Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad na brodu

Mlada magistrica pisala Vladi na Facebooku: Ne mogu doći do posla jer sam žena

petra protinjak
Foto: Facebook
1/4
23.09.2015.
u 16:32

- Upisala sam prvu godinu Nautike i tehnologije pomorskog prometa jer su more i brodovi moje prve i prave ljubavi. Već na samom početku studiranja suočila sam se sa razno raznim preprekama kao i dobacivanjima tipičnim za ove prostore - "Žena je nesreća na brodu", no nisam odustajala od svog cilja

Mlada magistrica i inženjerka nautike i tehnologije pomorskog prometa Petra Prosenica obratila se preko Facebooka Vladi. Naime, djevojka ne može doći do posla jer je žena. Prije šest godina završila je srednju školu, a potom odlučila završiti fakultet netipičan za žene. - Upisala sam prvu godinu Nautike i tehnologije pomorskog prometa jer su more i brodovi moje prve i prave ljubavi. Već na samom početku studiranja suočila sam se sa razno raznim preprekama kao i dobacivanjima tipičnim za ove prostore - "Žena je nesreća na brodu" i sl. No, nisam odustajala od svog prvobitnog cilja - napisala je Prosenica.

Nakon što je diplomirala i obranila diplomski rad, počele su, kaže, njene muke i problemi. - Formalnim završetkom akademskog obrazovanja počeli su se javljati problemi s izdavanjem uvjerenja za izradu svjedodžbi na koje sam pravo stekla položivši kolegij Sigurnost na moru, kao i pripadajuću stručnu praksu. Kao što je propisano Pomorskim zakonikom, na temelju položenog kolegija Sigurnost na moru, izdaje se uvjerenje o osposobljenosti D2 (Temeljna sigurnost na brodu), D12 (Svjedodžba o osposobljenosti za upravljanje gašenjem požara) i D17 (Svjedodžba o osposobljenosti za rukovanje brodicom za spašavanje i spasilačkom brodicom osim brze spasilačke brodice) - napisala je Prosenica.

Iako se obratila medijima, Prosenica naglašava da nije htjela tako postupiti.

- Prije desetak dana posjetila sam gospodina Nedjeljka Torbarinu, kapetana duge plovidbe, koji sada radi u Tankerskoj plovidbi kao 'crew manager', nakon što sam ispunila online aplikaciju za ukrcaj. Predstavila sam mu se i odmah rekla kako bih se željela ukrcati na jedan od brodova tankerske plovidbe kao kadetkinja, te odraditi kadeturu u svojoj, nazovimo 'domaćoj' kompaniji. Naravno da sam odbijena, direktno. Uz objašnjenje kako njima nije, citiram: ''Užanca'', primati odnosno ukrcati ženske osobe na brod. Iako to nije navedeno nigdje u statutu kompanije - dodala je Petra. Nakon što je do kraja izložila svoj problem, odgovorila joj je na Facebooku Vlada.

-  Petra, hvala ti na pitanju. Zaštita i promicanje ravnopravnosti spolova temeljna je vrednota ustavnog poretka RH. To podrazumijeva da žene (i muškarci) moraju imati jednaki status, jednake mogućnosti u ostvarivanju svojih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata, a to pravo štiti domaće zakonodavstvo kao i pravna stečevina EU. Molimo te da se obratiš Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova mogu se obratiti sve osobe koje žele upozoriti na slučaj diskriminacije ili kršenja prava na osnovi spola, moguća je i anonimna prijava, a postupanje pravobraniteljice za prijavitelja je besplatno - uputili su Petru iz Vlade.

 

Poštovana Vlado Republike Hrvatske,zovem se Petra Prosenica i odlučila sam Vam se obratiti kako bih Vam predstavila...

Posted by Moo Tika on Monday, 21 September 2015

>>Ne zatrpavajte se poslom, pauza za kavu bitna je za zdravlje

>>Zagrepčanin: Sa 18 sam otišao u Tigrove, a sa 40 moram bježati iz Hrvatske jer za mene nema posla

Komentara 8

AD
adrian1
18:27 23.09.2015.

ženo, nisi diskriminirana jer si žena nego zato što živiš u hrvatskoj. pa vidiš da i izbjeglice bježe iz ove zemlje kao vrag od tamjana.

Avatar superhik74
superhik74
18:36 23.09.2015.

Treba se pridruziti izbjeglicama s bliskog istoka i pravac Njemacka.

Avatar Benedikta
Benedikta
21:07 23.09.2015.

To je hrvatska stvarnosti. Hvala našoj vladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije