Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori

Najviše glasača u Pagu i Omišu, najmanji odaziv birača u Zlataru 
i Dubrovniku

Darko Hrenić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/7
08.03.2015.
u 19:45

Do 16.30 sati glasovalo je ukupno 41,57 posto birača (prema županijama), što je znatno više nego na redovnim izborima u svibnju 2013. godine kada je odaziv u prvom krugu bio 32,99 posto.

Izborni okršaj na Dan žena u 17 gradova i općina, gdje su se ponavljali izbori zbog neusvajanja proračuna, mini je test uoči skorih parlamentarnih izbora.

U akciji i šefovi

O ishodu tih izbora moglo bi ovisiti hoće li se SDP odlučiti na ranije raspisivanje parlamentarnih izbora. Rezultati koje će osvojiti u ciljanim gradovima, u kojima svakako žele zadržati vlast, bit će im pokazatelj jesu li građani i dalje raspoloženi birati – crveno. I šef SDP-a Zoran Milanović i šef HDZ-a Tomislav Karamarko dali su se u kampanji i proteklih dana “jedrili” niz jadransku obalu, ali i hodali po kontinentu, obilazeći mjesta u kojima su birači ponovno birali gradska ili općinska vijeća i gradonačelnike ili načelnike.

Do 16.30 sati glasovalo je ukupno 41,57 posto birača (prema županijama), što je znatno više nego na redovnim izborima u svibnju 2013. godine kada je odaziv u prvom krugu bio 32,99 posto.

Motiviranost birača očito je velika. Kada je riječ o gradovima, najveći je odaziv do 16.30 sati bio u Pagu (54,15), iako je vrlo visok bio i u Omišu (45,38%), Rabu (44,28%), Novom Marofu (43,65%). Dubrovnik, iako je najveći grad među 17 mjesta u kojima se ponavljaju izbori, bilježi jedan od nižih odaziva – 37,5 posto. Najniži je bio Zlataru – 33,66 posto. Među općinama prednjači Čaglin s izlaznošću od 53,09 posto, zatim Petlovac (52,02 posto) dok je najmanji odaziv bio u Rugvici – 41,77 posto. U čak 16 gradova i općina na vlasti je dosad bio SDP, a HDZ je držao tek Korčulu. Tim je veća motiviranost SDP-a da zadrži svoje gradove i općine.U SDP-u imaju plan da pobijede, odnosno zadrže – Dubrovnik, gdje podržavaju HNS-ovca Andriju Vlahušića te Hvar, Pag, Rab i da eventualno osvoje Korčulu.

Na Korčuli je HDZ sam srušio svog gradonačelnika. Najveći i najvažniji od 17 gradova i općina je Dubrovnik, a sudeći prema anketama Vlahušić ima šanse pobijediti HDZ-ova Matu Frankovića.Potpora je prema anketama rasla i Mari Kristiću, kojeg podržava MOST metkovskog gradonačelnika Bože Petrova. Procjene su da bi većinu u Gradskom vijeću Dubrovnika mogao imati HDZ, pa bi Vlahušić opet bio u nezgodnoj situaciji jer ne bi imao kontrolu nad Vijećem koje mu mora “amenovati” sve važnije odluke. U općini Milna dosad je načelnik bio Frano Lozić (SDP), a protukandidatkinja mu je HDZ-ova Anamaria Rošin.

U Hvaru su koplja ukrstili bivši gradonačelnik Rino Budrović (SDP) i Jurica Miličić (HDZ).

Iz SDP-a u nezavisne

U Pagu SDP nema svog kandidata, ali podržava dosadašnjeg gradonačelnika Željka Maržića iz Paške stranke. Protukandidat mu je Tino Herenda (HDZ). U Svetom Ivanu Zelini kandidati su dosadašnji gradonačelnik Hrvoje Košćec, koji se sada natječe kao nezavisni kandidat, pa SDP sad kandidira Stjepana Zormana. S druge strane je HSLS-ov Filip Ćurko, kojega podupiru i HDZ i HSS. Izbori se ponavljaju i u Zlataru, Rugvici, Gundincima, Omišu, Novom Marofu, Lumbardi, Čaglinu, Kukljici, Petlovcu i Strahonincu.

>> Nedjelja – anketa za parlamentarne izbore 

>> SDP na kušnji: Izgubi li koji od 16 gradova i općina, slavit će – HDZ

Komentara 33

Avatar guten_tag
guten_tag
13:01 08.03.2015.

važno je zapamtiti ovu sliku. ovo je prvi gradonačelnik u povijesti Dubrovnika koji je osuđen radi malverzacija gradskim novcem.

Avatar grga-čvarak
grga-čvarak
09:26 08.03.2015.

Sada treba pomest komunjare

TP
tpencro
10:42 08.03.2015.

Dvs pravomoćno kazneno osuđena su kandidati u Dubrovniku! Dovoljno da čovjek zaključi da je njihov eventualni odabir dovoljan za donijeti zaključak tko je i kakav to čovjek danas živi u Duborvniku! Dubrovčani ... demantiratjte me! Sumnjam u to!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije