Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Krašograd

Petorka pod istragom: Je li Zagreb oštetila za 69 milijuna kuna?

USKOK
Foto: Boris Ščitar
17.03.2015.
u 21:21

Apsurd - Tvrtke iz afere na sudu potražuju od Grada i kamate za razvrgnuti posao u vrijednosti više milijuna kuna

Prije sedam i pol godina Večernji list prvi je objavio priču o sumnjivoj zamjeni zemljišta koju smo nazvali afera Krašograd jer je na zemljištu u zagrebačkom Maksimiru pokraj tvornice Kraš trebao niknuti zabavni park najpoznatijeg hrvatskog proizvođača slatkiša, ali gradska je uprava to zemljište zamijenila za privatno zemljište u Sesvetskom Kraljevcu.

U poslu je upala u oči vrijednost zemljišta jer je, prema stručnoj procjeni sudskog vještaka, kvadrat zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu procijenjen na čak 185 eura! U to vrijeme zemlja se tamo mogla kupiti po višestruko nižoj cijeni. S druge strane isti vještak procijenio je zemljište na maksimirskim Ravnicama na samo 321 euro, puno ispod realne cijene zemljišta u samom gradu, na prvorazrednoj lokaciji za bilo koju namjenu.

Milijunski posao studenata

Stvar je bila to sumnjivija jer su milijunski posao sklopile dvije tvrtke – Mala ulaganja i Karantena – čiji su osnivači bili studenti. Digla se velika buka i – dva dana nakon što je Večernji objavio priču – gradonačelnik Milan Bandić razvrgnuo je taj posao. USKOK je pretražio dokumentaciju Gradskog poglavarstva, nakon toga puno se pisalo i o nastavku sličnih poslova sa zemljištem u Sesvetskom Kraljevcu. I tu je kraj, efekta velikog broja novinskih istraživanja i članaka nije bilo sve do jučer, kada USKOK objavljuje priopćenje u kojem navodi da pokreće istragu protiv pet osoba, među kojima je najviše pozicionirana Ninoslava Zeković kao pročelnica Ureda za imovinskopravne poslove i imovinu Grada Zagreba. Istraga je pokrenuta i protiv njezina zamjenika Bore Kisjelice, sudskog vještaka Mirka Kožulja, odvjetnika Davora Galetovića te suvlasnika tvrtke Studio X Ante Barade.

Ukupna šteta koja se stavlja na teret Bandićevoj suradnici Zeković i ostalima je 69,2 milijuna kuna. Da USKOK nije pokrenuo istragu, možda bi na sudu uspio i apsurdni nastavak priče o zamjenama zagrebačkog zemljišta u kojem bi Grad morao platiti više od deset milijuna kuna! Naime, “studentske” tvrtke Karantena i Mala ulaganja, koje su se u međuvremenu udružile u novu tvrtku Manor, sa sjedištem na istoj adresi u Palmotićevoj ulici 3 u Zagrebu, tužile su Grad da im na ime razvrgnutog posla plati kamate. Kaže to odvjetnik Anto Nobilo koji je, kao suvlasnik oko polovice nove tvrtke Manor u priču uletio 2012. godine kako bi, kaže, kupnjom udjela u tvrtki dobio pravo na veliku zaradu uspije li naplata kamata.

Uključena i Porezna

Dakle, ne samo da su sudjelovali u sumnjivom poslu, nego traže kamate kada je posao stao. Četiri godine nakon što je izbila afera Krašograd, novinar Ivan Pandžić, danas novinar 24 sata, u Nacionalu objavljuje priču o nastavku zanimljivih gradskih poslova sa zemljištem. Prema dokumentima iz Porezne uprave, posao sa zemljištem u Sesvetskom Kraljevcu nastavljen je, i to tako da sada cijena više nije bila 185, nego 270 eura, a poreznici su prigovarali da je trebalo platiti najviše sto eura. U aferi Krašograd riječ je bila o zamjeni 35.000 kvadrata, a sa Studiom X zamijenjeno je 44 tisuće kvadrata. Tu je nastalo naselje Iver sa 1100 stanova, a grad Zagreb na tom je zemljištu za novo naselje za 81 milijun kuna sagradio školu, vrtić, sportsku dvoranu.

Zasad se u cijeloj aferi ne spominju nadređeni Ninoslave Zeković, Milan Bandić i tadašnji šef Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, kao ni studenti vlasnici tvrtki. Naselje Iver gradila je u međuvremenu ugašena tvrtka Degrad, koju su po sudskom registru zastupali Dušanka i Drago Đuričić, ali se tu tvrtku povezivalo u medijima s osobama bliskim tadašnjem šefu Holdinga. Prema Poreznoj upravi, koja je, kako neslužbeno doznajemo, s USKOK-om sada puno surađivala u istrazi, 623 tisuće kvadrata u Kraljevcu putovalo je iz ruke u ruku. Prvi vlasnik bilo je Sljeme stočarstvo, pa Dalmacommerc, pa Degrad koji petinu prodaje tvrtki Dohel.

>>USKOK istražuje sumnjive zamjene zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba

>>Sve Bandićeve afere i sumnjivi poslovi Grada Zagreba

Komentara 25

RU
rudvanvart
21:41 17.03.2015.

Ove slučajeve u Zagrebu treba samo usporediti sa slučajevima u Rijeci, Koprivnici te Rabu. Obersnel je zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanja štetnog ugovora oštetio gradski proračun za 80 milijuna kn (riječke tržnice). Zvonimir Mršić kada je bio gradonačelnik Koprivnice prodao je ispod cijene podravkino odmaralište i time gradski proračun oštetio za 11 milijuna kn. Zdenko Antešić (bliski Milanovićev prijatelj) je mešetario zemljištima te se tako obogatio. Za partijski uskok tu ništa nije sumnjivo i na ovim primjerima vidimo selektivnost i politički rad dorh-a i uskok-a. Ovi u Zagrebu se samo trebaju pozvati na slučajeve u Rijeci, Koprivnici ili Rabu. Imamo i nedavni slučaj spačva gdje ništa nije sporno te Milanovićev (braco) slučaj u Cavtatu, i na te slučajeve se ovi u Zagrebu koje represivni aparat sumnjiči mogu pozvati.

PR
Prunus
22:26 17.03.2015.

Neka se ovaj slučaj istraži pa da vidimo tko je u pravu na sudu ako uopće dođe do suda, neka se istraži i Vargino davanje posla bez natječaja Vojkoviću, preseljenje Zmajlovićevog ministarstva u novu zgradu (stručnjaci vele da je državaa oštećena za 21 milijun kn) te ostale kukuriku afere. Mediji nam redovito prezentiraju razno razne afere, a koliko vidim uskok selektivno bira koje će afere istraživati. Ovom aferom Krašograd se bave nakon 8 godina, meni to nije normalno.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
21:33 17.03.2015.

ne znam od kud je autor teksta, ali siguran sam da imate zagrepcana u redakciji koji su doticnoj mogli objasniti da su Ravnice kvart za sebe, izmedju Borongaja, Svetica, Maksimira i Dubrave. Maksimir je prek ceste. Maksimirske Ravnice ne postoje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije