Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radi u Irskoj

'Minus su rajčice kao ping-pong loptice, a plus povoljni letovi'

Marko Jovanović
Foto: Privatna arhiva
08.01.2015.
u 21:03

Marka Jovanovića (33) iz Osijeka odveo je u Dublin profesionalni izazov

Osječanin Marko Jovanović preselio se u Irsku prije godinu dana. Živi u glavnom gradu Dublinu gdje radi u globalnoj ICT kompaniji. Taj 33-godišnji diplomirani inženjer elektrotehnike, priznaje, nije otišao zbog posla i zarade, već zbog profesionalnog izazova koji mu se pružio. Priliku nije htio propustiti. Do tada je radio u Zagrebu i zarađivao, kaže, za normalan život i u Hrvatskoj.

– Htio sam se razvijati u konzaltingu u telekomunikacijskom sektoru. To me već dulje privlačilo. U Irskoj se otvorila pozicija, prijavio sam se, prošao tri kruga rigoroznih selekcija. Bio sam jedini kandidat iz Hrvatske, i prošao sam. Sada radim kao stariji konzultant i surađujem s vrhunskim stručnjacima na projektima izrade strategija telekom operatora i vezanih kompanija u svijetu – kaže Marko.

Stan s cimerom 800 eura

U Irskoj su mu se, u odnosu na Hrvatsku, udvostručila primanja. Tim novcem ondje si također može priuštiti normalan život. Najveći mjesečni trošak mu je stanarina za koju izdvaja oko 800 eura. Živi u trosobnom stanu s cimerom, Talijanom, u solidnom kvartu u Dublinu u kojem se mjesečni najam kreće od 1500 eura naviše. Cijene i ondje ovise o dijelu grada. Neke se četvrti čak i ne preporučuju za život. Svaki cimer ima svoju sobu sa zasebnom kupaonicom.

– Ovaj mi je stan cjenovno bio prihvatljiv, ali mi odgovara i zbog lokacije – tumači Marko. Režije su mu u odnosu na stanarinu relativno male. Svaki drugi mjesec stiže, primjerice, račun za struju od oko 100 eura, dok internet mjesečno plaća 50.

Rokovi se moraju poštovati

– Imamo fleksibilno radno vrijeme, ali je običaj početi raditi od 9 sati. Radno vrijeme ovisi o veličini posla. Najčešće se završava između 17 i 18 sati. No, ako je gužva ostaje se i dulje jer se rokovi moraju poštovati. Radno vrijeme mi je slično kao i u Hrvatskoj – ističe mladi Osječanin. Na poslu ruča jer u sklopu tvrtke imaju restoran s ponudom dnevnih menija čija je cijena između pet i šest eura. No, kući nikada ne dođe prije 20 sati jer poslije posla obično odlazi u teretanu. Tijekom tjedna ima vrlo malo slobodnog vremena pa vikende koristi za odmor. Cimera s kojim u Dublinu živi već dvije godine, viđa vrlo rijetko. Zajedno odlaze vikendima u trgovinu, u nabavu, jer Marko nema automobil.

Hrana je skuplja nego u Hrvatskoj. Najviše me iznenađuje cijena i kvaliteta voća i povrća. U Irskoj se sve prodaje na komad, a sve je potpuno iste veličine i izgleda identično. Primjerice, usred ljeta, kada u Hrvatskoj u dućanima postoji doista velik izbor svježih rajčica, ovdje su one po šest komada pakirane u plastične podloške, a izgledaju kao ping-pong loptice za koje platite euro. Moguće je naći i voće i povrće organskog porijekla, ali je njihova cijena neusporedivo veća – ističe.

Večernji izlazak neusporedivo skuplji nego u Hrvatskoj

Irce smatra iznimno druželjubivim narodom koji se voli zabavljati. Do sada nije sreo puno Hrvata u Dublinu. Nedavno je upoznao jednoga dečka iz Hrvatske, i to preko Irca, a javio mu se i jedan prijatelj iz Osijeka koji je onamo otišao raditi. Večernji izlazak u Irskoj, pak, neusporedivo je skuplji nego u Hrvatskoj. Samo ulaznica u klub plaća se oko 10 eura, i u tu cijenu nije uključeno nijedno piće. Za pivo u prosjeku treba izdvojiti dodatnih tri do šest eura, dok su ostala pića oko 10 eura.

– Irska je dosta dobro povezana vlakom pa se vikendima može otići na izlete izvan grada. Dobra je stvar u Irskoj i njihova zrakoplovna kompanija Ryanair koja ima jeftine letove, pa je Dublin izravno povezan s brojnim metropolama. Vrlo povoljno možete letjeti gdje želite, i to Irci vrlo dobro koriste – zaključuje Marko Jovanović.

>>Šišanje stoji oko 400, a ulaznice za kino 120 kuna. No, ja sam prezadovoljna

>>Jedna jabuka košta šest kuna, ali na ulici nema auta starijeg od dvije-tri godine

>>Nismo pomišljali otići iz Hrvatske, no razočaranja su se gomilala

Komentara 4

DU
Deleted user
01:22 09.01.2015.

Već sam se prepao da danas neće biti članak o ljepoti emigriranja. Sada mi je malo lakše.

IK
ikonoklast
21:25 08.01.2015.

to znači da ima plaću 3000 eura a kad se oduzmu stambena davanja ostaju mu 2200 i kad se oduzme let za hrvatsku i natrag ostane mu 1500 i kad se oduzme hrana koja je skupa 1000 i na kraju uštedi 1000 i kad pošalje didi i babi ostane mu 500 i na kraju ušpara 500 ojra mj.

HP
Hrvat pravoslavac
22:08 08.01.2015.

Ovaj lupa samo da nije u njemu... Takvih hrvata ima u promila i na aljasci, kataru, Islandu. . A hrvat a u dablinu ima od svakog McDonald'sa do svakog kluba, hotela...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije