Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije svejedno

Znate li nakon koliko vremena trebate zamijeniti zubnu četkicu?

pranje zubi
Foto: Shutterstock
24.02.2015.
u 21:00

Počnite prati zube dva puta dnevno, po dvije minute. Imat ćete zdravije zube s manje karijesa i svjež dah. Koristite zubni konac svaki dan, to je obvezan dio održavanja zubne higijene.

Molim vas da mi 'iz prve ruke' preporučite kako održavati oralnu higijenu?

Mirjana, Bjelovar

Lagano ostvarivo i višestruko isplativo: zubnu četkicu treba zamijeniti svaka 3 do 4 mjeseca. Toliko je vremena, naime, potrebno da se potroše vlakna zubne četkice.

Počnite prati zube dva puta dnevno, po dvije minute. Imat ćete zdravije zube s manje karijesa i svjež dah. Koristite zubni konac svaki dan, to je obvezan dio održavanja zubne higijene.

Svakako s ekonzultirajte s vašim doktorom dentalne medicine o ispravnom korištenju zubnog konca.

Iznenadili biste se koliko ljudi koncem 'pili' desni ili radi slične nepravilnosti.

Žvačite žvakaće gume bez šećera. Istina je - žvakanje žvakaće gume bez šećera nakon obroka pomaže u sprečavanju karijesa.

Jedite zdravo i uravnoteženo, smanjite grickanje između obroka.

Grickalice najčešće sadrže šećere koji pomažu nastanku karijesa jer se lijepe za zube.

Posjetite vašeg doktora dentalne medicine. Redovne kontrole pomoći će vam da zadržite oralno zdravlje cijelog života.

>>Može li žvakaća guma zamijeniti pranje zubi pastom

 

Komentara 3

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
01:35 25.02.2015.

Doktora dentalne medicine? A gdje su zubari nestali?

DU
Deleted user
09:21 25.02.2015.

Zubni konac je out, oralni tuševi su in. Sa zubnim koncem ako ne pazite što radite oštetit ćete si zubno meso što je dobar put prema paradentozi, a neće ni pomoći u otklanjanju zadaha. Oralni tuš je dar s neba u održavanju higijene zuba i usne šupljine. Istina da uređaji koštaju (kod nas oko 700kn na više za pošteni Braunov uređaj, u pola cijene ti isti uređaji u Austriji i Njemačkoj), a ni nastavci nisu baš jeftini (oko 120kn za četiri nastavka). Ali ko je probao zna koliko dodatno ostataka hrane ispadne iz međuzubnog prostora čak i nakon dobrog četkanja, koliko ti tuševi dobro uklanjaju bilo kakav neugodni zadah i kako dodatno masiraju zubno meso koje je takvom masažom bolje prokrvljeno. Da sam to imao od djetinjstva i da sam disciplinirano koristio, vjerujem da u životu nebih ostavio ni kunu kod zubara. al čovjek uči dok je živ, po pitanju stomatologa dok počne ozbiljno lupati po džepu.

TH
than
02:19 25.02.2015.

Koliko cesto trebam mijenjati cetkicu i kupovati paste, pa opet odu... Ispadne jeftinije da propadnu i ugraditi implatante. Istina ne kod nas, jer su preskupi. Je da nije maksimalan osjecaj, ali nije daleko. Je da treba odrzavati higijenu i tu, ali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije