Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka MUP-a

Milijan Brkić protivi se ponovnom pokretanju postupka oduzimanja diplome

Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.02.2016.
u 14:19

Začuđen sam priopćenjem da će Policijska akademija ponovno inicirati postupak protiv gospodina Milijana Brkića jer je u ovom predmetu već jednom pravomoćno presuđeno odlukom Visokog upravnog suda RH broj Usž 1671/15-2.

Odvjetnik Milijana Brkića Ivo Farčić uputio je pismo u povodu odluke MUP-a o ponovnom otvaranju postupka oduzimanja stručnog naziva u svezi s plagiranjem diplomskog rada. Priopćenje donosimo u cijelosti.

"Povodom priopćenja MUP-a RH o ponovnom pokretanju postupka oduzimanja stručnog naziva  u svezi navodnog plagiranja završnog rada od strane gospodina Milijana Brkića, u skladu s uputom mojeg klijenta ovim putem izjavljujem sljedeće:

Začuđen sam priopćenjem da će Policijska akademija ponovno inicirati postupak protiv gospodina Milijana Brkića iz razloga što je u ovom predmetu već jednom pravomoćno presuđeno odlukom Visokog upravnog suda RH broj Usž 1671/15-2.

Navedeni postupak je na prvi pogled, i bez dublje pravne analize, lišen pravne osnove. Naime odredba članka 82. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju govori da je oduzimanje akademskog ili  stručnog naziva moguće ako se radi o grubom kršenju pravila studija ili na temelju doktorskog rada koji je plagijat ili krivotvorina.

Jasan je ratio odredbe da se akademski status oduzima ukoliko se radi o plagiranoj doktorskoj disertaciji iz razloga što se radi o samostalnom znanstvenom radu.

Međutim,  u pogledu stručnog naziva traži se utvrđenje da se radi o grubom kršenju pravila studija, a koje utvrđenje pretpostavlja postojanje pravilnika s jasnim pravilima izrade završnog rada, te s jasnim zabranama kažnjivog ponašanja, određenjem da pojedino ponašanje predstavlja grubu povredu pravila studiranja.

Utvrđenje grube povrede prava studija u situaciji kada nije postojao pravilnik s jasnim utvrđenjem i opisom kažnjivog ponašanja, predstavlja povredu načela legaliteta – nula crimen sine lege.

Ovakav stav je utemeljen na čitavom nizu nacionalnih propisa, Ustavu RH, Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda UN-a, koje su sve ratificirane te u radu domaćih sudova i tijela uprave predstavljaju pravne osnove koje se neposredno primjenjuju.

Također, a s obzirom na činjenicu da je u ovom predmetu već jednom pravomoćno presuđeno, smatramo da se ovdje pokreće novi istovrstan postupak, čime se krši još jedno pravilo – ne bis in idem.

Slijedom svega rečenog, smatramo da se postupak ponovnog razmatranja oduzimanja stručnog naziva u svezi navodnog plagiranja od gospodina Milijana Brkića može ponovno inicirati samo grubim čitanjem propisa uz snažnu političku potporu, koja je i te kako vidljiva.

Stoga koristimo ovu priliku da jasno izreknemo kako je prioritet svakog postupanja ipak provođenje načela pravne države, a ne samovoljno i netransparentno pokretanje postupaka mimo postojanja jasne i nužne regulative.

>> Ipak upitan kandidat za ministra branitelja? Brkića tek čeka razgovor s Oreškovićem

Komentara 153

KA
KaNiDora
14:44 24.02.2016.

Što se vi uzbuđujete a niste završili poneki ni osmogodišnju školu?

Avatar TAJSAM
TAJSAM
15:14 24.02.2016.

Četničko, jugoslavenska banda još uvijek drži sve konce u svojim rukama. Nikako da ih maknemo sa RTV i RTL-a sa kojih svakodnevno bljuju vatru prema novoj vladi i Predsjednice te svemu što se dešava u Hrvatskoj od strane novih ljudi koji vode Lijepu Našu. Ne znam do kad če se sprovoditi i galamiti sa lažima te se pokušava uništiti nova hrvatska vlada. Pozdrav dobrim ljudima

MA
Marinela
15:18 24.02.2016.

Ljuta trava na ljutu ranu to je za SDP gospodin Brkić koji je branitelj i domoljub. Dosta je više udbaških montiranih procesa, pod hitno micati njihove kadrove. BOG I HRVATI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije