Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj franak

Valutna klauzula ostaje, prošao samo dio presude o promjenjivim kamatama

Franak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
16.07.2014.
u 15:35

Udruga Franak odnosno Savez udruga Potrošač kao formalni tužitelj ima pravo, u skladu s predviđenim pravnim lijekom, u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu

Udruga Franak priopćila je danas da je Visoki trgovački sud donio odluku da su kamate u svim bankama, osim u Sberbanci, ništetne te je odbio i preinačio tužbeni zahtjev vezan za valutnu klauzulu u švicarskim francima. Zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu može se podnijeti u roku od 30 dana.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Udruga Franak obavještava javnost da je pravna bitka za obeštećenje dužnika s valutnom klauzulom CHF i promjenjivom kamatnom stopom jednim dijelom završena. Visoki trgovački sud prihvatio je dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF nije prihvaćen niti za jednu tuženu banku.

Dijelom odluke Visokoga trgovačkog suda kojim se potvrđuje dio našeg tužbenog zahtjeva smo zadovoljni te nastavljamo pravnu bitku za dio tužbenog zahtjeva koji je odbijen i preinačen, a odnosi se na valutnu klauzulu CHF za sve tužene banke te na ništetnost kamate za Sberbanku.

Udruga Franak odnosno Savez udruga Potrošač kao formalni tužitelj ima pravo, u skladu s predviđenim pravnim lijekom, u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu. Više informacija dat ćemo nakon analize odluke Visokoga trgovačkog suda.''

>>Presuda za 'Franak' za 30 dana

>>Mađarske banke moraju vratiti 2 do 3 milijarde eura dužnicima s valutnom klauzulom

Komentara 57

Avatar Daruvar_
Daruvar_
16:56 16.07.2014.

Ovo je prvorazredna sramota. Očekivana sramota! Digneš kredit u švicarcima, a na ruke dobiješ kune po očajnomu tečaju koji ti nabije banka. Ne daju ti da na tržištu promijeniš franke u kune, a to ove suce trgovce ne smeta!? Bankaa potom radi s tobom što se sjeti, a ti ovisiš o nekoliko sudaca koje je lako lako potkupiti. Katkada čovjek žali što nije 1945. godina jer bi takvi završili po kratkomu postupku. Sada se sve odugovlači mjesecima i onda ti daju mrvice.

DA
DareB
17:00 16.07.2014.

Ma jasna stvar. Čim onaj mali jadnik Bohaček šalje pozdrave na odluku VS znači da su nekog dobro pritisli. To je političko pitanje. Politika je usko vezana uz bankarski lobi i ne mogu jedno bez drugog. Banke ne bi radile ove pizdarije da nemaju podršku politike (politika/sudstvo), a država se ne bi zaduživala da joj banke ne daju takvu mogućnost. To je bolestan odnos koji društvo vodi u propast. Nekome će reizbor, pa treba mislit na vlastiti džep. To je kao ona firma Mate Granića MAGRA koja lobira za 900.000 eura. Na taj način banke lobiraju kod pojedinaca i grupacija (u svoje ime i za tuđi račun). Baš bih i ja volio lobirati za takve iznose, samo mi nije jasno što bih napisao u fakturi koju ispostavljam klijentu. Kako opravdati toliki iznos. Što to Mate i njemu slični rade da to vrijedi tolike novce. Možda za ''podmazivanje'' printera prilikom ispisivanja takvih faktura ili ''preporučene poštarine''. AJME NAMA, JADNA LI NAM MAJKA....Oj HR mati, nemoj tugovati...

BE
belimo
16:56 16.07.2014.

Rečeno na domaći;banka je dobila 90% spora(tečajCHF)a potrošač 10% (kamata)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije