Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analitičari o potencijalnom šefu SDP-a

Piculi rastu šanse, ali Bruxelles mu je uteg. Ostojić dobro kotira

Tonino Picula
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
15.11.2016.
u 16:40

Prema broju šefova gradskih i županijskih organizacija na svojoj strani, u drugi krug sigurno ulazi Bernardić koji slovi za favorita

Rezultati ankete agencije Ipsos prema kojima ispitani građani (pa i birači HDZ-a) drže da će na izborima za novog predsjednika SDP-a pobijediti Tonino Picula, dok među isključivo SDP-ovim biračima vodi Ranko Ostojić, uvela je blagu pomutnju u stranci. Koliko god su izbori za novog šefa SDP-a ponajprije unutarstranačko pitanje, nije nebitno mišljenje i samih birača. Jer novi šef SDP-a bira se po principu jedan član – jedan glas i, koliko god netko na terenu lobirao za svog favorita, nitko zapravo ne zna što će oni obični članovi SDP-a zaokružiti u subotu kada će se održati prvi krug izbora.

Izbori u dva kruga

I hoće li se i koliko članstvo povoditi za mišljenjem javnosti. Novi šef SDP-a bit će i novi šef oporbe, što znači i mogući budući premijer pa se javnost ne smije isključiti. Ono što se trenutačno zna jest da, s obzirom na logistiku na terenu, odnosno broj šefova gradskih i županijskih organizacija na svojoj strani, Davor Bernardić i dalje slovi za favorita. Međutim, rijetko tko drži da bi Bernardić mogao pobijediti već u prvom krugu te je vjerojatnije da će se novi predsjednik Partije birati u dva kruga. Tko će još ući u drugi krug, veliko je pitanje. Prije tri tjedna većina bi se kladila na Ranka Ostojića, prije desetak dana na Orsata Miljenića, a danas se situacija ponovno zakomplicirala pa mnogi opet vide upravo Ostojića kao vrlo izglednog kandidata u drugom krugu. A nakon anketa neki u stranci drže da ne treba odbaciti ni Tonina Piculu iz igre unatoč njegovoj izjavi još s početka kampanje da će stranku voditi i iz Bruxellesa, koja mu je znatno naštetila.

Mnogi članovi, kao uostalom i većina birača, upravo su u Piculi vidjeli nasljednika Zorana Milanovića. A neki u SDP-u vjeruju da će mu i rezultati ankete dati novi vjetar u leđa, ali i da će to umanjiti šanse Davoru Bernardiću koji bi u tom slučaju u drugi krug mogao ući s manjom prednošću nešto što se do sada činilo.

U timu Orsata Miljenića, kojeg tek šest posto ispitanih birača vidi kao novog šefa oporbe, kažu da je anketa puna kontradikcija i da ništa ne znači jer, ako je nešto građanima logično, ne znači da će proći i u stranci.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina također smatra da je anketa metodološki neispravna, da njezini rezultati izazivaju smutnju, nekoga potiču, a nekoga frustriraju, a Davora Bernardića, kojeg je i on podržao, kaže, motiviraju.

I dok u SDP-u naglašavaju da su birači jedno, a članovi drugo, s glasom javnosti slažu se, zanimljivo, politički analitičari.

– Od svih kandidata za šefa SDP-a jedino Piculu poznajem i ne čudi me što ga građani prepoznaju kao najboljeg kandidata. Smiren je, svjetski čovjek, tolerantan, korektan i to je ostavilo dojam i na ljude – smatra Ivan Šiber.

Dodaje i da bi Ranko Ostojić mogao biti dobar izbor. Pokazao se u izbjegličkoj krizi, a daje naslutiti i da ima određene osobine vođe.

– Ne znam koliko je ljudima simpatična ta poveznica s Tomislavom Karamarkom jer su obojica bili ministri unutarnjih poslova, ali svakako ga ne treba otpisati – smatra Šiber.

Prijelazni predsjednik

Analitičar Žarko Puhovski drži pak da je od svih kandidata za šefa SDP-a najbolji onaj koji sebe vidi kao jedno prijelazno rješenje dok se ne pronađe bolji kandidat. – A najbolji prijelazni predsjednik od svih kandidata čini mi se Ranko Ostojić jer je najmanje ambiciozan od svih ostalih favorita i jer se nikada nije gurao u prvi plan – kaže Puhovski.

Anketu tko će biti novi šef SDP-a provela je agencija Ipsos za Novu TV od 10. do 12. studenog na uzorku od 602 ispitanika.

Komentara 11

Avatar kravata
kravata
17:24 15.11.2016.

Dobro je samo ostojic moze imat uspjeha kao milanovic.

SE
seljacinaxxx
18:38 15.11.2016.

hdz domoljubi nemaju tih problema,oni samo po jednog kandidata kandidiraju.to su prekaljeni udbasi,bivsi clanovi KPJ

DU
Deleted user
17:48 15.11.2016.

Partija postaje sve nepotrebnija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije