Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Europska komisija proizvođačima: 'Jedan punjač za sve mobitele, ili...'

16. veljače 2009. u 13:47 9 prikaza

Europski povjerenik za industriju Günter Verheugen zaprijetio je ozbiljnim mjerama proizvođačima mobilnih telefona ako ne ujedine standarde i ne počnu proizvoditi punjače za mobitele s istim utikačima koji se mogu koristiti neovisno o marki i modelu mobitela. U intervjuu za radijsku postaju Deutsche Welle, Verheugen je izjavio da su proizvođači mobitela dovoljno dugo iskušavali njegovo strpljenje. Dodao je da je proizvođačima mobitela već pruženo nekoliko prilika da se dogovore oko jedinstvenog standarda i da nisu isključene ni najoštrije mjere da bi se dotične tehnološke tvrtke natjerale na zadovoljavajuće rješenje tog problema.

A problem je ogroman – punjači za mobitele čine velik dio elektroničkog otpada kojeg se teško riješiti jer nije biorazgradiv, a sadrži materijale vrlo opasne po okoliš. Praksa da se sa svakim novim mobilnim telefonom mora kupiti i novi punjač dovela je do toga da se hrpe i hrpe punjača s nekakvim egzotičnim utikačima povlače po otpadima i "Hrelićima" širom Europe i svijeta, umjesto da se istim punjačem korisnik može služiti i nakon što promijeni model i/ili marku telefona.

Međutim, Tony Graziano, predsjednik EICTA (European Information and Communication Technology Industry Association - Europske udruge proizvođača informacijske i komunikacijske tehnologije) također je za Deutsche Welle izjavio da je Veheugenov zahtjev pravno i tehnološki nemoguće ispuniti zbog razlika u voltaži i zakonskim specifikacijama baterija unutar Europske unije. Na to je Verhoegen rekao da su razlike u voltaži i amperaži toliko minimalne da različiti punjači nemaju smisla. Kako kaže, on bi radije vidio da proizvođači dragovoljno naprave nekakav univerzalni punjač, ali je i upozorio da EK ima na raspolaganju pravna i politička sredstva da ih na to prisili bude li potrebno.

Brodski Varoš: U gnijezdo rode Malene sletio rodan
Slavlje u B. Varošu
Klepetan se vratio Malenoj, Stipa presretan: Naša veza je neraskidiva!
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije