Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVI VETERANI Petorka iz prve redakcije prisjeća se kako su ušli u novinarstvo prije 50. godina

Novinari su iza izloga tipkali tekstove dok su prolaznici mahali

30.06.2009.
u 21:35

Kroz vežu u Masarykovoj 28 početkom 19. stoljeća užurbano su ulazila gospoda u potrazi za uslugama noćnih dama koje su tamo ordinirale. Nakon dugogodišnjeg zatišja užurbanost se vratila na istu adresu 1957. jer su se u Masarykovu uselili novinari. Isprva oni tek osnovane redakcije Večernjeg Vjesnika, a dvije godine kasnije i Večernjeg lista nastalog fuzijom Večernjeg Vjesnika i Narodnog lista.

Ako ne pročitamo Večernjak, svi u obitelji smo nervozni

Kako je Srećko Puntarić postao majstor za smijeh

Pogledajte novi Večernjak, ocijenite, javite se!

Pedeset godina razgovora sa susjedima i prijateljima

Večernjak nove generacije

Diktirali su Pepici
Obje su djelatnosti u toj zgradi bile javne, veli Ante Živković, a Mladen Stražimir potkrijepio bi to primjedbom da samo novinari, kurve i policajci nemaju radnog vremena. Iza izloga u prizemlju Masarykove novinari su prije pola stoljeća žustro tipkali svoje tekstove na sve dvije pisaće mašine – Continental. Ili su ih diktirali daktilografkinjama od kojih je najpoznatija bila Jozefina Hegedušić Pepa.

Nisu se mladi i poletni večernjakovci obazirali na prolaznike koji su im mahali ili zastajkivali da pogledaju izložene friške fotografije s utakmica i prije nego li je krenula rotacija u dvorišnoj tiskari.

– Iz te tri sobe preselili smo se na prvi kat, a tek 1963. u Vjesnikov neboder – prisjeća se Zdenka Korošec.

Ona je svoje prve novinarske korake započela u Večernjem Vjesniku, a dugovječni novinarski staž zapečatila u Večernjem listu.

– Sjećam se kad su me poslali na ugao Mandaličine i Ulice Nad lipom, gdje je bila straćara koja se sva tresla od trošnosti. U tom trenutku izašla je na balkon žena od 120 kilograma i sve se srušilo – opisuje svoje prve uzbudljive novinarske zadatke Zdenka Korošec.

K’o sardine u Kavkazu
Dogovore oko tema, razgovore o privatnim i društvenim događajima novinari su vodili u drugoj redakciji – Kazališnoj kavani.

– Stisnuti kao sardine svi su stajali u Kavkazu. Tamo se pričalo se, zujalo, pušilo. Bila je to čudesna atmosfera – kaže Vera Gerovac, lektorica i redaktorica u Večernjem listu do 1974.

Ante Živković u Večernji list došao je mjesec i pol dana nakon osnutka i ostao dva desetljeća.

– Prvu godinu pisao sam samo vijesti. Novost je tada bila gradnja nebodera na uglu Držićeve i nekadašnje Beogradske ulice – prisjeća se Živković.

Novinar s najkraćim stažem u Večernjem listu je Jura Orlovac, koji je 1960. godine morao u vojsku.

Redakcija Večernjeg lista vrvjela je tada mladim ljudima, diplomiranim ili još studentima. Među mladom snagom tek pokrenutog Večernjaka bio je i Nenad Figenwald.

– Kad sam počinjao u Večernjem listu, imao sam 21 godinu – kaže Figenwald. Otkriva da je jedan od nadimaka koji su mu prišili kolege bio i Potresko jer je uvijek išao na potrese.

– Zaredali su se potresi u Makarskoj, Rumunjskoj i u Skopju, a ja sam išao na sve njih – kaže Figenwald.


Novinar s motorom bio je faca

– Na zadatke smo išli u moskviću koji nam je darovao Vjesnik. Taj auto se sav tresao od sreće što ga netko vozi – šaljivo opisuje Zdenka Korošec. Uz moskvić koji je bio glavno prijevozno sredstvo novinarima, često je u pomoć znao uskakati i Nenad Figenwald sa svojim skuterom Lambrettom. Vozio je većinu kolega, a među njima i Zdenku Korošec. Kad smo gospođu Zdenku upitali: I vi ste se vozili na motoru? Spremno je ispalila: Pa, nisam ja uvijek bila stara! Motorom se mogao podičiti i Zvonimir Milčec. – Vozio sam crveni tomos i bio sam glavni. Skuter su tada imali jedino fotoreporteri i Figić (Nenad Figenwald) – smiješeći se kaže Zvonimir Milčec.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije