Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Lalovac otkrio gdje se može rezati i tko mu je najbolji za ministra financija

Naslovnica
Foto: VL
08.01.2016.
u 00:01

Meni bi prvi sljedeći korak bio da se centralni obračun plaća primijeni na javna poduzeća – kaže Lalovac

Ministar financija Boris Lalovac otkriva koliko bi proračun trebalo smanjivati u ovoj godini, koliko se daleko otišlo s pripremama za uvođenje poreza na nekretnine, gdje su najveći problemi u javnom sektoru. Ponosan je, kaže, što je imao priliku raditi za Hrvatsku.

Kakvo stanje ostavljate nasljedniku?

Deficit središnje države bit će oko tri posto, a deficit opće države prema ESA 2010 metodi trebao bi biti oko četiri posto! Ako znamo da je deficit 2011. bio 7,5 posto, a mandat završavamo s oko četiri posto, znatan napredak ipak je napravljen. Ostavljam sustav koji će trebati nadograđivati, ali koji je razvijeniji nego kad smo ga zatekli. Teško je bilo upravljati proračunom ako ti na kraju godine netko kaže da je deficit prema ESA 2010 ovoliki ili onoliki, a tijekom godine ne znaš što se događa u sustavima o kojima ovisi konačno stanje. Prvenstveno tu mislim na poslovanje javnih poduzeća koja su odnedavno dio deficita i javnog duga. Uveli smo centralni obračun plaća, proširili obuhvat institucija koje su ušle u sastav državne riznice i treba ga širiti i dalje na javna poduzeća. Dobivamo podatke koje tvrtke rade s državom, puno je više analitičkih alata da se kvalitetnije donese proračun. Kad smo došli, podatke o plaćama dobivali smo na plahtama papira, nije se znalo koliko ljudi radi u sustavu, sad se sve to vidi svaki mjesec.

S takvim praćenjem lakše se rade i simulacije, unutra su koeficijenti, dodaci, sve. Da smo htjeli smanjiti plaće za dva posto, morali smo pogađati što će na kraju ispasti. Sad imamo softverska rješenja na jednom mjestu za sve, od škola, bolnica, sveučilišta, agencija. Fiskalizacija jasno pokazuje promete u gospodarstvu, lakše se mjeri utjecaj ekonomskih politika. Nema više fiktivnih prijava radnika, znamo tko isplaćuje, tko ne isplaćuje plaće, puno se radilo na digitalizaciji javne uprave. Ostavljam digitalizirano ministarstvo s kakvim će budući ministar lakše donositi odluke, mi to nismo imali. To je vrijedna ostavština mog prethodnika i mene budućem ministru. Meni bi prvi sljedeći korak bio da se centralni obračun plaća primijeni na javna poduzeća jer ona direktno utječu na proračun i njihovo poslovanje mora se pratiti na dnevnoj razini.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Hitni izbori u SDP-u: Da bi neutralizirao konkurenciju, Milanović želi što prije na unutarstranačke izbore

>> Nova vlada: Rektor Boras Oreškoviću za ministricu znanosti predložio Milenu Žic Fuchs

>> Corriere della Sera: Vesna Pusić ispala iz utrke za šeficu UN-a, Talijani šanse daju Kolindi Grabar-Kitarović

>> Tragedija: 31-godišnji Hrvat pao niz slap na Tajlandu, djevojka ga pronašla na dnu litice

>> DANAS EKRAN: Odabrano 35 nominiranih u sedam kategorija – glasujte za svoje favorite!

Foto: VL

Ključne riječi

Komentara 31

FG
forest_gump
06:12 08.01.2016.

Jedan od boljih ministara i politicara u rh, pristojan, u 5 min rece sto i kako u onom dijelu s kojim se bavi...za razliku od demagoga..ala grcic ili u novoj vladi milosevic...steta sto ode iz politike..ali bolje za njega...sad ce radit za memadzersku placicu

AR
aristip
23:44 07.01.2016.

Ma o čemu ti to Lalovac, A zašto se ne bi rezalo i na uredu bivšeg predsjednika, nevladinim organizacijama, potporama, političkim strankama, zašto se ne bi štedjelo na ministarstvu vanjskih poslova (pa extra plaćenih diplomata imamo više nego bivša SFRJ koja je imala 5x više stanovništva), zašto bi pojedina ministarstva bila u privatnim poslovnim zgradama za koje se plaća skupi najam kad država ima bezbroj neiskorištenih nekretnina, zašto svako javno poduzeće koje ima monopol ima na desetine ili stotine politički podobnih "menagera" itd...

ŽU
žuti
00:40 08.01.2016.

Koliko ima "pametnjakovića" koji pljuju po nepoznatom čovjeku skriveni pod maskama a fašnik ni blizu! Jade ljudske jadne! Crveni vjetar je izgleda ipak neizlječiv, kaj ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije