Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otišla u V. Britaniju

Šišanje stoji oko 400, a ulaznice za kino 120 kuna. No, ja sam prezadovoljna

Nataša Strabić
Foto: Privatni album
07.01.2015.
u 21:00

- Radimo puno, i mi studenti, ali i profesori, no budući da se rezultati vide, to mi nije problem - kaže doktorandica iz Krapine Nataša strabić.

Krapinčanka Nataša Strabić (28) u britanski je grad Manchester otišla potkraj kolovoza 2012., i to automobilom sa svojim dečkom.

– Oko 2000 kilometara kao mladi i “ludi” prešli smo u samo dva dana, i to s isprintanim kartama. Zaista ne znam kako smo se uopće uspjeli snaći u Manchesteru jer su autoceste u Velikoj Britaniji savršeno označene, ali ulice u gradovima baš i ne – govori Nataša, koja je ondje dobila mjesto doktorandice i punu stipendiju na projektu profesora Nicka Highama, vodećeg svjetskog stručnjaka iz numeričke matematike.

Kino 120 kuna

– A to je područje kojim sam se željela baviti. Odlazak je značio odustajanje od doktorata u Hrvatskoj, za koji sam si sama plaćala školarinu, i sve početi iznova. No, uvjerila sam se da su Manchester i Zagreb dva potpuno neusporediva svijeta – ističe Nataša, dodajući kako je i njezin dečko, doktor matematike Vedran Šego, dobio posao kao gostujući znanstvenik.

Stipendija joj se isplaćuje svaki mjesec i pokriva joj školarinu, ali i sve ostale životne troškove. – Cijene u dućanima, kao i cijene benzina, otprilike su iste kao u Hrvatskoj, no ovdje su puno skuplje stvari koje uključuju ljudski rad. Obično muško šišanje stoji oko 400 kuna, ulaznice za kino 120, a ručak u pizzeriji ili pubu, dakle ne u nekom spektakularnom restoranu, minimalno 200 kuna po osobi. No, ja sam prezadovoljna. Radimo puno, i mi studenti, ali i profesori, no budući da se rezultati vide, to mi nije problem. Rad vikendom se podrazumijeva, no nije neuobičajeno da mi se i mentor javi u subotu navečer s nekom idejom. Vani voditelje projekata ne financira država, nego druga tijela. Od tog se novca financiraju doktorske stipendije, odlasci na konferencije, računalna oprema, ukratko, sav znanstveni rad. Stoga se i te kako očekuje da se uloženi novac opravda rezultatima – ističe Nataša.

Šalovi i kape za kuću

Što se tiče smještaja, stanovi s razumnom stanarinom u Velikoj Britaniji puno su lošije kvalitete nego što smo mi navikli, gradnja je stara i često bez izolacije, a grijanje je dosta skupo.

– Stoga nije neobično da ljudi nose šalove i kape i u kući. Internetska veza je, na naše veliko čuđenje, puno lošija nego u Hrvatskoj, ali najsmješnija stvar su odvojene slavine za ledenu i kipuću vodu. No, Britanci su ljubazni i srdačni, imaju izuzetno topao smisao za humor, a ni kuhinja im nije loša – opisuje Nataša Strabić.

>>Jedna jabuka košta šest kuna, ali na ulici nema auta starijeg od dvije-tri godine

>>Nismo pomišljali otići iz Hrvatske, no razočaranja su se gomilala

Komentara 35

BI
billynik
21:33 07.01.2015.

I večernjak i dalje nastavlja s poticanjem iseljavanja. Sramotno.

DU
Deleted user
21:39 07.01.2015.

Već sam se bio zabrinuo da danas nitko nije odselio. Sreća da VL dežura non stop.

Avatar Ada
Ada
21:15 07.01.2015.

Opet propaganda iseljavanja mladih iz Hrvatske! Hajde, hrvatski portali, pokušajte iznaći načina da mlade zadržite u Hrvatskoj, a ne da ih potičete na odlazak. Nećete objaviti priče onih kojima vani i nije tako sjajno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije