Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisački župan

Bitka HDZ-a i SDP-a: Žinić i Vidović idu u drugi krug izbora

Žinić Vidović
Foto: Pixsell
1/5
12.10.2014.
u 21:50

Odmah krećemo u kampanju za drugi krug i pozivam ostale kandidate da me podrže - poručio je Žinić.

Svega nekoliko stotina glasova nedostajalo je HDZ-ovom kandidatu za Sisačko-moslavačkog župana Ivi Žiniću da pobijedi u prvome krugu. Za njega je glasovalo 48,43 posto birača, dok je SDP-ov Davorko Vidović imao svega 33,81 posto glasova. Dok su Žinićevi stranački kolege uz pjesmu slavili, on je poručio kako nema mjesta euforiji.

- Umjesto praznih obećanja, mi nudimo rad, zapošljavanje mladih, a ne samo otkaze i raseljavanje. Odmah krećemo u kampanju za drugi krug i pozivam ostale kandidate da me podrže - poručio je Žinić dodavši i kako bi se Vidović sada mogao povući i uštedjeti tri milijuna kuna za nastavak izbora. Vidović je iz svog izbornog stožera, u kojemu je bila mirnija atmosfera, uzvratio istim zahtjevom, a ovakav rezultat je, po njemu, uzrokovala slaba izlaznost.

"Očigledno je HDZ uspio mobilizirati snage"

- Očigledno je HDZ uspio mobilizirati snage. Veselim se drugom krugu jer vjerujem da će građani uvidjeti o čemu se radi. Radit ćemo na tome da probudimo šutljivu, rezigniranu većinu koja ovoga puta nije izašla na izbore - kazao je Vidović. Smatra da je lošem rezultatu doprinijela i afera sa bivšom županicom Marinom Lovrić Merzel, no naglasio je kako on s njom nije surađivao već devet godina.

Inače, na izbore je izašlo 28 posto građana, za razliku od prvog kruga na lanjskim izborima, kada je izlaznost bila 47.55 posto. Na trećem mjestu je Ivica Dadović s 4,60 posto glasova, pa Veljko Novak s 4,12, slijedi Pejo Trgovčević s 3,75 posto, a najmanje glasova, svega 2,65 dobio je laburist Mladen Novak. Nevažećih listića bilo je 1076 odnosno 2,64 posto.

Slab odaziv

Ni četvrtina birača nije do 16 sati izišla na izbore za novog čelnika Sisačko-moslavačke županije. Tek je 18,53 posto građana glasovalo, od 154.000 birača, i to najviše u Martinskoj Vesi, odakle je jedini nezavisni kandidat Ivica Dadović, zatim u Sisku, Jasenovcu te Hrvatskoj Dubici. Birališta su zatvorena u 19 sati.

Podaci ne iznenađuju s obzirom na ogorčenje općim stanjem u županiji, a osobito prijevremenim izborima. – Razočaran sam situacijom u županiji i svim političarima koji su do toga doveli, pa više i ne pratim što se događa. Zbog njih Sisak je mrtav grad, a još ako se i Rafinerija zatvori, bojim se i pomisliti što će biti. Neće biti nikakve promjene, tko god da dođe na vlast – smatra Ivan Mezelj iz Siska.

Kršenje šutnje

Većina kandidata građanima je obećala reviziju poslovanja županije, kao i ukidanje županičinih savjetnika, transparentan rad, razvoj kontinentalnog turizma, poljoprivrede te borbu za preostalu industriju. Kvalitetne projekte koje je započela bivša županijska vlast, od kojih građani imaju koristi, planiraju nastaviti.

Izborno povjerenstvo je zaprimilo dva prigovora za kršenje izborne šutnje u subotu, a međusobno su se za to optužile dvije najjače stranke – HDZ i SDP. Dok je SDP prijavio da su njihovi protivnici dijelili letke u Novoj Drenčini dan prije izbora, HDZ-u je bila sumnjiva “kava s gradonačelnicom”, koju je Kristina Ikić Baniček za građane organizirala prvi put u svome mandatu baš u subotu, a nazočili su i predsjednik Sabora Josip Leko i Davorko Vidović. Inače su izbori prošli bez incidenata.

>> Šest kandidata za sisačko-moslavačkog župana

>> 'Prije je bio problem što nisam potkupio vijećnike... A sad me žele za župana'

Komentara 91

19
1995josip
12:51 12.10.2014.

Novi župan mora napraviti detaljnu reviziju svih poslova bivše SDP SM županice , a jedan ( sdp) savjetnik mi je rekako da se županica toga najviše plaši , jer tada budemo tek shvatili koliko je SDP napravio štete u SM u SM županiji ! Zbog te revizije zadnjih deset godina , bivša SDP najbogatija županica i nije postala zastupnica u Hrvatskom Saboru ili postala ministrica Prometa , iako ima prometni fakultet , a diplomskog rada se nemože sjetiti kao šte se nje nemože sjetiti profesor kod kojeg je imala diplomski rad !!!!!!!

BS
bstrabi2
12:01 12.10.2014.

Ma kakva izborna šutnja.Ja samo znam.Da crveni trće posljedni krug.Vidim to po Zagrebačkom maratonu.Crveni su na kraju maratona.Sisačka županija se jedino može spasit.Ako ne glasaju za Lovrinićke podanike.....

DR
drugzoka.
18:04 12.10.2014.

Za Sisak i županiju yugolopovska Udbaska opcija je prošlost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije