Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles

Orešković ide na prvi summit EU, ali predsjednica želi na ostale sastanke

Kolinda Grabar Kitarović Tihomir Orešković
Foto: Marko Prpić/Pixsell
11.02.2016.
u 22:00

Predsjednica rekla premijeru da postoji puno tema u vanjskoj politici u kojima ona može predstavljati RH, pogotovo kad EU održava summite s trećim zemljama

Premijer Tihomir Orešković idući će tjedan prvi put predstavljati Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća, a uoči tog summita s 27 drugih premijera i predsjednika država članica EU susrest će se zasebno i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. No, kako neslužbeno doznajemo, predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović otvoreno je rekla premijeru da bi ubuduće i ona željela ponekad umjesto njega zastupati Hrvatsku na sastancima Europskog vijeća.

Susret upoznavanja

– Predsjednica je o tome govorila javno, a razgovarala je o tome i s premijerom Oreškovićem jer postoji puno tema u vanjskoj politici u kojima ona može predstavljati Hrvatsku na summitima, pogotovo kad EU održava summite s trećim zemljama. Naravno, sve u dogovoru s premijerom, ali i on je sam nekoliko puta rekao da mu je na prvom mjestu gospodarstvo, a da će vanjsku politiku prepustiti predsjednici – kaže izvor s Pantovčaka s kojim smo razgovarali o ovoj temi. Bivši premijer Zoran Milanović nikad nije ni dopuštao ozbiljan razgovor o tome da bi predsjednik Josipović ili predsjednica Grabar-Kitarović odlazili na summite EU jer je od promjene Ustava 2000. u Hrvatskoj na snazi parlamentarni, a ne polupredsjednički sustav.

Iz Vlade su potvrdili da na summit sljedećeg tjedna, 18. i 19. veljače, odlazi premijer Orešković, a izvori iz Bruxellesa neslužbeno su otkrili da se priprema Oreškovićev susret s predsjednikom Komisije Junckerom 18. veljače prijepodne, uoči početka summita. Bit će to uobičajen susret upoznavanja novog premijera jedne države članice s čelnikom Europske komisije. Junckera će, kako doznajemo, zanimati sve o vrućim temama koje stoje pred novom Vladom. Bit će vjerojatno riječi i o dvije procedure kojima Komisija nadzire Hrvatsku: proceduru smanjenja prekomjernog deficita i proceduru ispravljanja makroekonomskih neravnoteža. No, očekuje se da će Orešković i Juncker o tome razgovarati više politički i načelno, a ne previše tehnički i detaljno.

O detaljima iz procedura ekonomskog nadzora bilo je ponešto riječi na sastanku Junckerova ekonomsko-financijskog "nadzornika" Servaasa Deroosea prekjučer u Ministarstvu financija i Banskim dvorima. Navodno je na tim sastancima Deroose, inače zamjenik glavnog direktora za ekonomska i financijska pitanja u EK, poručio kako se zasad neće pooštravati stupanj nadzora u proceduri makroekonomskih neravnoteža jer Komisija želi pričekati proračun koji će usvojiti nova Vlada, pa i strukturne reforme koje Vlada tek treba pokrenuti. Kako neslužbeno doznajemo od izvora upućenog u sadržaj sastanka Deroosea i Oreškovića, ne očekuje se ni prijetnja sankcijama u sklopu procedure prekomjernog deficita jer i Bruxelles i Banski dvori vjeruju da je i bez rezova na rashodovnoj strani proračuna moguće doseći zadani cilj smanjenja deficita na 3 posto BDP-a.

– S očekivanim rastom BDP-a od 2,1 posto dovoljno je zamrznuti rashodovnu stranu, nije potrebno ni rezati plaće, mirovine i druge rashode, jer prihodovna će strana sama riješiti smanjenje deficita na 3 posto BDP-a – kaže jedan sugovornik koji je želio ostati anoniman. Europska komisija poručuje novoj hrvatskoj Vladi i da treba poraditi na rastu produktivnosti hrvatskog gospodarstva, što premijer Tihomir Orešković i sam naglašava kao svoj cilj.

Britanci i imigranti

Na sastanku Europskog vijeća 18. i 19. veljače Orešković će se upoznati sa svim kolegama državnicima iz 27 ostalih zemalja EU, a na tom se summitu očekuje odluka o britanskim zahtjevima za reformom Unije, o kojima ovisi hoće li Velika Britanija na referendumu odlučiti ostati ili izaći iz EU. Na summitu se također očekuju novi zaključci o pokušaju pronalaska zajedničkog europskog rješenja za migrantsku i izbjegličku krizu.

>> Novi umirovljenici: Dob 61, staž 32 godine, mirovina 2.201 kuna

Komentara 58

AL
Alkana
22:41 11.02.2016.

Netko se silno trudi posvađati predsjednicu i premijera, ali neće vam uspjeti! Oni se odlično razumiju i međusobno podupiru!

Avatar pendreck
pendreck
22:27 11.02.2016.

Zsto piste novinari francusku varijanutu Bruxelles a ne flamansku Brussel... (zvuci mane egzoticno)?!

Avatar Abcda
Abcda
23:37 11.02.2016.

U Bruxellesu su svi odahnuli ; nema vise Mesica ni Milanovica , vanzemaljaca, koji su ostali visiti u 19-om stoljecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije