Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pitanje sudbine

MOL odmah želi ugasiti rafineriju u Sisku

rafinerija Sisak
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Autor
Marko Biočina
12.11.2014.
u 16:45

MOL-ova uprava
: Dodatne analize pokazale kako je poslovanje rafinerije za Inu štetno

Nakon otprilike mjesec dana stanke, pitanje sudbine Inine rafinerije u Sisku opet je u središtu javnog interesa. Naime, kako se doznaje, na današnjoj sjednici Uprave kompanije prezentirana je strategija razvoja Ine – dokument čije su donošenje zazivali hrvatski članovi Uprave Ine kao preduvjet bilo kakve odluke o sudbini sisačke rafinerije.

Četiri tjedna rada

Na tom dokumentu radilo se tijekom protekla četiri tjedna, a na današnjoj sjednici o njemu se raspravljalo, nakon čega je poslan na očitovanje dioničarima. Dakle, nikakva odluka i dalje nije donesena, a razlog za takvu proceduru po svemu sudeći je činjenica da u Upravi nije postignuta suglasnost o strategiji.

Pojednostavljeno rečeno, članovi Uprave koje imenuje mađarski MOL smatraju kako su i dodatne analize pokazale da je daljnje poslovanje sisačke rafinerije za Inu štetno te kako je njezino gašenje i prenamjena poslovno opravdan potez. S druge strane, s obzirom na trenutačne okolnosti na tržištu, još nisu spremni donijeti konačnu investicijsku odluku o ulaganju u drugu fazu modernizacije riječke rafinerije te predviđaju da takva odluka bude donesena u roku od dvije godine.

S druge strane, članovi Uprave koje imenuje hrvatska Vlada smatraju kako je takva strategija neprihvatljiva. Prema njihovim proračunima, sisačka rafinerija uz preradu domaće nafte valuirane po proizvodnoj cijeni u ovom trenutku može poslovati profitabilno, a uz aktualni trend rasta rafinerijskih marži i pada cijene nafte, njezina operativna marža čak je znatno veća od marže riječke rafinerije. Temeljem takvih stavova, oni su predlagali strategiju kojim bi Ina odmah krenula u ugovaranje investicije u drugu fazu modernizacije Rijeke, dok bi Sisak nastavio poslovati u sadašnjem stanju barem do završetka te investicije. Eventualna odluka o gašenju Siska stoga bi se, prema prijedlogu hrvatske strane, donijela tek nakon što bi nova postrojenja u Rijeci bila puštena u pogon, a međurazdoblje bilo bi iskorišteno za izradu detaljnih programa eventualne prenamjene.

Kako se po pitanju budućnosti rafinerijskog biznisa stavovi nisu nimalo promijenili otprije mjesec dana, evidentno je da bi glasovanje o strategiji dovelo do novog sukoba u Upravi i eventualnog preglasavanja mađarskih članova nad hrvatskim. Takav scenarij očito se htio izbjeći pa je zbog toga nakon rasprave prijedlog nove strategije – koji podrazumijeva trenutačno gašenje sisačke rafinerije – poslan na očitovanje dioničarima. Koji će biti rezultat toga poprilično je nejasno jer je već otprije poznat stav hrvatske Vlade kako, barem u ovom trenutku, neće pristati na prestanak rafinerijskih aktivnosti u Sisku.

Teško do pomaka

Cijela priča tako bi se opet mogla naći na stolu sastanka pregovaračkih timova hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a, no i tu je teško očekivati ikakav pomak, barem dok se ne postigne nekakav kompromis u vezi s upravljačkim modelom u Ini – pitanja koje u pregovorima mora biti zatvoreno kako bi bilo koje novo, pa tako i poslovna strategija Ine, moglo biti otvoreno. Takva pat pozicija oko rafinerija nastavlja se i dalje, a nekakav konsenzus dvaju strateških partnera nije na horizontu.

Komentara 30

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:10 12.11.2014.

Mnogi ne znaju kako je u Sisackoj zupaniji, vise vedrine i ocekivanja je bilo usred rata pod granatama, a danas nemaju mnogi za kilu voca djetetu... kada ode rafinerija, eto strasne bijede na samo 45km od Zagreba, sramota!

Avatar jigaboo
jigaboo
17:10 12.11.2014.

ahahaaa a kad se sjetim kad sam nekad mogao naguziti pola madjarske za paket marlbora a sad gase rafinerije po hrvatskoj, ahahaaaaa

JO
joskobosko
18:28 12.11.2014.

covjek je u pravu 100%, ja sam tamo radio I znam sto prica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije