Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet bruxellesu

Juncker ignorirao predsjednicu i pričao na mobitel usred press konferencije

Jean-Claude Juncker
Foto: Screenshot
1/8
30.04.2015.
u 12:49

Predsjednik Europske komisije javio se na mobitel usred obraćanja naše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Pojavili su se pred novinarima tvrdeći da su stari prijatelji i opisujući vremena "stare slave" kad su oboje radili na pristupanju Hrvatske u članstvo Europske unije. Sada su se prvi put sreli na novim pozicijama: Jean-Claude Juncker ne više kao premijer Luksemburga, nego predsjednik Europske komisije, a Kolinda Grabar-Kitarović ne više kao ministrica vanjskih poslova nego kao predsjednica Republike Hrvatske. No, kad mu je usred press konferencije zazvonio mobitel, Juncker je hladno svoju staru prijateljicu ignorirao pred kamerama i javio se na poziv.

Kolinda Grabar-Kitarović samo je nastavila pričati:

- Prošlo je evo gotovo dvije godine od stupanja u članstvo. Još uvijek je to razdoblje pomalo učenja za stolom, međutim mislim da je došlo vrijeme da Hrvatska puno snažnije odradi svoju ulogu kad je riječ o kreiranju zajedničkih politika…

Juncker je za to vrijeme nešto nerazgovjetno mrmljao u mobitel:

- Halo?!

Na zajedničkoj konferenciji za novinare bilo je vrućih pitanja, nevezanih za njihov sastanak, i za Junckera i za Grabar-Kitarović. Dok su Junckera strani novinari ispitivali o mogućnosti da Mađarska uvede smrtnu kaznu, koja ne postoji nigdje u EU, te o danas objavljenim izvješćima o tome da je njemačka tajna služba BND pomogla američkoj NSA da prisluškuje institucije EU, predsjednicu je dočekalo pitanje kako komentira jutrošnje izjave premijera Zorana Milanovića sa sjednice Vlade o tome da svojim ponašanjem potiče građane na izbjegavanje plaćanja poreza. Kako se u tom trenutku press konferencija već odvijala na engleskom jeziku (predsjednica je uvodno obraćanje imala na hrvatskom jeziku, i bila je prisutna prevoditeljica), Grabar-Kitarović je odgovorila na engleskom: "I'm sorry but I don't know what you're talking about"…

- Žao mi je, ali ne znam o čemu pričate - rekla je, u prijevodu, što je bilo upućeno novinarki Nove TV, no moglo je biti upućeno i izravno premijeru Milanoviću.

- Ako mislite na prebacivanje novca za kampanju, moja poanta je da taj novac ide ljudima, kao što sam rekla. Da građani Hrvatske dobiju taj novac, a ne da ide natrag u proračun. Jer sam kroz cijeli kampanju govorila da, kad mi država dodijeli taj novac, neću od toga uzeti niti jedne jedine kune, nego da ću dati taj novac potrebitima. U tome je poanta. Da, poreze treba plaćati. Ali, u ovom slučaju ne treba plaćati porez. Sav taj novac može otići onima koji trebaju novac - objasnila je.

Oboje su odgovorili i na naše pitanje o tome može li Hrvatska uvesti euro 2020. godine, što je predsjednica najavila kao mogući scenarij u intervjuu za agenciju Bloomberg.

- Rekla sam da najranije Hrvatska može biti spremna za euro 2020. - pojasnila je Grabar-Kitarović, naglašavajući riječ "najranije". - Naravno, teško je reći točan datum, no moj odgovor je bio: ne prije 2020. - dodala je. 

Juncker je također naglasio riječ "najranije" kad je govorio o 2020. godini, ali i dodao da "Hrvatska zapravo ima prirodno poslanje da postane članica eurozone". No, Hrvatska prije toga mora dovesti javne financije u red, dodao je predsjednik Europske komisije, mora smanjiti previsoki proračunski deficit i provoditi strukturne reforme. 

>> Juncker: Hrvatska može biti spremna za euro najranije 2020. godine

>> Grabar-Kitarović o napadu iz SDP-a: To je podcjenjivanje inteligencije građana

>> Stoltenberg predsjednici Grabar-Kitarović: Dobro došla natrag u NATO!

Komentara 279

DU
Deleted user
13:03 30.04.2015.

Pomislio sam da je autor clanka Peđa Grbin,,,,

GI
gismund
12:59 30.04.2015.

bezveznog li članka....

DU
Deleted user
13:00 30.04.2015.

I sad je važnije što je zazvonio telefon,nego ono o čemu su razgovarali i ono što su govorili na presici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije