Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE OPĆINE PREDNJAČE

Jedino se u ovom hrvatskom gradu rodilo više izvanbračne od bračne djece

rodilište
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
03.01.2017.
u 15:01

Jedini hrvatski grad u kojem se rodilo više izvanbračne djece je grad Čabar gdje je rođeno 11 djece u bračnim zajednicama, dok je njih 13 rođeno izvanbračno

Sve više djece u Hrvatskoj rađa se u izvanbračnim zajednicama, a u prilog tome govori i činjenica da se u 2015. godini gotovo svako peto dijete rodilo izvanbračno. Naime, od 37.503 djeteta, 30.701 je rođeno u bračnoj zajednici, dok ih je 6.802 rođeno izvanbračno.

Prema podacima Državnom zavoda za statistiku, jedini hrvatski grad u kojem se rodilo više izvanbračne djece je grad Čabar gdje je rođeno 11 djece u bračnim zajednicama, dok je njih 13 rođeno izvanbračno.

S druge strane, desetak je općina diljem Hrvatske u kojima je broj izvanbračne djece veći od bračne. Primjerice, u općini Peteranec u Koprivničko-križevačkoj županiji rođeno je 7 bračne djece te 17 izvanbračne (41 posto), dok je u Maloj Subotici u Međimurskoj županiji rođeno 23 djece roditelja koji su u braku i čak 44 onih koji nisu u bračnoj zajednici, odnosno više od 50 posto njih dobili su dijete izvanbračno.

Više je izvanbračne djece rođeno i u Partijancu, Fužinama, Šolti, Nedelišću, Orehovici i Pribislavcu.

Međimurska županija ima najviše izvanbračno rođene djece, odnosno njih 39 posto, slijedi je Koprivničko-križevačka s 29 posto, a najmanje se izvanbračne djece rodilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno 8,4 posto.

>> Prva beba rođena u 2017. godini u Hrvatskoj je mala Jana

Komentara 14

Avatar kravata
kravata
16:06 03.01.2017.

Dobro je to ali upitno je ako djeca imaju dvije mame ili dva tate .

TH
than
15:50 03.01.2017.

Nista cudno buduci da je izvanbracna zajednica izjednacena sa bracnom. Cim se dijete rodi pocinju ista prava i obveze kao da se radi o bracnoj zajednici.

ME
Meter
18:25 03.01.2017.

Pun čabar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije