Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIPELCUGOM KROZ GRAD

Tako vonja podrumski život Petrinjske...

petrinjska ulica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.02.2016.
u 11:38

Ne, ne povlači zavjese, neka ništa ne smeta prozračnosti. Diši.

Otvori prozore. Sve koje možeš. Pusti zrak unutra.

Ne, ne povlači zavjese, neka ništa ne smeta prozračnosti. Diši.

Osjećaš li?

Uvijek isti, jak i specifičan miris Zagreba. Težak toliko da se u svojoj punoj aromi uvlači u podrumske stanove, hodnike, dvorišta – isključivo starih zgrada. Neobična mješavina starosti, vlage, suludog grada...

 – Pamtiš li taj miris? – pita. Susreli smo se nakon osamnaest godina, načeti životom i obvezama, hlapljivo vadeći iz ropotarnice prošlosti  zajedničko djetinjstvo, časteći se posljednjim zrncima kakaa poslanim od doma. Sve to u nekom drugom gradu neke druge države. Daleko od Zagreba, uzalud otvarajući prozore.

– A da se vratimo na staro mjesto? – pita. Dogovorili smo se godinu dana unaprijed – sastajat ćemo se pred proljeće u našem gradu.

Sjetit ću se zgrade, znat ću put.

Pred proljeće, da otvorimo prozore i udahnemo miris podrumskog stana u Petrinjskoj. Niže od policije, bliže ljekarni i starom Borovu s požutjelim izlogom. Sjetit ću se ulaza – treći po redu. Vrata s ceste teška su kao nekada, pa naglo skretanje u hodniku i trk niz stepenice u podrumski stan na kojem sada stoji neko drugo prezime. Kvaka je, uvjerena sam, još odonda...

Otvori prozore. Sve koje možeš. Pusti zrak unutra... da, to je miris moga grada... tako vonja podrumski život u Petrinjskoj.

>> Ruka u ruci. Čvrst stisak

>> "Zato je tak kak je..."

>> Fakin s mimozom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije