Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA

Tjedan započeo na rubu Grexita završava happy endom u koji nitko ne vjeruje

Bundestag
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.07.2015.
u 16:12

Povijesni tjedan za Grčku i EU tako završava uz "happy end", ako se tim nazivom uopće može nazvati situacija da se počeo primijenjivati dogovor u čiju primjenu, prema vlastitim priznanjima, ne vjeruju ni premijer Tsipras

Unatoč protivljenju oporbenjaka s krajnje ljevice koji tvrde da je previše ponizila i 50 svojih stranačkih kolega iz CDU/CSU koji tvrde da je previše popustila Grcima, njemačka kancelarka dobila je danas podršku Bundestaga za dogovor postignut na euro summitu o početku pregovora o novom, trećem programu pomoći Grckoj. Tjedan koji je započeo slamanjem i razapinjanjem grčkog premijera Alexisa Tsiprasa u ranim jutarnjim satima ponedjeljka na euro summitu u Bruxellesu završava tako što su svi parlamenti podržali dogovoreno, a Grčka od svih 28 država EU, uključujući i Hrvatsku, dobila financijsku premosnicu od 7 milijardi eura koja će joj pomoći dok se ne završe pregovori o programu pomoći teškom 86 milijardi eura. Grčke banke otvaraju se u ponedjeljak, iako će i dalje ostati na snazi ograničenje od 60 eura dnevno, koliko Grci smiju podići sa svojih računa.

Povijesni tjedan za Grčku i EU tako završava uz "happy end", ako se tim nazivom uopće može nazvati situacija da se počeo primijenjivati dogovor u čiju primjenu, prema vlastitim priznanjima, ne vjeruju ni premijer Tsipras, ni njemački ministar financija Wolfgang Schäuble, ni MMF... No, strah od kaotičnog Grexita, izlaska Grčke iz euro zone, bio je jači od svega drugog.

- Bio bi to kraj europske solidarnosti da smo dopustili Grčkoj da napusti euro zonu. Ne bismo to dozvolili - rekla je kancelarka Merkel u raspravi u Bundestagu uoči glasovanja koje je završilo rezultatom od 439 glasova za, 119 protiv i 40 suzdržanih. Merkel je posebno zahvalila svom ministru financija na trudu, a Schäuble je na te njezine riječi nagrađen gromoglasnim pljeskom većine zastupnika u Bundestagu. Iako ga mnogi kritiziraju zbog toga tšo je kao ideju u pregovorima stavio na papir mogućnost da Grčka privremeno, na 5 godina, izađe iz euro zone, Schäuble je i jučer branio tu ideju tvrdnjom da rezanje grčkog duga nije zakonito unutar euro zone te da se može dogoditi samo ako Grčka izađe. Izvan euro zone, vjerojatno bi bila organizirana konferencija o otpisu grčkog duga, no Merkel je i danas jasno ponovila da je izlazak Grčke nemoguć ako ona sama to ne želi.

Iako je Merkel dobila podršku Bundestaga, 50 njezinih stranačkih kolega koji su glasali protiv predstavlja znatan broj. Protiv prvog paketa pomoći Grčkoj 2010. bilo je samo 4 zastupnika CDU/CSU, protiv drugog (2012.) njih 13, u veljači ove godine 29 ih je bilo protiv produljenja drugog programa, a sada ih je 50 protiv otvaranja pregovora o trećem programu pomoći (koji, jednom kad bude ispregovaran, tek treba biti usvojen u ponovnoj proceduri rasprave i glasanja u grčkom, njemačkom i ostalim parlamentima).

>> Ateni već danas 7 milijardi eura za preživljavanje

>> Schäuble: MMF neće sudjelovati u prvoj tranši pomoći za Grčku

Komentara 4

DU
Deleted user
17:57 17.07.2015.

U slučaju grčkog bankrota eurobirokrati možda ne vjeruju u happy end, ali se upinju iz petnih žila da privid o njemu bude što veći. Naime, ako se raspadne eurozona, svi njihovi privilegiji i lagodan život otići će u vjetar, kao da ih nikad nije bilo. Morali bi skakati s nebodera kao 1929. američki plutokrati kad su preko noći ostali bez ičega. Može li tko zamisliti onoga blaziranog Jean-Claudea Junkera i tisuće drugih u takvoj "ulozi"?

CI
cicibela
19:07 17.07.2015.

Eto, nije se eurozona raspala! Zapravo je, ali mi glumimo kao da nije. Čak vrlo loše glumimo, ali nema veze... Ameri su rekli da nikako NATO članica ne smije iz kaveza van, pa da padne u napast slizati se s Rusima, pa onda ode kvragu i Nato, i EU utopija. Jesu Grci nekidan imali referendum i rekli OXI, ali demokracija je arhaična figura i ne spada u korporativni neofašizam koji sada prakticiamo. Zato Grci i ostali europljani, pamet u glavu. Više džaba ne krečite, i ne sanjajte o demokraciji, izborima i referendumima. Što kaže komitet, tako će biti! Don't worry, be happy! Čestitke kliki u Briselu! Još jednom Kick the can down the road...

Avatar Lutkica
Lutkica
16:42 17.07.2015.

dali je Angela prestroga ili preblaga prema grčkoj, ovisi za koga..dali je Alexis extremist ili pragmatik, opet ovisi.. dipende, da che dipende, da che punto guardi mondo tutto dipende tra la la la

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije