Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veleposlanik Irana:

'Naš strateški cilj je da budete distributer iranskog plina za europske zemlje'

Mohammad Ebrahim Taherian Fard
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
13.04.2015.
u 18:00

Najviše nas veseli i daje vjetar u leđa to što je za vrijeme posjeta ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić Iranu dogovoreno osnivanje komisije gospodarskih stručnjaka, rekao je Mohammad Taherian Fard

S iranskim veleposlanikom u Hrvatskoj Mohammadom Taherianom Fardom razgovarali smo neposredno nakon postignutog sporazuma o iranskom nuklearnom programu između Irana i svjetskih sila. U opuštenoj atmosferi, uz tradicionalni iranski čaj, veleposlanik Taherian Fard govorio je o budućoj suradnji s Hrvatskom nakon ukidanja sankcija Iranu.

Sad kad se ukidaju sankcije Iranu, jeste li vi osobno dobili neki zadatak iz Teherana da ojačate gospodarske veze Hrvatske i Irana?

Iran i Hrvatska uvijek su imali jako dobre odnose. Priznajem da je naša gospodarska suradnja imala uspone i padove, ali nakon postignutog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, nadam se da će suradnja biti još bolja. Najviše nas veseli i daje vjetar u leđa to što je za vrijeme posjeta ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić Iranu dogovoreno osnivanje komisije gospodarskih stručnjaka koja će raditi na pojačanju i poboljšanju gospodarskih odnosa. Isto tako, odnosi se poboljšavaju u kulturi i turizmu. Imam smjernice izravno od predsjednika Rohanija da uz političke i odnose u kulturi pojačam i gospodarske. Za uspjeh te suradnje moramo ojačati privatni i gospodarski sektor. Iran je jaka i bogata zemlja. Prema smjernicama predsjednika Hassana Rohanija učinit ću sve da Hrvatska i Iran imaju najbolju gospodarsku suradnju u regiji i šire, za što imamo jako dobre pretpostavke i to treba što prije realizirati.

Kada gledamo na dugoročno – na čemu bi se mogla zasnivati buduća gospodarska suradnja?

Iran raspolaže velikom zalihom plina, a Hrvatska se nalazi na izuzetno važnom geopolitičkom mjestu. Iran može imati ulogu proizvođača plina, a Hrvatska može biti distributer za mnoge europske zemlje. To je naš strateški cilj u suradnji s Hrvatskom, a sve komponente za realizaciju ovog projekta postoje i kod Iranaca i kod Hrvata.

Još ste uvijek zainteresirani za ulaganje u petrokemiju?

Mi smo zainteresirani za sve. Kako sam rekao, iransko tržište i kapital su preveliki. Ozbiljno smo zainteresirani, ali sve je u rukama Hrvatske. Nemamo nikakvu crvenu crtu u suradnji s Hrvatskom. Svim hrvatskim dužnosnicima sam prenio kako mi nemamo nikakve barijere u ulaganju u Hrvatsku. Mislim da i Hrvati nakon postignutog sporazuma o nuklearnom programu u Švicarskoj neće imati nikakve prepreke u suradnji s nama. Vidim da u Hrvatskoj vlada drugi ambijent i atmosfera. Plin i petrokemija su povezani. Mi imamo plin, a Hrvatska petrokemiju. Spremni smo sjesti i razgovarati s hrvatskim dužnosnicima. Jasno da se preko noći ništa neće dogoditi, ali za petrokemiju postoji velik interes iranske strane.

Mogu li hrvatska brodogradilišta očekivati narudžbe iz Irana, što je svojedobno propalo upravo zbog sankcija?

Nažalost, odgovor trebate potražiti kod onih koji su tada raskinuli ugovor. I tada smo rekli da za nas nema nikakve prepreke u suradnji s Hrvatskom, ali hrvatska je Vlada tada pokleknula pod pritiscima SAD-a. Naravno da smo zainteresirani. Iako nisam stručnjak za brodove, jako dobro znam kako Hrvatska ima kvalitetna brodogradilišta i njihova je cijena dosta prihvatljiva. Otkad se Vesna Pusić vratila iz Irana, stalno sam u kontaktu s kolegom iz ministarstva vanjskih poslova i radimo na tome kako bismo što prije osnovali mješovitu komisiju gospodarskih stručnjaka. Dugi niz godina imali smo zahlađene trgovinske odnose koje sada treba ubrzati kako bismo što prije i što kvalitetnije počeli raditi. Iskreno kažem, Iran i Hrvatska, unatoč svim teškoćama, cijelo su vrijeme imali odlične političke odnose, za razliku od ostalih zemalja u EU i regiji, i na to sam ponosan.

Ima li Hrvatska u gospodarskim odnosima s Iranom prednosti s obzirom na tezu da su nam korijeni isti?

Sada ću vam nešto otkriti. Osim ugovora o gradnji brodova, mi smo s Hrvatskom, za vrijeme Račanove vlade, potpisali i ugovor o isporuci nafte iako smo tada imali i druge mogućnosti jer su nam sa svih strana u Europi nudili gradnju brodova i kupnju nafte. Mi smo se još tada odlučili za Hrvatsku koja je nažalost prekinula te ugovore i suradnju iz samo njima poznatih razloga. Mi smo zaista htjeli uvesti puno stvari iz Hrvatske koja ima kvalitetnu proizvodnju i pristupačne cijene. I naravno, hrvatski i iranski narod jako su bliski i slični te nas mnogo toga veže, od kulture, tradicije do običaja.

Kako je kroz sve ovo vrijeme funkcionirala Tvornica duhana Rovinj koja je sagrađena u Iranu?

Posluje jako dobro, a i širi se. Zadovoljni smo i mi i oni. Samo toliko o tome mogu govoriti. :

Jesu li Iranci turistički orijentirani, vole li putovati svijetom?

Iranci puno vole putovati. Zasad, njihove destinacije i odredišta su susjedne zemlje. Naš najveći praznik, Novu godinu – Novruz, ove je godine više od 2 milijuna Iranaca provelo u susjednim zemljama, a njih više od 25 milijuna putovalo unutar Irana. Da su liberalne režimske vize, mnogo bi Iranaca došlo i u Hrvatsku koja je poznata u svijetu kao poželjna turistička destinacija. Za razliku od naših turista koji trebaju veliku proceduru da bi ušli u Hrvatsku, hrvatski državljanin u zračnoj luci u Iranu dobivaju turističku vizu. Procedura oko dobivanja turističke vize čini prepreku za dolazak iranskih turista.Vaš ministar turizma Darko Lorencin uskoro će posjetiti Iran. Cilj je naravno turistička suradnja i razmjena turista dviju zemalja. Nedavno su Iran posjetile i mnoge hrvatske turističke agencije. Na otoku Kish imali smo međunarodni turistički sajam na kojem su sudjelovale i hrvatske turističke agencije. I u Hrvatskoj će uskoro biti organiziran takav sajam na kojem će Iranci sudjelovati na visokoj razini, jer imamo velik broj Hrvata koji godišnje posjeti Iran, a taj broj svakako želimo još povećati.

Imate li evidenciju koliko Hrvata godišnje posjeti Iran?

Jako puno. Nemam pravu evidenciju jer većina Hrvata ode i na aerodromu dobiju vizu te nema potrebe da dolaze k nama. Oni koji dolaze za vrijeme ljetnog odmora k nama po vizu još su u velikom broju. Informacije koje dobivam iz hrvatskih turističkih agencija govore kako se, u usporedbi prijašnjim godinama, broj turista povećao deset puta. Nekidan jedan prijatelj Hrvat me nazvao i kazao da bi htio ići u Shiraz, ali ne može naći rezervaciju za smještaj u hotelu. To pokazuje velik interes Hrvata za Iran.

Komentara 11

ZA
zagabria1
18:54 13.04.2015.

šta reći, svaka čast. Treba proširiti suradnju sa prijateljskim Iranom

Avatar viki_nuland
viki_nuland
18:37 13.04.2015.

Ali kako cemo mi zaradjivati kada ce nam Ameri i Izrael zabraniti da se bogatimo, a mi smo jako poslusna kolonija.

AB
Abcd...
19:33 13.04.2015.

Ovako govore pravi prijatelji, a ne kao one siledjije iz utvrde kod Plesa. Nazalost po dva prijatveljska naroda, ovo je nemoguce, jerbo nemamo vanjsku politiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije