Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKTOR ZA inTimu

Češće mi dolaze muškarci, ali seks više muči žene

goran arbanas psiholog i seksualni terapeut
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
27.04.2015.
u 21:00

Termin u ambulanti u Karlovcu čeka se dva mjeseca, pohode je i poznati

        Imam problem: 50 mi je godina i nemam čvrste erekcije kao prije; jeste li čuli za nekog poput mene? Doktore, suprug mi tijekom seksa želi nositi mrežaste čarape i moje štikle! To su samo neki od “izazova” s kojima se susreće dr. Goran Arbanas u Ambulanti za liječenje seksualnih smetnji u karlovačkoj bolnici, jedinoj u zemlji.

Od 17 do 77

Kroz ambulantu je od lanjskog lipnja, kada je otvorena, prošlo 109 osoba iz svih dijelova Hrvatske, a na prvi se termin čeka dva mjeseca. Dolaze liječnici, visokoobrazovani ljudi, radnici, stari i mladi, poznati... Najstariji pacijent imao je 77, a najmlađi 17 godina i bio je u pratnji roditelja.

– Svi dođu sa strahom i zapravo ne znaju kako bi izrazili problem. Većina smatra da je ono što njih muči jedinstveno, a kada čuju da to muči i ostale, postane im lakše. Češće dolaze muškarci, oni su i otvoreniji, dok su žene rjeđe, iako imaju više problema – kaže dr. Arbanas, koji je specijalist seksualne medicine, trenutačno jedini u Hrvatskoj, postao školovanjem u Europi.

A problemi su zapravo isti. Kod muškaraca erektilna disfunkcija, u mlađoj dobi preuranjena ejakulacija, a kasnije smanjena želja za seksom te problemi s čvrstoćom erekcije. Kod žena doživljavanje orgazma, s godinama smanjena želja i problemi s uzbuđivanjem. Dolaze i homoseksualni parovi – i s istim problemima.

– Za sve probleme u seksu postoji rješenje, ali nerealno je očekivati da, primjerice, netko ima istu erekciju sa 50 godina kao sa 20 ili 30. Sasvim je normalno da muškarac ne reagira isto kada vidi lijepu ženu sa 60 i sa 30 godina. Važno je da par bude spreman prihvatiti izazove. Zato predložim neke igrice i pomagala iz časopisa koje mogu kod kuće isprobati. Za probleme muškaraca postoje lijekovi, za probleme žena ne. Terapija se sastoji od dijela posvećenog seksu te komunikaciji i intimnosti među partnerima. Neke bi probleme mogli i sami riješiti otvorenim razgovorom – objašnjava dr. Arbanas.

Važan u svakoj dobi

Trećina žena i četvrtina muškaraca tijekom života sigurno barem jednom imaju neki seksualni problem.

– Seks je važan u svakoj dobi. Želja za seksom ne opada s godinama, mijenjaju se samo vrste i mogućnosti – poručuje dr. Arbanas.     

>> Prva ambulanta za seksualne smetnje

Komentara 8

DU
Deleted user
23:56 27.04.2015.

Depresija je stanje koje nastaje kad muškarac prvi put primjeti da ne može drugi put, a teška depresija kad drugi put primjeti da ne može niti prvi put.

Avatar CroaticusϮ
CroaticusϮ
03:30 28.04.2015.

A kakve probleme ima sam doktor to si ne možete zamisliti, ali za njega je utjeha kad shvaća da i drugi imaju sličnih problema

Avatar cane.....matto
cane.....matto
03:40 28.04.2015.

...hehehe....koda je to za Karlovčane čudno.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije