Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOVLJENO SUĐENJE

Vinko Martinović Štela oslobođen optužbi za ubojstvo iz 1996.

Vinko Martinović Štela
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
06.11.2015.
u 13:35

Štela se na objavi presude nije pojavio, a teretio se za ubojstvo Jasmine Đukić 1996. u Mostaru

- Dokazni postupak u ovom predmetu je bio kompromitiran i kontaminiran i izricanje osuđujuće presude bilo je apsolutno nemoguće pa se zbog toga ne može smatrati da je optuženi počinio kazneno djelo za koje se teretio. Ovo vijeće smatralo je da nije dokazano da je optuženi Martinović počinio to za što ga se tereti, a jedini eventualni dokaz protiv njega bio je iskaz svjedoka Đine Zekana iz  istrage. Zekan je osoba koja je bila na mjestu događaja te je tamo poduzimala neke radnje, no usprkos tome ovdje je bio samo svjedok. No njegov iskaz iz istrage je kontaminiran jer ga je promijenio, a  kasnije je i vještak medicinske struke svjedočio o njegovom psihološkom stanju. S druge strane, niz svjedoka potvrdio je Martinovićev alibi, a svjedoci su i  iskazivali da je oko ovog predmeta bilo i nedopustivih pritisaka - kazala je Ivana Čalić, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući nepravomoćnu oslobađajuću presudu Vinku Martinoviću Šteli.

Štela se na objavi presude nije pojavio, a teretio se za ubojstvo Jasmine Đukić 1996. u Mostaru. Riječ je o ponovljenom suđenju jer su prethodne dvije presude - prva osuđujuća na osam godina zatvora  iz 1998. i druga oslobađajuća iz 2013. ukinute. Njegova obrana tvrdila je da je cijeli postupak konstruiran kako bi se Štela 1999. izručio Haagu, gdje je na koncu bio osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u BiH. Iz haaškog zatvora je pušten 2012., nakon čega mu je u Zagrebu ponovo suđeno za ubojstvo Jasmine Đukić.

Njegova obrana isticala je, pozivajući se na transkripte razgovora iz ureda dr. Franje Tuđmana, kako je 1998., kada je trajalo prvo suđenje, tadašnjem državnom vrhu odgovaralo da Štela bude osuđen. Ti transkripti bili su dio ovog sudskog postupaka, a o njihovom sadržaju svjedočili su Miroslav Tuđman i Ivan Penić.

>> Je li Štela bio žrtva zavjere državnog vrha kako bi ga se izručilo Haagu?

Komentara 4

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
19:48 06.11.2015.

pronadjite krivca kog vraga sudite poštene ljude

Avatar ivek
ivek
17:29 08.11.2015.

ak je izbjegal ovo sudjen..kaj ce bit kad umre

AB
abcdefghij
19:46 06.11.2015.

Pa nitko nije ni mislio da ce ga osuditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije