Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opća bolnica Karlovac

Prva ambulanta za seksualne smetnje

Goran Arbanas
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL
16.06.2014.
u 07:10

Pacijenti dođu ustrašeni jer je riječ o tabuu pa radije samostalno traže rješenje nego stručnu pomoć, kaže karlovački psihijatar Goran Arbanas

"Doktore, pomozite" uobičajen je poziv upomoć kada se suočimo s gripom, prehladom ili kakvom opasnijom prijetnjom, ali ne i kada naiđemo na – seksualni problem. To zna dr. Goran Arbanas, karlovački psihijatar koji prvi u Hrvatskoj otvara ambulantu za liječenje seksualnih smetnji.

Školovanje u Britaniji

Pacijenti dođu ustrašeni, jer je riječ o tabuu i kada netko ima takav problem, neće ni prijatelja pitati, nego će samostalno tražiti rješenje – kaže Arbanas.

Ipak, pacijenata tom liječniku, koji se godinama kao psihijatar i psihoterapeut bavi ovim zdravstvenim područjem, ne manjka, a u biti jedini razlog zašto Opća bolnica Karlovac, gdje radi, sada otvara ovakvu ambulantu jest povećanje vidljivosti, dodatno ohrabrivanje građana da potraže stručna rješenja. Diskrecija je zajamčena, čak su termini tako udešeni da ne sretnete susjeda u čekaonici.

– Mogu doći pacijenti koje njihovi obiteljski liječnici upute. Ne znam zašto, ali hrvatska administracija ne poznaje seksualnu medicinu kao djelatnost, pa je vodimo pod psihoterapiju. U Sloveniji već postoji takva ambulanta. U Europi je imaju sve zemlje, a i neke islamske. U Iranu, primjerice, zdravstveno osiguranje pokriva promjenu spola – kaže 44-godišnji dr. Arbanas, koji je inače predsjednik Hrvatskog društva za seksualnu terapiju i član Izvršnog odbora Europske seksološke federacije.

Specijalizirao je psihijatriju, potom se na Oxfordu teoretski obrazovao za seksualnu medicinu, a u Sheffieldu, gdje je najveći centar za to područje medicine u Velikoj Britaniji, prošao je praktičnu edukaciju. Istraživanja pokazuju da četvrtina muškaraca i trećina žena imaju seksualni problem. Kod muškaraca se radi ponajviše o erektilnoj disfunkciji i preuranjenoj ejakulaciji, a kod žena o smanjenoj seksualnoj želji te o problemima uzbuđivanja i doživljavanja orgazma.

– Više je uzroka erektilne disfunkcije, primjerice začepljenje krvnih žila, tjeskoba itd., a ne zna se zašto dolazi do prijevremene ejakulacije. U terapiji se često koristimo tehnikom "stani-kreni". Čest je nedostatak uzbuđenja kod žena nakon menopauze. Druga je varijanta da se uzbudi fizički, ali ne i psihološki ili baš nikako – kaže Arbanas.

Lijekovi, tehnike, igrice...

Nedostatak doživljaja orgazma čest je kod mladih žena i uzrokovan je uglavnom psihološkim faktorima.

– Možemo u terapiji koristiti lijekove, ali i razne tehnike, pa igrice razgovora, dodira, istraživanja tijela, tu je i korištenje igračaka... – objašnjava Arbanas neke od metoda liječenja.

>> Traži pomoć kako bi se konačno riješio erektilne disfunkcije

Komentara 2

DG
Dopisnik gl konc iz sred bosne
07:38 16.06.2014.

jak članak. nema šta!

MX
Mister X
09:48 16.06.2014.

pća bolnica Karlovac, gdje radi, sada otvara ovakvu ambulantu jest povećanje vidljivosti, dodatno ohrabrivanje građana da potraže stručna rješenja. Diskrecija je zajamčena, čak su termini tako udešeni da ne sretnete susjeda u čekaonici. Koji vam se brine o ženi dok vas doktor obrađuje uvjerenjem da to nije zlo biti inpotentan jel je svaki drugi prije ili kasnije ili barem ponekad je normalno i prepotentan... Osim toga jezik nepozna izraz inpotencija !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije