Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukšić u Saboru

Ima li rješenja za INA-u? Ima. Treba intervenirati kao i u slučaju sa švicarcima

sabor o ini i rafineriji sisak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
22.01.2015.
u 11:22

Saborsko jutro počelo je zahtjevom za stanku nakon koje su zastupnici progovorili o Rafineriji Sisak te o ostalim problemima s INA-om i MOL-om, te ustvrdili kako to hitno treba riješiti i spasiti INA-u koja je od strateške važnosti za Hrvatsku

Saborsko jutro počelo je zahtjevom za stanku nakon koje su zastupnici progovorili o Rafineriji Sisak te o ostalim problemima s INA-om i MOL-om, te ustvrdili kako to hitno treba riješiti i spasiti INA-u koja je od strateške važnosti za Hrvatsku.

– Evo već peti put se sastaju ljudi iz INA-e i MOL-a da se dogovore, dogovora nema. Pa jasno je kome je u cilju otezanje rješavanja, prestanak rada Rafinerije Sisak, uništenje maloprodaje INA-e koja sada ima 16 benzinskih postaja u tzv. pilot-projektu franšize davanja u zakup nekim privatnicima da bi poslovali, pa će ih biti 80 i onda konačno 400. U vlasništvu MOL-a je i 80 benzinskih postaja bivšeg Tifona, ali nijedna nije otišla u franšizu. Zašto pokusni kunić nisu bile benzinske postaje Tifona nego baš INA-e? – zanima HDSSB-ova Boru Grubišića koji zamjera predsjedniku Nadzornog odbora INA-e što o tome svemu ne progovara javno. INA se uništava, dodaje, a građani jako malo znaju o tome.

– Primjer Rafinerije Sisak i INA-e primjer je hajdučije na koji se način pretvaralo naše u njihovo, na koji način su provedene reforme. Hajdučija je jedna riječ, a druga je krpanje. Na hajdučki način izvršila se pretvorba '90-tih godina, mnogo toga. A krpanje proračuna zbog nesposobnosti Vlade je druga stvar, krpanje vlastitih džepova zbog gramzivosti. To su dvije karakteristike hrvatske pretvorbe – komentirao je nezavisni Branko Vukšić koji vjeruje da su ugovori koje su Račanova i Sanaderova vlada potpisivali izigrani.

– Ima li rješenja za INA-u? Ima. Kao što je Vlada intervenirala u svezi sa švicarcima, tako treba intervenirati u slučaju INA-e – kaže Vukšić te predlaže da Vlada donese zakon prema kojemu će se sedam posto dionica u vlasništvu ostalih prodati državi, čime Hrvatska postaje većinski vlasnik, a MOL na 49% udjela.

Laburist Mladen Novak podsjetio je da je INA godišnjim planom upravljanja imovinom u vlasništvu RH svrstana među poduzeća koja su predviđena ili za daljnju prodaju ili za otkup onog dijela koji nije u vlasništvu RH, ali i da je premijer rekao da će Hrvatska otkupiti dionice, dok je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao da država nema novca.

– Činjenica je isto tako da kupovine nema. Vlasnik se uvijek, i to je njegovo legitimno pravo, rukovodi interesom dobiti. Ali jedan od vlasnika u 45% iznosu je i RH, a ona osim interesa dobiti ima i još neke interese. Interese energetske neovisnosti i interes sačuvanja radnih mjesta. Ja moram, nažalost, konstatirati da očito Vlada nije shvatila ozbiljno te interese i dosta se lakonski naši dužnosnici prema tome i odnose i daju izjave. Imamo i mađarsku stranu, čiji premijer kad god nastupa, nastupa s gardom u zaštiti njihovih nacionalnih interesa, u zaštiti njihovih poduzeća, poduzeća koja su u mađarskom vlasništvu – primijetio je Novak koji smatra da uprava MOL-a sigurno neće donijeti odluku o zatvaranju Rafinerije nafte Sisak jer onda mora sanirati zemljište, što je enorman trošak.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević Vladi zamjera što ništa ne poduzima u vezi s INA-om i Rafinerijom Sisak već "čeka da se nešto samo po sebi dogodi, pa se onda naknadno reagira".

– Rafinerija Sisak je uvijek i po svim poznatim propisima bila objekt od posebnog interesa za RH i za energetsku neovisnost. Prema tome, takav objekt ne može isključivo služiti u maksimizaciji profita – kaže Milošević te podsjeća na ugovornu obvezu MOL-a da uloži u modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci.

– Nažalost, danas INA nije ono što je bila nekad, a to je vertikalno integrirana kompanija koja se mogla zaista nositi na nekim tržištima s mnogim prihodovno puno većim kompanijama. Danas sve više naša nacionalna naftna kompanija ide u smjeru distribucije nafte, a to sigurno nije prihvatljivo – dodaje Milošević koji od Vlade traži da se usprotivi isplati dividendi u INA-u jer, ako se to dogodi, tvrdi, neće biti investicija.

– Nemojmo mi kriviti MOL, logično je da MOL štiti svoju korporativnu poslovnu politiku i profit, a naša je obveza hrvatske države, Vlade i Hrvatskog sabora da štitimo naše nacionalne interese. Na koji način u ovom trenutku, kada je upravljanje INA-om i nadzor nad INA-om u većinskom, hajde reći ću u korporativnom dijelu u MOL-u, a u manjinskom u hrvatskoj državi, na koji način hrvatska država može štititi svoje interese i tražiti da se ispune uvjeti pod kojima je bila početna prodaja – 25% plus 1 dionica? To bi bio način da ovdje raspravljamo i da tražimo rješenja – kazala je SDP-ova Dragica Zgrebec.

Nezavisni Damir Kajin kaže da Hrvatskoj nitko nije kriv zbog problema s INA-om i MOL-om.

– Sami smo si krivi i treba MOL uvjeriti i natjerati ga da ugovore poštuje i da uloži u Sisak, odnosno u Rijeku, a ne da se vodi tom logikom da se jedna, a možda i druga rafinerija ugasi – zaključio je Kajin.

>> Milanović HDZ-u: Maše se zastavama dok se ne dobije muskulfiber i to je loše

Ključne riječi

Komentara 4

BA
beto_alonso
12:00 22.01.2015.

"dobro stojimo" kad ministar pise pisma kompaniji koju bi trebao kontrolirati... to me podsjeca na onu situaciju kad je Carla del Ponte pisala Papi i onda se zalila da joj Papa nije odgovorio..

Avatar Marko232
Marko232
11:34 22.01.2015.

HDZ država blagostanja. Kosturi iz ormara ispadaju svakodnevno. Svaki mjesec jedan član naše desnice završi u zatvoru "kriminal tipa Merzel". A svaka 3 mjeseca jedan HDZ kapitalac završi u bajbukani. Poštenjačine.

US
U sridu
12:06 22.01.2015.

Gamad sdp=hdz ovska se sada hvata populistickih poteza da izgleda kao nesto rade,sve ove godine nista ne rade i sad kao svi nude solucije,sve u zatvor koji zasluzuju a otpust neradnicima,znaci svima redom u saboru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije