Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poreznice iz S. broda

Poduzetnicu tražili novac kako bi joj smanjili dug

poreznica,mito,Slavonski Brod
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
17.03.2015.
u 16:32

Spomenku Vinković terete da je ulazila u sustav i pregledavala podatke te ih prosljeđivala Ankici Karačić i Tajani Karačić-Šakić

Bivša šefica Porezne uprave u Slavonskom Brodu Spomenka Vinković (62) ne osjeća se krivom za, ukratko rečeno, uzimanje mita i malverzacije s poreznim dugom jedne tvrtke i obrta. Da nisu krive, tvrde i Ankica Karačić te Tajana Karačić-Šakić, majka i kći. Izjavile su to jučer na pripremnom ročištu koje je održano na Županijskom sudu u Osijeku.

Prema optužnici, ono za što ih terete odvijalo se od konca studenoga 2013. do ožujka 2014., kada su uhićene. Terete ih, među ostalim, za zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Kao višu upravnu savjetnicu za ovrhe, S. Vinković terete da se dogovorila s majkom i kćeri Karačić da će umanjiti porezni dug tvrtki ADI, čija je vlasnica Sanda Kovačić, i obrtu Adi, upisanom na ime Želimira Lukšića, bivšeg supruga spomenute Sande Kovačić. Prema zajedničkom dogovoru, za to je trebala sastaviti dokumentaciju.

Poreznicu terete da je ulazila u sustav i vadila potrebne podatke, prenosila ih A. Karačić i T. Karačić-Šakić, a one su dalje izvještavale S. Kovačić i njezinu sestru Mirelu Skorupski.

Optužena je trojka, smatra USKOK, od poduzetnice i njezine sestre tražila novac. Upozoravale su je kako joj bez angažmana S. Vinković prijeti ovrha imovine i zatvor. Iskamčile su tako od njih, navode tužitelji, 15.500 eura i 28.000 kuna. Tražile su još 4500 eura, koje je T. Karačić-Šakić preuzela u jednom brodskom kafiću lani u ožujku. Ubrzo je uhićena u blizini mjesta primopredaje. Sve su tri tada završile u istražnom zatvoru u Osijeku zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a u pritvoru su provele neko vrijeme prije no što su puštene da se brane sa slobode.

>>Pretukla ženu pa od nje uzela 4500 označenih eura da joj sredi porez

>>Bivšoj šefici Porezne uprave u Osijeku istražni zatvor, ponudila jamstvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije