Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO

U odvjetnika pucao zbog novca pa ostavio oproštajno pismo

ubojstvo
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/8
23.03.2015.
u 19:11

Ubijen je odvjetnik Vlatko Vidaković u osječkoj Radićevoj ulici, u samom središtu gradu. Ubio ga je klijent Viktor Tolj (57) koji je potom presudio i sebi

– Dajte mi da zovem Hitnu, policiju, puca mi u tatu – zavapila je Vlatka Vidaković (24) danas oko 8.30 sati u optičarskoj radnji u Radićevoj ulici u najstrožem središtu Osijeka. Samo zid dijeli optiku od odvjetničkog ureda njezina oca Vlatka Vidakovića (61), kojega je u tim sekundama ubio klijent Viktor Tolj (57). Ubojica je potom presudio i sebi, a ostavio je, neslužbeno, i oproštajno pismo.

– Uletjela je i zalupila vratima, sva se tresla. Rekla je da joj je otac počeo raspravljati s klijentom. Nazvala je policiju, postavljali su potpitanja, samo je odgovorila: “Pobjegla sam, dolazite!” – govore djelatnice Suzana Grgošević i Svjetlana Martinov.

Otkupio prostorije od Tolja

Prvi pucanj one nisu čule, svirao je radio.

– Dok je djevojka zvala pomoć, začule smo još dva pucnja. Plašile smo se da ne krene za njom i sve nas ne pobije. Zaključale smo radnju i sve tri istrčale na ulicu – opisuju.

Ubojica je u odvjetnika, neslužbeno doznajemo, ispalio tri hica, od toga jedan u glavu. Uz kćer, odvjetničku vježbenicu, u uredu je bio i Vidakovićev partner Pero Jurić koji je stigao nešto ranije. Raspravljao je s Toljem kada je ušao Vidaković. Razgovarali su, navodno, o “nekakvoj štedno-kreditnoj zadruzi”, a ubojica je, priča se, spominjao i novac.

Priča se i kako je odvjetnik, kada je širio ured, otkupio poslovni prostor od Tolja.

Viktor Tolj bio je osuđen na tri godine zatvora jer je u ožujku 2007. zatočio odvjetnika Vjenceslava Arambašića. Prijetio je da će ga ubiti ako mu njegov otac, odvjetnik Radoslav, ne isplati 18.500 eura za koje je smatrao da mu ih duguje. U uredu se na kavi zatekao i umirovljeni sudac Radenko Radosavljević. Tolja je u tom slučaju branio upravo Vidaković.

– Razlika je samo što sam ja imao sreće pa preživio – počinje V. Arambašić. Upao je, prisjeća se, u ured i izvukao pištolj. “Ubit ću i vas i sebe”, prijetio je. Drama je trajala satima.

– Shvatio sam ga ozbiljno pa sam mu dao novac iako nismo imali nikakve veze s njim – govori pak otac mu Radoslav.

– Kada je uzeo novac, izveo me na ulicu i nakon nekoliko metara pustio. Nije znao da ga čeka policija – nastavlja zatočeni odvjetnik.

Viktoru Tolju, ratnom vojnom invalidu koji boluje od PTSP-a, olakotno je bilo jer je bio smanjeno ubrojiv. Vidaković ga je, ocjenjuju njegovi kolege, “sjajno branio” pa je Tolj “odležao samo tri godine”.

– Da ga je pravosuđe kaznilo s deset godina zatvora, kakva je praksa u Americi, obojica bi bila živa – stava je V. Arambašić.

Ubojica je nekoć imao pečenjarnicu i mjenjačnicu koje su propale. Preselio se u Zagreb, odakle je jučer unajmljenim fordom stigao u Osijek.

Vidaković je bio sudac Općinskog suda u Osijeku, a sa samo 26 godina postao je predsjednik Kaznenog odjela tog suda. Upustio se zatim u privatne vode i otvorio ured 1983. Urede ima i u Zagrebu i Samoboru. Poznat je i kao sudac Gajski iz RTL-ove emisije “Sudnica”. Stanari zgrade u Karasovoj ulici u Zagrebu, gdje je Viktor Tolj bio podstanar, svi odreda, šokirani su njegovim činom.

“Rekao mi je da je lud”

– O, Bože moj, pa jeste li sigurni da je to on – u nevjerici je pitala gospođa koja živi preko puta Tolja posljednje dvije godine. Tek kada je ugledala fotografiju, povjerovala je da je zaista riječ o njezinu prvom susjedu.

U šoku je i predstavnica stanara koja nam je rekla da je Tolj uvijek vodio brigu o okolišu i pomagao čistiti dvorište oko zgrade. Međutim, jedan je čovjek s Toljem imao sasvim drugačije iskustvo.

– Desetak mi je puta zvonio na vrata i urlao da mu smeta preglasna muzika. Pokazao mi je i braniteljsku iskaznicu i rekao da ima PTSP i da je lud. Kada sam mu rekao da ću zvati policiju, smirio se te smo na kraju ipak uspjeli naći kompromis – kazao je Toljev susjed.

>> 'Desetak puta mi je zvonio na vrata i urlao da mu smeta preglasna muzika'

Komentara 52

MK
MKGRA
19:58 23.03.2015.

Nisu ni odvjetnici neko Cvijece ,ovdje očiti ima i drugih stvari tko zna kako ne odvjetnik otkupio od dotičnog poslovni prostor

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:27 23.03.2015.

Policija se pojavi samo kad treba proglasiti smrt i prebaciti vijest medijima.

DI
Dingač
21:06 23.03.2015.

mislio odvjetnik da se ne mora držati dogovora ... tko zna koliko je još jadnika opljačkao ... na kraju neće ništa ponijeti na drugi svijet osim svoje grijehe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije