski skladatelj Ivo Tijardović.

>> Moderni balet uz glazbu benda Radiohead osvojio Zagreb i oduševio publiku!

Komentara 3

CR
crodanc
19:03 09.05.2016.

On je umro 1910, a ona je rođena 1910? Jer je umrla 1979 sa 69 godina? Platonska ljubav, HaHa

Avatar navijač
navijač
20:03 09.05.2016.

Narod koji nepoznaje svoju prošlost , nema ni budućnost .Nemoramo dizati spomenike samo nazovi herojima , nego i ovakvim ljudima koji su to svakako zaslužili.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:01 09.05.2016.

koja šizofrenija. umjesto da se lovi mafija i progone ratni profiteri, novac se baca na ovakve gluposti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije