Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredni izbori

SDP na kušnji: Izgubi li koji od 16 gradova i općina, slavit će – HDZ

Milanović u Rijeci
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
05.03.2015.
u 17:43

Osim u jednoj, lijeve su vlasti dosad bile u svim jedinicama gdje će biti novi izbori

Građani 17 gradova i općina u kojima nije donesen proračun za ovu godinu ove će nedjelje na Dan žena na prijevremene lokalne izbore, a dvije najveće stranke – SDP i HDZ – tu će priliku iskoristiti kao svojevrsni test uoči parlamentarnih izbora. Dok HDZ iz te priče može izaći samo kao pobjednik budući da je samo jedan njihov gradonačelnik izgubio vlast zbog proračuna, vladajućima će ovi izbori biti iznimno važni kako bi vidjeli imaju li i dalje potporu na “svojim” područjima, posebice onima na moru. Zato su premijer Zoran Milanović i šef HDZ-a Tomislav Karamarko u utorak bili na Rabu, gdje će snage odmjeriti već provjereni ljudi najjačih stranaka – dosadašnja gradonačelnica SDP-ova Rosanda Krstinić Gušćić te Nikola Grgurić, kandidat velike koalicije HDZ-RPS-HSS-HSP AS.

Petrov širi utjecaj

U SDP-u se nadaju da će pobijediti u Dubrovniku, gdje podupiru HNS-ova Andru Vlahušića, kojemu sad ne zamjeraju pravomoćnu presudu, ali na prošlim izborima jesu nepravomoćnu, te na Hvaru, Pagu, Rabu i eventualno Korčuli, gdje su HDZ-ovci sami srušili svog gradonačelnika pa sada ljutu borbu za vlast vode SDP-ov Franc Stenek i HDZ-ov Andrija Fabris. Vlahušić opet ima najveće šanse osvojiti vlast u Dubrovniku iako sve veću potporu ima i bivši laburist, sada nezavisni Maro Kristić, kojega podupire i MOST metkovskog Bože Petrova. Usto bi većinu u gradskom vijeću vrlo lako mogao osvojiti HDZ, kojega sad vodi mladi Mato Franković, također kandidat za gradonačelnika pa je pitanje koliko bi i tako izabrano novo vodstvo Dubrovnika moglo potrajati.

Dosadašnji načelnik općine Milna, SDP-ov Frano Lozić, također ima teret nepravomoćne presude, a najveća mu je prijetnja HDZ-ova Anamaria Rošin.

Foto: VLm

I u Hvaru bivši gradonačelnik, SDP-ov Rino Budrović borbu vodi s HDZ-ovim Juricom Miličićem, a u Pagu SDP nema svog kandidata, ali podržava dosadašnjega gradonačelnika Željka Maržića iz Paške stranke. On se za vlast bori s predsjednikom paškog HDZ-a Tinom Herendom, koji je bio dogradonačelnik u dva mandata.

U SDP-u se nadaju i pobjedi u Svetom Ivanu Zelini, gdje dosadašnji gradonačelnik Hrvoje Košćec koji je na prošlim izborima pobijedio kao kandidat SDP-a i HNS-a, sada u borbu za novi mandat ide kao nezavisni kandidat, pa SDP ovaj put kandidira Stjepana Zormana. Prijetnja im je i HSLS-ov Filip Ćurko, kojega podupiru i HDZ i HSS. Pobjedi se nadaju i u Zlataru, gdje njihov Stanko Majdak kojega podupiru i HSU i laburisti, snage odmjerava s nezavisnim kandidatom velike koalicije stranaka na čelu s HDZ-om – Juricom Bizjakom.

Šarolike potpore

U Rugvici SDP-ovci podupiru HSS-ova Ivana Remenara, koji je već 17 godina načelnik općine, a kojemu se na ovim izborima suprotstavlja mladi HDZ-ov kandidat Mato Čičak. U Općini Gundinci mjesto načelnika žele SDP-ov Ilija Markotić, HDZ-ova Gordana Vuković te HSS-ova Marija Kadić.

U Omišu vlast ponovno želi nezavisni bivši gradonačelnik Ivan Kovačić, a najveću prijetnju predstavlja mu HDZ-ov Mijo Mimica, a u Novom Marofu vlast želi zadržati dosadašnji gradonačelnik reformist Darko Hrenić, kojemu je “najopasniji” protukandidat HDZ-ov Siniša Jenkač. Izbori se još, podsjetimo, održavaju i o općinama Lumbarda, Čaglin, Kukljica, Petlovec te Strahoninec.

>> 'Kao da on ima volju jesti u menzi, to su predizborne aktivnosti'

Komentara 97

CO
col3na
17:56 05.03.2015.

SDP? Jel to ona stranka koja je demonstrativno napustila hrvatski sabor 1991. kad se glasovalo o razdruzivanju od njihove jedine Jugoslavije ? Jel to stranka čiji je predsjednik predao hrvatsko oružje TO u ruke agresora ? Jel to stranka koja je sastavila vladu sa osam ministara srpske nacionalnosti ? Tu stranku tj zlocinacko fasisticko jugoslavenku kamarilu bi trebalo hrvatskim zakonom zabraniti.

Avatar navijač
navijač
18:00 05.03.2015.

SDP može dobit izbore još samo u Borovu ili Negoslavcima kakav Dubrovnik vam pada na pamet?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:50 05.03.2015.

Kad se treba borit za fotelje krize nema..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije