Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.02.2015. u 12:00

Ukrajina nije postala poligon za sukob dviju velikih sila krivnjom Hrvatske, a nekoliko dobrih ugovora koje su poduzetnici potpisali u Moskvi pokazuje da je razloga za put bilo

Kao i u mnogočemu drugome, hrvatske su vlasti i u ekonomskim odnosima sa svijetom slijedile preporuke sa zapada pa je u vrijeme pretpristupnih pregovora s EU vlast okrenula leđa ponudama koje su stizale iz Kine, Turske, arapskih zemalja pa i Rusije. Nudile su se investicije u pomorske i zračne luke, željeznice, plinovode, ali Hrvatska je kod tih pitanja uvijek bila veći papa od pape. Njemačka se uz gospodarsku suradnju s Rusijom mogla izdići u prvu industrijsku silu EU, a SAD u financijskim transakcijama s Kinom sačuvati dolar kao vodeću svjetsku valutu, no Hrvatska se nije odvažila ni na jedan ozbiljniji posao. Javne packe američkog veleposlanika zbog odlaska u Moskvu nastavak su dosadašnje američke politike, s tim što je Hrvatska ovaj put u blagoj prednosti jer ne strepi da će to odgoditi ulazak u EU ili NATO, pa ih je ministar Vrdoljak ignorirao, a Mesić i kritizirao.

Ukrajina nije postala poligon za sukob dviju velikih sila krivnjom Hrvatske, a nekoliko dobrih ugovora koje su poduzetnici potpisali u Moskvi pokazuje da je razloga za put bilo. Ako se tvrtkama tamo isplati raditi usprkos tome što je vrijednost rublja prepolovljena, a visoka inflacija ruši zarađeno, onda se i Vlada mora znati usprotiviti SAD-u. Rusija je zbog postupaka u Ukrajini pretrpjela golemu štetu koja se mjeri stotinama milijardi eura, gubici EU također su u desecima milijardi eura, dok je gubitak SAD-a marginalan. Ako tamošnja vojna industrija krene naoružavati Ukrajinu, vrlo lako bi se mogao pretvoriti u velike dobitke. Za Europu je dobro što je Njemačka ojačala da se Angela Merkel odvažila stati između Putina i Obame te pozvati na razum.

U prilog održavanju skupa u Moskvi ide i to što je sam EU jesenas mijenjao odluke o sankcijama kojima je zapravo dao legitimitet reizvozu preko trećih zemalja pa se, primjerice, izvoz ribe iz Bjelorusije u Rusiju udvostručio. Europa je omogućila ruskim tvrtkama da ulažu u tvrtke kćeri u EU pa nema razloga da Hrvatska ne štiti interese svojih poduzeća.     

>> Sporan rusko-hrvatski forum: 'Članica smo EU i trebamo se ponašati kao takva'

Komentara 19

GO
google385
14:35 18.02.2015.

zasto nitko od nasih politicara ne pita ruse kako je crvena armija 1945 zarobila dosta hrvata i odvela ih na prisilni rad u sibirske rudnike od kuda se nikada nisu vratili i tamo su ostavili svoje kosti u vrijeme komunizma i tite to se nije pitalo jer je titi to odgovaralo ali danas hrvatski narod zeli istinu o blajburgu ali i sibirskim rudnicima

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
16:51 18.02.2015.

Da, sjećam se kako su neki u Europi jednako govorili protiv sankcija Miloševiću. Jer da, kao, mora se trgovati. To što ovaj siluje i bombardira po Hrvatskoj, ne može biti razlog da se tamo proda koji lošiji proizvod. Ovo je sramotna epizoda hrvatske diplomacije! Moramo surađivati s Rusijom, ali ne pod svaku cijenu. Uostalom, koliko je ono Rusija uopće uložila u Hrvatsku? Jesu li investicije došle iz Austrije, Italije, Njemačke ili Rusije?

AM
amky1
15:28 18.02.2015.

Ma otjerajmo sve koji hoće ulagati, bitno da nitko nema prigovora. A mi i dalje kao i do sad, na kredit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije