Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekti

Jakovina potpisao ugovore vrijedne 712 mil. kn! Više od 70 % sufinacira EU

Branko Grčić,Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/5
28.10.2014.
u 15:38

O značaju projekata dovoljno govori podatak da će samo za za realizaciju projekta u Vukovar doći oko 360 milijuna kuna.

- Od ulaska u EU do prošloga petka mi smo imali novougovorenih projekata u vrijednosti negdje oko milijardu kuna, a onda u petak i dana još 1,1 milijardu kuna novih ugovora, rekao je potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić tijekom današnje posjete Vukovaru.

Tom prilikom potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava, Ugovori o sufinanciranju i Ugovori o partnerstvu za infrastrukturne projekte iz područja voda za aglomeracije Vukovar, Čakovec i Županja. Ugovore sa čelnicima općina i gradova potpisao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Radi se o projektima vrijednima preko 712 milijuna kuna u kojima u sufinanciranju EU sudjeluje sa 73 posto sredstava. O značaju projekata dovoljno govori podatak da će samo za za realizaciju projekta u Vukovar doći oko 360 milijuna kuna.

Govoreći o privlačenju sredstava iz EU fondova Grčić je rekao da Hrvatska trenutno ima pokrivenu kompletnu alokaciju EU fondova, odnosno, drugu polovicu 2013. godine s 450 milijuna eura plus 230 milijuna koliko nam je ostalo iz IPA programa. Pojasnio je da to znači da će u iduću godinu, dvije ili tri ti projekti biti i izvedeni.

- 6,4 milijarde kuna za alokaciju iz prve godine članstva, znači ove 2014. godine smo zatvorili i pokrili projektima koji su ili u natječajnoj proceduri ili će to ubrzo biti. Do kraja godine ćemo imati i shemu 150 milijuna eura namijenjenih samo za poduzetnike i njihove projekte u industriji, turizmu, poljoprivredi i proizvodnji - najavio je Grčić dodajući kako je na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade potvrđen Partnerski sporazum koji služi kao podloga za korištenje EU. Kazao je i kako su promjene koje su se događale oko izmjena Zakona o porezu na dohodak u svrhu povećanja plaća građana uzrokovale određene probleme jer se postavlja pitanje tko gubi oko 3 milijarde kuna koje građani dobivaju.

- Gube lokalne regionalne jedinice jer se tako slijeva gro poreza na dohodak, ali i to ćemo razriješiti. Na idućoj Vladi ćemo ponuditi mjere koje će i u tom segmentu ponuditi određene kompenzacije. Ne 100-postotno ali u dobrom dijelu da bi se nadoknadila sredstva u vašim proračunima, rekao je Grčić. Jedinice lokalne i regionalne samouprave posebno je obradovala informacija oko osnivanja Fonda za sufinanciranje EU projekata.

Prema tome prijedlogu 1,5 posto PDV slijevat će s eu taj Fond, ukoliko taj prijedlog odobri Sabor, a koji će se koristit onda za apliciranje prema EU fondovima. 

- Nisu sve jedinice lokalne samouprave jednako sposobne osigurati 15, 20 ili 25 posto vlastitih sredstava za sufinanciranje EU projekata. Godišnje će se u tom fondu akumulirati između 150 i 200 milijuna kuna. Imat ćemo i u Ministarstvu regionalnog razvoja poseban fond od oko 50 milijuna kuna za sufinanciranje projekata na potpomognutim područjima, najavio je Grčić dodajući da se pri odabiru projekata neće voditi računa o tome tko je u kojoj općini ili županiji na vlasti nego da će do sredstava dolaziti oni najbrži.

>>HBOR-ove nove mjere za poticanje kreditiranja teške 2,1 mlrd. kn

>>Grčić: Apsolutno sam zadovoljan rebalansom proračuna

Komentara 3

TH
than
16:18 28.10.2014.

I onda se oni nasli 'pametovati' onima prije da su razvoj temeljili na gradjevini. A sto je ovo nego isto gradjevinski projekt nakon cijeg ce zavrsetka gradjani sa tih podrucja na racunima za vodu i kanalizaciju dobiti jos poneku stavku za placanje. Sa time da ovo EU sufinancira, tako da domace firme nemaju prednost. Sto i nije lose zbog silne korupcije, ali to moze znaciti da malo novca od toga ostane u Hr. Rumunji jeftino rade, a malo trose. No, opet nista od proizvodnje.

DU
Deleted user
16:21 28.10.2014.

Svi u vladi lažu ali Grčić to radi najbolje ... 3 puta hura za grčića...

SI
Sittingbull
13:02 29.10.2014.

Sve što se u Vukovaru trenutno realizira su projekti osmišljeni, dogovoreni i financiranje osigurano za vrijeme bivšeg gradonačelnika Željka Sabe, želio to netko priznati ili ne. Od novog gradonačelnika Penave dobili smo smanjenje stipendija i hladne radijatore u garadu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije