Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORH o mimohodu

Stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan je deplasirano

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
20.07.2015.
u 17:44

Neke države su potvrdile svoje sudjelovanje, neke su najavile da neće sudjelovati, a od nekih još očekuju odgovor

Ovogodišnja, 20. obljetnica Oluje slavit će se dva dana – 4. kolovoza mimohodom u Zagrebu te središnjom proslavom 5. kolovoza u Kninu. Svečani mimohod ovih je dana aktualan nakon što je nekoliko zemalja otkazalo dolazak na svečanost, nakon čega se u medijima pisalo da je srpska diplomacija nadjačala hrvatsku.

O svemu se danas oglasilo i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Pozivi prema pozvanim zemljama išli su putem zajedničkog pisma predsjednice RH, kao vrhovne zapovjednice OS RH i predsjednika Vlade RH. Važno je naglasiti, ističu u MORH-u da je središnja namjera mimohoda prije svega davanje počasti pobjedi u Domovinskom ratu i ulozi naših Oružanih snaga.

"Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja je prvenstveno naš praznik i mimohod je namijenjen prije svega hrvatskim građanima. Stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan je deplasirano jer u prvom planu tijekom mimohoda trebaju biti prije svega naše Oružane snage.

Sudjelovanje saveznika i partnera je samo jedan od elemenata mimohoda i svaka pozvana država će sama odlučiti i definirati na koji će način i u kojem obliku sudjelovati na mimohodu, sukladno svojim nacionalnim odlukama i običajima, što je uobičajena praksa za ovakve događaje.

Kada dobijemo odgovore od svih pozvanih zemalja, komunicirat ćemo u kojem će obliku i hoće li biti zastupljene u mimohodu. Neke države su potvrdile svoje sudjelovanje (između ostalog, podsjećamo i na prošlotjednu izjavu američkog veleposlanstva u Zagrebu gdje je potvrđeno sudjelovanje američke strane s dva visoko rangirana generala američke vojske), neke su najavile da neće sudjelovati, a od nekih još očekujemo odgovor.

Hrvatska ne može komentirati razloge ili špekulirati zbog čega neke države nisu u mogućnosti sudjelovati. Hrvatska ostaje pri namjeri da dostojanstveno proslavi Dan pobjede i svi pozvani su više nego dobrodošli.

Suprotno nepotrebnim špekulacijama medija i izjava određenih osoba iz trećih država da su pozvane sve zemlje članice NATO-a, ističemo da je poziv upućen manjem broju država (manje od polovini NATO članica) s kojima Hrvatska ima značajnu obrambenu suradnju na bilateralnoj razini i u okviru multilateralne suradnje."

>> Dačić o Oluji: Ne likujemo što su neki otkazali dolazak

>> Pusić: Nedolazak stranaca na proslavu Oluje neće biti udarac ugledu Hrvatske

Komentara 98

Avatar kvaternik
kvaternik
17:53 20.07.2015.

sad će to nama (polupismeni) Kotromanović objasniti

WA
wassupp12345
17:54 20.07.2015.

Hahahah, Amerikanci dolaze ipak, a srbi na aparatima :D

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:51 20.07.2015.

Vidjet ćemo tko će doći... savezništvo je na testu i dobro je znati tko bi nam pomogao u slučaju rata. Već imamo iza sebe više bolnih iskustava "zapadne pomoći" kad su istoka napravili invaziju. Moja teza je da ako našiši saveznici u NATO-u smatraju da smo i dalje područje srpskog interesa / srpska interesna zona, a to istovremeno znači i ruska, da trebamo zaobići i jedne i druge (NATO i Srbe) i izravno dogovoriti s Rusima vojnu suradnju. Da smo u savezu s Rusijom osobno bi došao Putin, a da ne velim što bi to značilo u vojnom smislu. NATO se mora odlučiti tko je s njima u savezu: Hrvatska ili Srbija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije