Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki projekt Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika

Biramo gospodarstvenika godine

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
23.09.2016.
u 08:00

Završnica projekta bit će krajem studenoga kada će se u zagrebačkom hotelu Esplanade dodijeliti nagrade dobitnicima

Nakon šest uzastopnih godina pada zbog kojeg je BDP lani realno bio na 11 posto nižoj razini nego u 2008., u protekloj godini napokon je ostvaren njegov rast, i to za 1,6 posto.

Očekivanja za ovu godinu još su optimističnija i kreću se uglavnom na razini od 2,5 do čak tri posto. Kako ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, rast je najviše potaknut izvozom roba i usluga, ali za razliku od prethodnog razdoblja, bilježi se i rast domaće potražnje. Prošlogodišnji rast BDP-a od 1,6 posto Hrvatsku smješta na nešto bolju poziciju u odnosu na ostale članice EU nego u prethodnim godinama, ali i dalje je manji od rasta na razini cijelog EU.

Ove je godina politički turbulentna jer će se izmijeniti najmanje tri vlade i stalno u zraku visi nepoznanica mogućih reformi.

U takvom vremenu političke nestabilnosti gospodarstvo i gospodarstvenici ključni su nositelji stabilnosti društva. Hrvatskoj su potrebne promjene u svim sferama života, s naglaskom na pozitivne i uspješne priče, kao brani od apatije i destrukcije. Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata. To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, također svjesni svoje uloge u društvu, pokreću izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine. Na ovaj način želi se, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike.

Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku.

Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. Večernji list i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinit će ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postati i promotor izvrsnosti i uspješnosti.

Završnica ovog projekta bit će krajem studenoga kada će se u zagrebačkom hotelu Esplanade nagrade dobitnicima dodjeljivati u četiri kategorije.

Najprestižnija nagrada u poslovnom sektoru svakako će biti ona za Gospodarstvenika godine kojeg će odabrati stručni žiri na temelju objektivnih kriterija. Na isti će način biti odabran i Poslovni događaj godine. Istovjetne nagrade dodjeljivat će se u izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika što će manje ovisiti o stvarnim poslovnim pokazateljima, a puno više biti pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija uživa u javnosti. Svi čitatelji koji budu sudjelovali u glasovanju svojom će participacijom imati mogućnost osvojiti vrijedne nagrade. Kriterij za laureate bit će da njihovo poslovanje, ili utjecaj na gospodarstvo, presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali isto tako da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Osnovni su kriteriji: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.

Izbor će se provesti na način da će svaki član stručnog žirija predložiti po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili godinu i to na način da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet. Oni s najviše bodova u konačnici će biti proglašeni pobjednicima. Pet gospodarstvenika i pet događaja s najviše osvojenih bodova istodobno će biti ponuđeni i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na glasanje. Oni s najviše glasova ponijet će titulu Gospodarstvenika, odnosno Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.     

>> Najbolji je OPG mini sirana obitelji Šahdanović iz Kršana

>> Počele prijave za najboljeg poduzetnika Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije