Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zemljopisno porijeklo

Dalmatinski pršut bit će uskoro zaštićen

15.04.2015., Vrh, otok Krk - Kuca krckog prsuta Zuzic u mjestu Vrh u vlasnistvu brace Vjekoslava i Antona Zuzica Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/pixsell
24.10.2015.
u 11:26

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan odgovorio je Piculi „da je nakon posljednje dokumentacije koju je Komisija zaprimila, dalmatinski pršut objavljen u Službenom listu Europske unije 1. listopada 2015.“

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula postavio je sredinom rujna pitanje Europskoj komisiji o statusu zaštite dalmatinskog pršuta prema oznaci zemljopisnog porijekla te sada i dobio odgovor od Europske komisije.

U svom je upitu istaknuo da se „dalmatinski pršut proizvodi na cijelom zemljopisnom području Dalmacije koje obuhvaća najdulji i najveći dio hrvatskog primorja duž Jadranskog mora. Sastoji se od otočnog i obalnog dijela te  submediteranske unutrašnjosti. Povezanost dalmatinskog pršuta sa zemljopisnim područjem u kojem se proizvodi temelji se na njegovim svojstvima koja proizlaze iz tradicionalnog načina proizvodnje, ali i na ugledu koji taj regionalni proizvod ima.“

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan odgovorio je Piculi „da  je nakon posljednje dokumentacije koju je Komisija zaprimila, dalmatinski pršut objavljen u Službenom listu Europske unije 1. listopada 2015.“

To znači da će i on vrlo brzo, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja, Baranjskog kulena i Ličkog krumpira, biti registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Zastupnik Tonino Picula zadovoljan je brzim odgovorom Komisije, posebice zato što je „Dalmatinski pršut“ već nositelj brojnih nagrada i priznanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, te je prepoznat i izvan granica proizvodnje.

>> Tihomir Jakovina: Ogulinsko zelje slijedi još 14 proizvoda

Komentara 3

NI
ninja72
14:55 24.10.2015.

Bolje da zastite Hrvatsku jer ce pomahitani Zoki sve unistiti,a prsut cemo mi sami kao i do sada.

BL
Blomberg
10:09 25.10.2015.

Samo dajte to na velika zvona i evo slovenaca koji ce se opet buniti i gurati ispred nas , kao i u svemu.

IS
istri
21:04 24.10.2015.

mogao bi biti dobar samo da ne smrdi po dimu i 50% soli manje. eeeeeeeee tu je Problem lako ga konzervirati ko sardele slane. to moze svaki pravi je onaj istarski tocno soli i miris po cistoj buri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije