Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isplata dividende

Linić o zahtjevu MOL-a: To samo pokazuje da se rat nastavlja

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.11.2014.
u 13:37

Bivši ministar financija Slavko Linić drži da Nadzorni odbor i Vlada moraju progovoriti o odgovornosti MOL-a koji nije doživio ulaganje u Inu

Sve što se događa oko Ine nema smisla jer se dva strateška partnera svađaju umjesto da razmišljaju o boljoj budućnosti kompanije, komentirao je danas HDZ-ov Ivan Šuker zahtjev MOL-a da se održi izvanredna skupština dioničara te da se kroz dividendu isplate dvije milijarde kuna dioničarima.

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti, ako i dođe do izvanredne skupštine, tko to ima tih 50 posto dionica u Ini. No mislim da ovo sve, nažalost, ne vodi dobrom i ovo će urušiti kompaniju. Ne znam kome je to u interesu, zašto se to radi. Ovaj spor morat će se riješiti pregovorima i dogovorima i druga stvar, hrvatski članovi uprave i članovi nadzornog odbora konačno moraju prezentirati jasne stavove Vlade RH o budućnosti Ine – kazao je Šuker koji sve ovo vidi samo kao neko "prepucavanje, pravničke smicalice, pokazivanje mišića, bez ikakve koristi i efekta".

– Vidjeli ste i da je u državnom proračunu ove godine za pravne zastupnike u slučaju Ina-MOL osigurano 30 milijuna kuna, to je još jedan dodatni trošak poreznim obveznicima. Uz to što najjača hrvatska kompanija slabi, još to moramo financirati iz državnog proračuna – kritizira Šuker.

Bivši ministar financija Slavko Linić drži da Nadzorni odbor i Vlada moraju progovoriti o odgovornosti MOL-a koji nije doživio ulaganje u Inu.

– To samo pokazuje da se rat nastavlja i da su to sve potezi bitni za vođenje sudskih postupaka na arbitražama ili pred sudovima. Govoriti o dividendi samog MOL-a, mi moramo shvatiti da INA ima odgovornost za svako koncesijsko polje koje je dobila, a ako nešto što ste dobili, a zove se društveno bogatstvo, niste stavili u funkciju, tada ja smatram da bi Ministarstvo gospodarstva također trebalo podnijeti zahtjev za odštetu za sve ono što je oduzeto od tih naftnih i plinskih polja i nije stavljeno u funkciju. Tu su milijarde izgubljene jer nije bilo radnih mjesta, eksploatacije, morali smo uvoziti derivate MOL-a umjesto da smo imali svoju naftu i plin i svoje proizvode. Ako je MOL odabrao tu strategiju, mi moramo uzvratiti istom strategijom i nažalost pravdu tražiti na sudovima. To samo znači da više nema komunikacije između Vlade i MOL-a kao dva najveća ulagača, moramo shvatiti da u Ini kao naftnoj kompaniji nije prioritet samo dividenda i MOL, koji je također jedan od vlasnika, to će morati shvatiti. I podsjetiti da je upravo on potpisao da dividenda nije okosnica, nego je okosnica razvoj Ine – objašnjava Linić kojemu nije realno da MOL dobije dividende kada ih nije ni zaradio.

– Poruka MOL-a hrvatskoj Vladi jest da on ne misli raditi i radom nešto stvoriti nego misli uzimati državi na bazi nekakvih pravnih smicalica. To samo pokazuje da MOL nema odgovornosti za razvoj Ine kao kompanije i to je nešto što je neodrživo. Jer vlasnik koji ne misli razvijati kompaniju ne misli ulagati u kompaniju, nije odgovoran vlasnik. Po nizu drugih zakonskih odredbi itekako se može govoriti o neodgovornom vlasniku i sankcioniranju tako neodgovornih vlasnika. Ne vjerujem da on može ostvariti bilo kakve rezultate temeljem nerada – kaže Linić.

Iako MOL ima većinu na Skupštini, Linić smatra da svejedno nema i prava koja traži.

– Čak i da MOL jest nadmoćno većinski vlasnik, postoji odgovornost jer se kompanija ne smije uništavati, što je zakonom zabranjeno. Zato bih rekao da su sve što radi MOL zakonom zabranjene radnje, da se ne ulaže ni u plinska ni u naftna polja, ni u preradu, ne ulaže se u razvoj. Želi se koristiti Ina za plasman MOL-ovih derivata, a to je zakonom nedozvoljena radnja. Prema tome, on može biti najveći vlasnik, ali ovakvim vođenjem Ine on ne može proći hrvatske propise i treba ga zaustaviti – zaključuje Linić.

>> MOL traži isplatu dividendi u iznosu od 2 milijarde kuna

Ključne riječi

Komentara 2

KP
karlo.petrik
14:10 25.11.2014.

Tko sa ugrima tikve sadi sam bere cimu. Da je u interesu Hrvatske aktualne vlade vec bi davno vratila tu kompaniju u okrilje drzave .

DE
dežurnikritičar
14:00 25.11.2014.

pa taj biser je u počeo prodaju INE, što sad pametuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije