Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Doba karnevala: Venecijanci se osjećaju kao američki Indijanci

17.02.2009.
u 13:31

Stanovnici Venecije, barem ono malo njih što je ostalo u tom gradu, s grozom čekaju iduće dane kad u njihovu gradu počinje desetodnevni kareval. Naime, stanovnici glasoviti karneval, koji su zabranili Napoleon i Mussolini, a uspješno je "uskrsnuo" sedamdesetih, doživljavaju kao sponzorsku rasprodaju koja nema veze s radošću i tradicijom.

- Venecijanci se ne maskiraju za karneval nakon što navrše deset godina. Sve od karnevala što mi vidimo jesu rijeke turista koji bi se htjeli osjećati kao Venecijanci pa kupuju jeftine maske iz Kine i odlaze s fotografijama Trga svetog Marka - požalila se Guardianu Giuseppina Giudice koja cijeli život živi u Veneciji.


Maskota alternativnog karnevala

Upravo zato što su karneval "oteli" različiti sponzori i agencije, pojavila se ideja o alternativnom karnevalu koji organiziraju dvije skupine okupljene na stranicama 40XVenezia i Venessia.com. Bez naplaćivanja ulaznica i bez potrebe za skupocjenim kostimima, organizatori će prirediti staromodnu uličnu zabavu pokraj mosta Rialto na koju su pozvani svi Venecijanci i dobronamjerni turisti.

- Naša će zabava biti na ulici, a ne u palači. Te zabave ostavljamo plemenitašima - izjavio je organizator Matteo Secchi koji je najavio da će tema njihova tuluma biti američki Indijanci.
- Ovo nije Disneyland, ljudi ovdje žive. Osjećamo se kao američki Indijanci, populacija u nestajanju ograničena na svoje rezervate - objasnio je Secchi.

Podaci govore da Venecija godišnje izgubi oko tisuću stanovnika koji sreću traže u drugim gradovima. U gradu danas živi 60.029 stanovnika, a boje se da će ih horde turista otjerati te da će grad postati tek "tematski park".
(mp)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?