Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Austriji

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska ne može ući u grčki scenarij

Kolinda Grabar-Kitarović,Heinz Fischer
Foto: Ured predsjednice
1/2
18.06.2015.
u 15:40

Dijelimo zajednički interes i da je riječ o pristupanju država Jugoistočne Europe u članstvo EU-a i NATO-a, iako Austrija nije članica NATO-a, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je radnom posjetu Republici Austriji na poziv austrijskog predsjednika Heinza Fischera.

Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednika Austrije, tête-à-tête susreta te bilateralnog sastanka dvaju izaslanstava, održana je zajednička tiskovna konferencija predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Fischera, priopćili su iz Ureda predsjednice.

Grabar-Kitarović istaknula je kako je Hrvatska zainteresirana za daljnji razvoj odnosa s Austrijom, Hrvatskoj bliskoj i prijateljskoj zemlji. Pozdravila je interes Austrije za ulaganjem u sektor energetike, posebice LNG terminal, ali i u iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Naglasila je kako dvije zemlje ne dijele zajedničke interese samo kada je riječ o bilateralnim pitanjima, već i o uspostavljanju uspravnice Baltik-Jadran te izgradnji prometne i energetske infrastrukture na prostoru Jugoistočne Europe.

- Dijelimo zajednički interes i da je riječ o pristupanju država Jugoistočne Europe u članstvo EU-a i NATO-a, iako Austrija nije članica NATO-a, ali mu je vrijedan i važan partner u tom procesu - kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da Austrija i Hrvatska podržavaju susjedne zemlje, kako u procesu Brdo-Brijuni, Berlinskom procesu, tako i u okviru EU-a kada je riječ o političkoj potpori procesu proširenja. U tom kontekstu, istaknula je i važnost reformskih procesa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, izgradnje neovisnog pravosuđa i reformama u gospodarskom i drugim sektorima, kao kriterijima za članstvo u EU i NATO-u.

Medije je zanimalo – je li Hrvatska druga Grčka? - U svakoj zemlji u predizbornoj godini nema velikih rezova i reformi. Ali, ja sam optimistična. Hrvatska ne može ući u grčki scenarij. Nakon 6    godina ostvaren je rast. Krhak, iznosi 0,5 posto, ali ipak rast. Nadam se da će se reformskom politikom vlade gospodarstvo nastaviti pomicati naprijed - kazala je predsjednica.

>>Kolinda Grabar-Kitarović obitelji Veljka Marića donirala 20 tisuća kuna

>>Grabar-Kitarović susrela se s predsjednikom HAZU-a

Komentara 38

DC
DC
16:03 18.06.2015.

Svaka joj cast!

LA
LaurenceofArabia
15:56 18.06.2015.

Obnovljivi izvori energije: high five za Kolindu. Prije nego krene pljuvanje sa strane esdepeovaca na racun njenog nedavnog lobiranja Crne Gore and Co u Nato: samo totalno ignoriranje recentnih dogadjaja u svijetu i totalna nespremnost za shvacanje geopolitickih prilika (koje se velikom brzinom mijenjaju) moze dovesti do kritiziranja njenih posljednjih poteza. Sto se tice politicke, vojne i geopoliticke strategije posljednjih mjeseci, svaka joj je bila na mjestu.

Avatar guza guzic
guza guzic
16:41 18.06.2015.

Jedina nasa predsjednica lipa pametna Hrvatica samo hodaj po svitu i ulipsavaj lipu nasu imas mandat jos 9g 8m 3dana Hrvati tako odlucili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije