Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poplave

Ugroženo šest kuća: Kulminacija vodostaja Drave kod Osijeka očekuje se za vikend

drava
Foto: Davor Javorović/Pixsell
17.09.2014.
u 14:53

Prema prognozama mogao bi biti visok između 420 i 430 centimetara

Vrh vodenog vala kroz Osijek bi trebao proteći tijekom vikenda, a prema prognozama mogao bi biti visok između 420 i 430 centimetara.

– Vodostaj Drave stalno raste, ali nam to ne znači mnogo jer se šetnica na lijevoj obali kod Osijeka počinje plaviti na 370 centimetara, a kruna nasipa visoka je 660 centimetara. U gradu ne očekujemo veće probleme – izvijestio je danas novinare u Osijeku Davor Haničar, zamjenik rukovoditelja Centra obrane od poplava Sektora B koji pokriva područje Dunava i donje Drave. Prema hidrološkim prognozama svi nasipi koje pokriva ovaj sektor, dodao je, nadvisuju prognozirane razine rijeke Drave u valu koji dolazi. No, svi ljudi raspoređeni su po dionicama, a uvedeno je i 24-satno dežurstvo od Terezina Polja do izlaska Dunava iz Hrvatske. Na pojačavanju nasipa radi 150 licenciranih radnika.

– Na području Terezina Polja krenulo se u izradu zečjeg nasipa s lijeve i desne strane ceste koja vodi prema graničnom prijelazu s Mađarskom radi mjera predostrožnosti, a nadvisuje se i dio nasipa na lokaciji Pješčani Zatonj u duljini od 60 metara. Tijekom jučerašnjeg dana potrošeno je 1100 vreća s pijeskom – kaže Haničar.

U Svetom Đurađu pokraj Donjeg Miholjca potencijalno je ugroženo šest kuća pa je pokrenuta akcija zaštite toga, najnižeg dijela naselja jer postoji i mogućnost plavljenja dijela ceste između Osijeka i Donjeg Miholjca.

– U vikend-naselju Karašica pokraj Osijeka postoji očigledna opasnost. No, tamo radimo na pojačavanju nasipa koji je ostao još iz prošlogodišnje intervencije – izvijestili su iz Hrvatskih voda. Dunavom se, također, približava vodeni val, ali ne toliko visok kao dravski. Oni bi se, pak, prema hidrološkim prognozama kod Aljmaša mogli spojiti početkom idućeg tjedna.

– Ovaj vodni val ne treba uspoređivati s prošlogodišnjim jer je tada golema količina vode stigla Dunavom koji je znatno usporio tok Drave, a sada imamo nagli porast Drave prouzročen dotocima Mure – objasnili su u Hrvatskim vodama.

>>Vrh vodenog vala u županjskoj Posavini se očekuje u petak i subotu

>>Sisak: Vodostaj pada, ali opasnost nije prošla

Ključne riječi

Komentara 1

PO
ponavljac
23:06 17.09.2014.

Interesantno nijedan nasip nigdje nije popustio , unatoč još većim vodostajima od svibnja i nakvašenim nasipima , samo je popustio onaj koji je svojim popuštanjem u biti spašavao Srbiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije